Nového tenisového kráľa urobil Lendl, tvrdí Hrbatý

Andy Murray ovládol turnaj majstrov a rok ukončí ako svetová jednotka.
Andy Murray ovládol turnaj majstrov a rok ukončí ako svetová jednotka. (Autor: TASR/AP)
Ondrej Gajdoš|21. nov 2016 o 20:35

Duel Murray - Djokovič o svetovú jednotku bude pokračovať aj v roku 2017.

BRATISLAVA. Mužský svetový tenis má od roku 2004 po ére Rogera Federera, Rafaela Nadala a Novaka Djokoviča na konci roka nového lídra Andyho Murrayho.

Rodák zo škótskeho Dunblane potvrdil post jednotky v finále šampionátu ATP Tour v Londýne víťazstvom nad Djokovičom 6:3, 6:4.

"Murray si miesto na tróne zaslúžil nielen pre nedeľňajšiu výhru, lebo byť svetovou jednotkou nie je o jednom turnaji, ale o vyrovnanej vysokej forme v priebehu celého roka," povedal bývalý slovenský daviscupový reprezentant a dvanásty hráč rebríčka Dominik Hrbatý. "Prvú polovicu sezóny mal lepšiu srbský tenista, no druhá už jasne patrila jeho britskému rivalovi. Bol to vzrušujúci súboj o tenisového kráľa."

Jednotka vyniká obranou

Hrbatý ukončil svoju kariéru v roku 2011, stihol si ešte zahrať s hráčmi takzvanej silnej štvorky. S novou jednotkou má dokonca aktívnu bilanciu 1:0. V osemfinále halového turnaja v Paríži 2006 zdolal vtedy mladíka Murrayho 7:6, 6:0.

"Andy má neuveriteľnú obranu, čo je aj dnes veľmi vzácne," vravel Hrbatý.

"Väčšina jeho hry sa zakladá na defenzíve, z nej prechádza do útoku. Súčasný tenis je hlavne o útočení. Aj Djokovič, Federer či Nadal stoja na základnej čiare a od prvej loptičky naháňajú súperov. No, samozrejme, majú aj výbornú obranu. U Murrayho je to však opačne. Najprv sa naučil hrať defenzívu a potom ju vyšperkoval útokom, k tomu pridal skvelý servis. Skombinoval to na jednotku. Teraz je najkomplexnejším hráčom na okruhu," dodal.

Dvadsaťdeväťročný Murray je trojnásobným grandslamovým víťazom, má aj dve zlaté olympijské medaily a bol ústrednou postavou tímu Veľkej Británie pri vlaňajšom triumfe v Davisovom pohári.

Lendl mu dal 15 - 20 percent

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Nového tenisového kráľa urobil Lendl, tvrdí Hrbatý