Obžalovali muža, ktorý mal zraziť bývalého hráča amerického futbalu

Manuel Orrego-Savala.
Manuel Orrego-Savala. (Autor: TASR/AP)
SITA|7. feb 2018 o 18:32

Na prípad reagoval prostredníctvom sociálnej siete aj prezident Donald Trump.

INDIANAPOLIS. Muža, ktorý podľa prokuratúry v nedeľu opitý pri dopravnej nehode usmrtil bývalého hráča amerického futbalu Edwina Jacksona a ďalšiu osobu, obžalovali zo zabitia a úteku z miesta nehody. Neskôr rozšírili obžalobu aj o neoprávnený vstup do krajiny.

Stíhaného muža identifikovali ako Manuela Orregu-Savalu, ilegálneho imigranta z Guatemaly, ktorého v minulosti už dvakrát deportovali z USA. V roku 2005 ho odsúdili za vedenie motorového vozidla pod vplyvom v Kalifornii.

Vyšetrenie na prítomnosť alkoholu preukázalo, že v nedeľu si sadol za volant s dvojnásobne prekročeným povoleným limitom alkoholu v krvi.

V prípade dokázania viny mu v najzávažnejších bodoch obžaloby hrozí 20 rokov za mrežami za každý z deliktov, za nerešpektovanie rozhodnutia o deportácii si môže vyslúžiť ďalších 10 rokov federálneho väzenia.

Orrego-Savala sa v utorok postavil pred sudcu, ktorý ho poučil o jeho právach. Obžalovaný však vinu poprel. "Nešoféroval som. Neviem, prečo tu stojím," povedal.

Do nešťastného prípadu sa už stihol zamiešať aj prezident Donald Trump, ktorý na twitteri poukázal na imigračný status Orraga-Savalu: "Je hanebné, že ilegálny prisťahovalec zabil hráča Indianapolisu. Toto je iba jedna z mnohých tragédii, ktorým sa dalo zabrániť," uviedol Trump.

Jeho konanie sa však nepáči okresnému žalobcovi Terrymu Currymu, ktorý odmietol politizáciu prípadu.

Jackson spolu s vodičom služby Uber stáli vedľa auta na diaľnici v Indianapolise, keď do nich mal vraziť spomenutý 37-ročný muž v dodávke. Obaja boli na mieste mŕtvy.

Orrego-Savala sa mal po nehode pokúsiť utiecť po vlastných, zakrátko ho však chytili. Dvadsaťšesťročný Jackson pôsobil v miestnom tíme Colts.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Americký futbal»Obžalovali muža, ktorý mal zraziť bývalého hráča amerického futbalu