Od budúcej sezóny bude Sagan vyhrávať pre tím Bora, vyhlásil Tiňkov

Takúto fotografiu zverejnil Oleg Tiňkov po víťazstve Petra Sagana v pondelňajšej etape na Tour de France.
Takúto fotografiu zverejnil Oleg Tiňkov po víťazstve Petra Sagana v pondelňajšej etape na Tour de France. (Autor: Facebook - Oleg Tinkov)
Andrej Kuzmány, Miloslav Šebela|19. júl 2016 o 06:05

O záujme nemeckého tímu sa hovorilo ešte pred štartom Tour. Jeho manažér vtedy vyhlásil, že na Sagana nemajú peniaze.

BRATISLAVA. Keď majiteľ tímu Tinkoff Oleg Tiňkov vlani v novembri vyhlásil, že od novej sezóny v cyklistike pokračovať nebude a jeho jazdci si môžu hľadať nový angažmán, začal sa boj aj o majstra sveta Petra Sagana.

Slováka najprv médiá spájali s kazašským zoskupením Astana, neskôr sa hovorilo o záujme malého nemeckého tímu Bora-Argon 18. "V tomto momente je Sagan pre nás neriešiteľný," priznal pred začiatkom Tour manažér Ralph Denk.

"Z toho, čo som počul, by išlo o príliš veľké peniaze. Samozrejme, bolo by snom mať v družstve takého cyklistu, ale uvidíme. Od augusta budeme hovoriť aj o menách jazdcov, ale Sagan je pre nás príliš vysoký kaliber," dodal.

V súvislosti s cenou Sagana na trhu sa spomínali sumy päť až šesť miliónov eur.

Slovensko si zaslúži profesionálny tím

Viac o budúcnosti slovenského cyklistu prezradil majiteľ tímu Tinkoff Oleg Tiňkov v pondelok. Sagan vyhral svoju tretiu etapu na tohtoročnej Tour de France, čím rozvíril debaty o možnom zotrvaní Rusa v cyklistike. Po prvom Saganovom prvenstve totiž vyhlásil, že ak vybojuje ešte ďalšie dve, zo športu neodíde.

"Je to obrovský úspech pre celý tím a zároveň perfektný spôsob, ako uzavrieť moje rendez-vous s cyklistikou," vravel Tiňkov v rozhovore pre RTVS po pondelňajšej etape. Citoval ho tiež špecializovaný portál cycling-info.sk.

"Ďalšie víťazstvá už bude zbierať pre Boru. Aj keď by som mu veľmi želal, aby pretekal za slovenský tím, pretože nikto z cyklistov nemá takých fanúšikov ako on. Myslím si, že Slovensko si zaslúži profesionálny tím.

Zarobí viac peňazí

Na webe Cyclingtips sa objavilo vyjadrenie Tiňkova, že Sagan už podpísal kontrakt pre budúcu sezónu a že je to za viac peňazí, než mu platí momentálne on.

Oleg Tiňkov (vpravo) tvrdí, že v novom tíme dostane Peter Sagan viac peňazí, ako mu dával on.
Oleg Tiňkov (vpravo) tvrdí, že v novom tíme dostane Peter Sagan viac peňazí, ako mu dával on. (Autor: Facebook - Tinkoff)

"Myslím si, že Peter už podpísal Bore či také niečo. Veľa ľudí ma kritizuje za to, že som nafúkol ceny. Jonathan Vaughters vravel, že som jeden z tých, ktorí začali cenovú vojnu. Ale v skutočnosti viem, že Peter podpísal za viac peňazí, než mu dávam ja. Znamená to, že v cyklistike je stále záujem o dobrých jazdcov a možnosť, aby som v nej zostal, padla," cituje Tiňkova web Cyclingtips. 

Na Tour museli dostať pozvánku

Bora patrí medzi kontinentálne tímy. Doteraz ani nemala istotu účasti na najprestížnejších pretekoch. Ako prvodivízny tím totiž musela dostať od organizátorov (Tour de France, Giro d'Italia, Vuelta a Espaňa) pozvánku.

V budúcej sezóne by sa však mala posunúť medzi elitné tímy. 

Vznikla iba pred šiestimi rokmi, vtedy ešte niesla názov NetApp. Najväčšími úspechmi sú umiestnenia Čecha Leopolda Königa v celkovom hodnotení na Vuelte 2013 (9. miesto) a na Tour de France 2014 (7. miesto). 

Zástupcovia Bora-Argon 18 potvrdili, že do svojho názvu v budúcej sezóne priberú meno druhého hlavného sponzora Hansgrohe. Stane sa tak minimálne na tri roky. Pomôcť získať Petra Sagana by mohla aj prípadná dohoda s americkým výrobcom bicyklov Specialized, na ktorých Slovák jazdí a ktorých je tvárou.

O údajnej dohode už predtým informoval belgický Het Nieuwsblad a následne i viaceré cyklistické portály. Denk ju však pred štartom Tour de France 2016 poprel.

Oleg Tiňkov si užíva víťazstvá na Tour de France zrejme posledný rok.
Oleg Tiňkov si užíva víťazstvá na Tour de France zrejme posledný rok. (Autor: TASR)

"Nemôžem potvrdiť Specialized. Ak sa dostaneme do WorldTour, potom možno dôjde k zmene. Momentálne máme kontrakt s Argonom," uviedol.

Spolu s Petrom Saganom by mali do jedného tímu prestúpiť aj ďalší Slováci zo zoskupenia Tinkoff - jeho starší brat Juraj, Erik Baška a Michael Kolář.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Tour de France»Od budúcej sezóny bude Sagan vyhrávať pre tím Bora, vyhlásil Tiňkov