Obáva sa o bezpečnosť, Stepanovová sa v USA presťahovala

Julii Stepanovovej zakázal Medzinárodný olympijský výbor štartovať pod neutrálnou vlajkou.
Julii Stepanovovej zakázal Medzinárodný olympijský výbor štartovať pod neutrálnou vlajkou. (Autor: SITA/AP)
TASR|15. aug 2016 o 21:41

Ruská atlétka pomohla spolu s manželom odkryť systematický a štátom podporovaný doping v Rusku.

RIO DE JANEIRO. Ruská atlétka Julia Stepanovová, ktorá spolu so svojim manželom pomohla odkryť systematický a štátom podporovaný doping v Rusku, sa po hackerskom útoku do systému Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) obáva o svoju bezpečnosť. Informovala agentúra AP.

Útok totiž smeroval práve do konta ruskej informátorky, ktorá sa od vypuknutia aféry zdržuje s manželom a synom na neznámom mieste.

Po hackerskom útoku sa však presťahovali v USA na iné utajené miesto. Bežkyňa na 800 metrov sa nemôže predstaviť na olympijských hrách v Riu de Janeiro, pretože pre dopingovú aféru dostali plošný trest všetci ruskí atléti.

V Brazílii však štartuje celkovo 278 ruských športovcov, ktorým účasť v Riu odobrili jednotlivé športové federácie.

Stepanovová by rada v Riu pretekala, ale pre vysokú kriminalitu a nedostatočnú bezpečnosť v dejisku olympiády je napokon rada, že v Brazílii nie je. Mohla by sa totiž stať ľahkou korisťou prípadného útoku.

WADA oznámila útok hackerov minulý týždeň. Niekto si nelegálne zabezpečil jej heslo v atletickom systéme ADAMS. Údaje zo systému by mohli poskytnúť indície o mieste pobytu Stepanovovej a jej rodiny.

Medzinárodná asociácia atletických federácií (IAAF) povolila Stepanovovej účasť na olympiáde v Rio de Janeiro, ale Medzinárodný olympijský výbor (MOV) rozhodnutie vetoval, vzhľadom na zákaz účasti ďalších ruských športovcov s dopingovou minulosťou.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Obáva sa o bezpečnosť, Stepanovová sa v USA presťahovala