O víťazstvo na US Open si zahrajú Federer a Del Potro

Roger Federer
Roger Federer (Autor: ap)
Sportnet|13. sep 2009 o 22:49

Argentínsky tenista Juan Martin Del Potro zmietol v semifinále Rafaela Nadala trikrát 6:2, Roger Federer zasa prešiel cez Novaka Djokoviča.

NEW YORK. Argentínsky tenista Juan Martin Del Potro sa stal prvým finalistom dvojhry mužov na záverečnom grandslamovom podujatí roka US Open v New Yorku.

Turnajová šestka Del Potro si v úvodnom nedeľňajšom semifinále až šokujúco hladko poradil s nasadenou trojkou a šesťnásobným šampiónom z úrovne "veľkej štvorky“, Španielom Rafaelom Nadalom, za 140 minút 6:2, 6:2, 6:2.

Súperom mimoriadne disponovaného Argentínčana bude v pondelňajšom finále víťaz druhého semifinále Roger Federer (1-Švajč.).

Del Potro hral skvelý tenis

Takmer dvojmetrový tenisový univerzál Del Potro sa ešte ako nie 21-ročný prebojoval do svojho prvého grandslamového finále, zatiaľ čo o viac ako dva roky starší Nadal si na skompletizovanie tzv. kariérneho Grand Slamu práve o newyorský triumf bude musieť opäť minimálne jeden rok počkať.

Vlani skončil ľavoruký Španiel na americkej súčasti rovnako ako teraz v semifinále, keď bol nad jeho sily Brit Andy Murray. Vo vzájomnej bilancii s Del Potrom vedie bývalá svetová jednotka už len 4:3.

V zápase odloženom pre dážď zo soboty na nedeľu bol Nadal vyrovnaným súperom Del Potrovi len do úvodného brejku v prvom sete. Od stavu 3:1 Juhoameričan začal hrať svoj životný tenis, na ktorý bojovník Nadal nemal nárok. Del Potro triafal údery s milimetrovou presnosťou tesne nad sieťou a najmä pri svojom podaní nedal súperovi šancu na úspech.

Víťaz využil 5 z 15 brejkbalov, kým zdolaný ani jeden z piatich. Nadal urobil na svoje pomery veľký počet 27 nevynútených chýb, pričom zahral len 19 víťazných úderov. U Del Potra bol tento pomer o poznanie lepší 28 / 33. Trápenie rebríčkovo favorizovaného Španiela vyvrcholilo v poslednom geme stretnutia, v ktorom urobil tri nevynútené chyby a jeho súper poľahky premenil prvý mečbal.

Del Potro sa po postupe do prvého grandslamového finále v kariére cítil ako v siedmom nebi. "Nemôžem tomu uveriť, že som postúpil do finále môjho naojobľúbenejšieho grandslamového turnaja. Už iba krôčik ma delí od splnenia veľkého sna - triumfu na US Open. Fanúšikovia boli dnes opäť skvelí a vytrvalo ma povzbudzovali. Vo finále budem bojovať do posledného fiftínu a nechám na kurte aj dušu. Proti Rafovi som odohral vari najlepší zápas mojej kariéry. Hral som po celý čas maximálne koncentrovane, na kurte by som vydržal aj päť-šesť hodín. Teraz si dám masáž a potom asi pôjdem do postele," povedal Del Potro v prvom pozápasovom interview priamo na kurte.

Federer atakuje Tildena

Švajčiarsky tenista Roger Federer je už iba krôčik od zisku šiesteho titulu za sebou na grandslamovom turnaji US Open a vyrovnaniu rekordného zápisu Američana Billa Tildena.

V semifinále si ako nasadená jednotka rovnako ako vlani poradil so Srbom Novakom Djokovičom v troch setoch 7:6 (3), 7:5, 7:5 a v pondelok bude bojovať proti Argentínčanovi Juanovi Martinovi del Potrovi o rekordný šestnásty titul z podujatí veľkej štvorky.

Zápas medzi Federerom a Djokovičom sa v mnohom podobal na finálový súboj oboch aktérov z roku 2007. V prvom sete mal Srb brejk k dobru, v druhom skvele returnoval, no v rozhodujúcich výmenách Federer potvrdil, že je právom svetovou jednotkou.

Švajčiar preukázal obrovskú mentálnu silu a chladnokrvnosť pri riešení zložitých situácií. Počas celého zápasu bol maximálne koncentrovaný a jeho precízne voleje, forhendové winnery i efektná zadovka v samom závere zápasu boli lahôdkou pre fanúšikov.

muži - dvojhra - semifinále:

Juan Martin Del Potro (6-Arg.) - Rafael Nadal (3-Šp.) 6:2, 6:2, 6:2

Roger Federer (1-Švajč.) - Novak Djokovič (4-Srb.) 7:6 (3), 7:5, 7:5

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»O víťazstvo na US Open si zahrajú Federer a Del Potro