Obranca Čerešňák: Višňovský zo mňa nebude

V hokejovej nominácii je aj mladý obranca Peter Čerešňák.
V hokejovej nominácii je aj mladý obranca Peter Čerešňák. (Autor: SITA)
Vojtech Jurkovič, TASR|10. apr 2013 o 14:59

Počas dvojzápasu Slovenska v bieloruských mestách Žlobin a Bobrujsk zažije debut v seniorskom áčku dvadsaťročný obranca Peter Čerešňák z kanadského tímu Peterborough Petes.

Agentúrna správa bola nahradená autorským textom SME o 18,20

BRATISLAVA. Na zranenia kľúčových obrancov zareagoval tréner slovenských hokejistov Vladimír Vůjtek prekvapujúcou nomináciou Petra Čerešňáka z tímu Peterborough Petes, ktorý hrá v ontarijskej juniorskej súťaži.

Vůjtek priznal, že má v pláne povolať aj ďalšieho obrancu Martina Marinčina z Košíc. Ten však môže byť voľný až po prvom kole play off AHL tímu Oklahoma City Barons, čo je farma Edmontonu.

„Neznamená to, že by títo mladí beci mali hneď cestovať na šampionát. Výhľadovo chceme zapracovať do áčka typy, ktoré sa osvedčili v juniorských výberoch,“ povedal Vůjtek.

Agent ho šokoval

Po utorňajšom zúžení nominácie je isté, že 191 centimetrov vysokého rodáka z Trenčína Petra Čerešňáka čaká v zápase s Bieloruskom debut. Na Slovensko priletel len pred desiatimi dňami, na bratislavský štadión kráčal očividne zaskočený. V pondelok ho prekvapil jeho agent, keď mu zavolal, že sa má hlásiť v Bratislave u trénera Vůjtka.

„Mám určite trému, ale v závere sezóny som nabral solídnu formu, rád by som sa udržal v kempe čo najdlhšie. Na tému šampionátu budem radšej ticho, to môže byť pre mňa iba veľký sen,“ vraví fyzicky dobre stavaný pravák, ktorý v reprezentačnej kabíne spoznal iba bývalých Trenčanov Marka Daňa, Andreja Šťastného a Tomáša Záborského.

Čerešňák si už v sedemnástich zahral v siedmich zápasoch seniorskú extraligu v drese Dukly.

„Nemal som nikdy žiadny hokejový vzor. Nechcem nikoho kopírovať, to nejde. Páčia sa mi všetci špičkoví slovenskí obrancovia. Výber je pestrý, od vysokého Zdena Cháru po šikovného Ľuba Višňovského.“

Pred dvoma rokmi ho draftovali New York Rangers zo 172. miesta.

Na poslednom šampionáte dvadsiatok v ruskej Ufe gólom v predĺžení zápasu s Nemeckom na 2:1 zabezpečil slovenskému tímu záchranu v A kategórii MS. Dovedna odohral tri šampionáty v dvadsiatke a dva v osemnástke.

Bokroš: Má veľký potenciál

Tréner dvadsiatky Ernest Bokroš ho koučoval na posledných dvoch šampionátoch u Ufe a Calgary.

„Najmä v Ufe bol maximálne vyťažovaný a obstál. Spoľahlivý bek s dobrou rozohrávkou i strelou, s prehľadom zvládal aj náročné herné situácie. Pri hre nebýva agresívny, má v sebe potenciál, ktorý mu poskytuje veľký priestor na plynulý výkonnostný vzostup.“

V 56 stretnutiach uplynulej sezóny ontarijskej ligy v tíme Peterborough Petes strelil tri góly a pridal deväť asistencií. Vraví o sebe, že vie vyraziť aj pred súperovu bránku, no častejšie v obrane zaisťuje kolegu pri jeho ofenzíve.

„Na ľade sa snažím krotiť, nebývam často vylučovaný,“ pokojným tónom vraví bývalý žiak známej hokejovej školy na Hodžovej ulici, ktorá vychovala Mariána Hossu či Mariána Gáboríka.

Nominácia do národného tímu Čerešňákovi príjemne skomplikovala prípravu na maturitu, ktorú by mal zdolať v priebehu budúceho týždňa na športovom gymnáziu v Trenčíne.

„Pred rokom som ju musel odložiť, lebo som bol dlhšie v Kanade. Odvtedy som sa do kníh veľmi nepozrel. Maturovať budem zo slovenčiny, angličtiny, geografie a základov športovej prípravy,“ dodal Čerešňák, ktorého hokejovým cieľom je podpísať zmluvu s klubom NHL.

Záborský sa ešte šetrí

Tréner Vladimír Vůjtek sa pred odchodom do Bieloruska rozlúčil s obrancom Slovana Martinom Štajnochom zo Slovana a útočníkom Radoslavom Tyborom z Pardubíc.

„Rozhodovali sme na základe komplexnejších skúseností zo sezóny,“ povedal Vůjtek.

Útočník Omska Tomáš Záborský tiež do Bieloruska neletí: „Pri záťaži sa mi ešte ozývajú bolesti chrbta. Rád by som nastúpil na budúci týždeň proti Čechom.“

Do Bieloruska necestuje ani brankár Jána Laco, ktorý si doliečuje koleno.

Káder SR pred zápasmi Euro Hockey Challenge v Bielorusku (Žlobin, Bobrujsk, 12. 13. apríla 2013):

Brankári - Jaroslav Janus (HC Slovan Bratislava), Rastislav Staňa (CSKA Moskva/Rus.)

Obrancovia - Ján Brejčák (HC Litvínov/ČR), Peter Čerešňák (Peterborough Petes/OHL), Marek Ďaloga (HC Pardubice/ČR), Branislav Mezei (Avtomobilist Jekaterinburg/Rus.), Vladimír Mihálik, Michal Sersen, Ivan Švarný (všetci HC Slovan Bratislava), Karol Sloboda (HC Vítkovice/ČR), René Vydarený (HC České Budějovice/ČR)

Útočníci - Martin Bartek (HC Pardubice/ČR), Mário Bližňák, Marko Daňo, Libor Hudáček, Roman Kukumberg, Michel Miklík, Peter Ölvecký, Andrej Šťastný (všetci HC Slovan Bratislava), Juraj Majdan (HC Litvínov/ČR), Branko Radivojevič (Spartak Moskva/Rus.), Ján Sýkora (HC'05 Banská Bystrica), Michael Vandas (HK Poprad), Jozef Stümpel (HK Nitra), Tomáš Surový (HC Lev Praha/ČR)

Realizačný tím: Otto Sýkora (generálny manažér), Vladimír Vůjtek (tréner), Peter Oremus (asistent trénera), MUDr. Jozef Kubašovský (lekár), Roman Švantner (kondičný tréner), Michal Malina (masér), Samuel Petráš (masér), Michal Nemček (masér), Ján Urban (výstroj)

Program SR v Bielorusku:

Piatok 12. apríla 2013 o 18:00 h SELČ v Žlobine: Bielorusko SR

Sobota 13. apríla 2013 o 16:00 h SELČ v Bobrujsku: Bielorusko SR

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Obranca Čerešňák: Višňovský zo mňa nebude