Najlepší tenista sveta Djokovič má koronavírus, nakazil sa na vlastnom turnaji

Novak Djokovič.
Novak Djokovič. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|23. jún 2020 o 14:27

Infikovaná je aj jeho manželka.

BELEHRAD. Srbský tenista Novak Djokovič v utorok oznámil, že má pozitívny test na koronavírus. Po viacerých iných popredných tenistoch tak pandemické ochorenie Covid-19 postihlo aj svetovú jednotku.

Jeho dlhoročným trénerom je Slovák Marián Vajda.

Nakazila sa aj tehotná žena

Ochorenie súvisí s kontroverznými udalosťami ohľadom Adria Tour. V uplynulých hodinách čelil Djokovič mohutnej globálnej kritike pre organizáciu exhibičnej série, ktorá vygenerovala rad ochorení.

Pozitívny test na koronavírus v utorok oznámil aj iný srbský tenista Viktor Troicki, ktorý štartoval na Adria Tour v Belehrade.

Nakazená je aj jeho tehotná manželka.

Hráči, ktorí majú koronavírus po Adria Tour: fotogaléria

23.6.2020

Pred nimi infikovanie ochorením zverejnili aj Bulhar Grigor Dimitrov a Chorvát Borna Čorič, pozitívne nálezy mali aj dvaja tréneri.

Druhý diel podujatia sa konal cez víkend v chorvátskom Zadare a nedohrali ho.

Nulové opatrenia

Organizátori Adria Tour čelili už pred potvrdenými prípadmi kritike za nízku mieru ochranných opatrení, tenisové zápasy sa hrali pred divákmi, v oboch balkánskych mestách ich bolo niekoľko tisíc.

"Je mi to veľmi ľúto, všetko sme robili s čistým srdcom. Hneď po príchode do Belehradu som šiel na test, ja aj manželka Jelena sme pozitívni. Naše deti sú, našťastie, negatívne. Rovnako moji rodičia aj strýko mali negatívne testy," povedal Djokovič podľa srbského denníka Blic.

Ochorenie 33-ročnej tenisovej hviezdy i všetky udalosti s tým spojené prichádzajú necelé dva mesiace pred plánovaným reštartom sezóny na okruhu ATP.

"Idem na štrnásť dní do domácej karantény a po piatich dňoch test zopakujem," oznámil Djokovič cez sociálne médiá.

Djokovič: Robili sme to z úprimného srdca

Djokovič v oficiálnom stanovisku obhajoval usporiadanie exhibície, ktorej záverečné dve časti rovnako zrušili:

"Všetko, čo sme robili v uplynulých mesiacoch, sme robili z úprimného srdca a úmyslov. Náš turnaj mal spájať a zdieľať odkaz solidarity a spolupatričnosti v regióne.

Všetko to vzniklo z filantropickej myšlienky, priamo nasmerovať pomoc ľuďom, ktorí to v núdzi potrebujú. Potešilo ma, ako vrelo to fanúšikovia privítali.

Zorganizovali sme turnaj v momente, keď vírus začal slabnúť a verili sme, že sme naplnili všetky podmienky bezpečnosti. Nanešťastie je vírus stále tu a to je nová realita, z ktorej sa učíme a musíme s ňou žiť."

Kritizuje ho aj kamarát Murray

Aj britský tenista Andy Murray sa pripojil k radu kritikov. "Vždy som mal s Novakom dobré vzťahy. Ale to, čo sa teraz stalo, nevytvára dobrý dojem," priznal pre The Times.

"Je dôležité, aby špičkoví hráči išli príkladom a aby ukázali, že to treba brať vážne. Treba si uvedomiť, že sú tu pravidlá, ktoré treba dodržiavať. Dúfam, že si z tohto vezmeme ponaučenie, pretože by sa ATP Tour nemohla vrátiť späť, ak by každý týždeň boli problémy s infikovanými hráčmi," dodal Murray.

Šéftrénerka ženskej sekcie Nemeckého tenisového zväzu (DTB) Barbara Rittnerová obvinila 33-ročnú svetovú jednotku z poškodenia tenisu.

„Sledovala som to. Nie je to ideálne, že sa nakazili práve teraz. Neprijali dostatočné opatrenia a, navyše, organizovali aj párty. Myslím, že na Slovensku zvládli situáciu s pandémiou lepšie a nebolo toľko pozitívnych prípadov. Aj preto som rada, že sme boli na Slovensku,“ vravela v pondelok Švajčiarka Belinda Benčičová.

Ženská svetová osmička sa momentálne pripravuje na Slovensku.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Najlepší tenista sveta Djokovič má koronavírus, nakazil sa na vlastnom turnaji