Djokovič sa definitívne rozhodol o Australian Open. Mám výnimku, napísal

Novak Djokovič.
Novak Djokovič. (Autor: TASR/AP)
Jana Sedláková|4. jan 2022 o 11:42 (aktualizované 4. jan 2022 o 12:25)

Novak Djokovič odmietal očkovanie proti covid-19.

BRATISLAVA. Dlho to vyzeralo, že Australian Open 2022 bude bez svetovej jednotky a obhajcu titulu Novaka Djokoviča.

Na grandslamový turnaj totiž môžu cestovať len tenisti zaočkovaní proti ochoreniu covid-19 alebo tí, ktorí z vážnych medicínskych dôvodov dostali výnimku a nemusia sa očkovať.

Srbský tenista však dlho patrí k odporcom očkovania. Už spočiatku, keď sa objavovali prvé správy, že tenisti zrejme budú minimálne na niektoré turnaje potrebovať očkovanie, Djokovič patril ku kritikom.

Dostal výnimku

Na verejnosť sa najprv dostali informácie, že Djokovičovi zrejme nedajú výnimku a s tenistami prichádzali stále do Austrálie ďalšie a ďalšie lietadlá. No Djokovič nebol ani v jednom z nich.

Stále tak nebolo isté, či Djokovič bude štartovať. Až v utorok sa situácia vyjasnila.

"Prajem všetkým šťastný nový rok! Prajem vám do každej chvíle zdravie, šťastie a lásku. A tiež, aby sa každá bytosť na tejto planéte cítila rešpektovaná," napísal na sociálnu sieť Djokovič.

Pridal k tomu fotografiu na letisku s pobalenými raketami a ďalšími potrebami pre tenis.

"Počas pauzy som si užil skvelý čas s mojimi najbližšími. Teraz už cestujem do Austrálie, keďže som dostal výnimku," dodal Djokovič.

Na základe čoho dostal výnimku, nie je jasné.

Aká výnimka?

Na sociálnych sieťach sa prakticky okamžite medzi odborníkmi aj fanúšikmi objavili otázky ohľadom tejto výnimky. "Hoci už vieme, že Novak Djokovič plánuje hrať na Australian Open, stále tu bude debata na zváženie o legitímnosti jeho výnimky," napísal na twitter uznávaný novinár z New York Times Ben Rothenberg.

"Aký akútny závažný zdravotný problém, ktorý popisujú (ako výnimku) austrálske autority, by mohla mať zdravá svetová jednotka?" dodal. K svojmu príspevku pridal aj presné znenie medicínskych výnimiek pre účasť nezaočkovaných tenistov.

Pri mRNA vakcínach (Pfizer, Moderna) môžu byť dôvodom na udelenie výnimky závažné problémy so srdcom v poslednom období. Ďalej môže byť výnimkou, ak musel športovec nedávno absolvovať závažnú operáciu, prípadne ak nedávno prekonal ochorenie covid-19. Djokovič síce koronavírus mal, ale bolo to ešte v roku 2020.

Ďalšou výnimkou by mohli byť veľmi vážne vedľajšie účinky po prvej dávke.

"Diabol sa skrýva v detailoch, ale toto budú mnohí vnímať takto: Pravidlá neplatia pre privilegované superhviezdy, aby sa dostali do mesta s najdlhším lockdownom," napísal na twitter ďalší uznávaný novinár Quentin Hull.

Srbský tenista bude v Austrálii obhajovať tituly z posledných troch sezón. Celkovo vyhral v Melbourne deväť zo svojich dvadsiatich grandslamových titulov. Je historicky najúspešnejším tenistom na tomto turnaji.

Ak by sa mu podarilo zvíťaziť, odpútal by sa na čele historického poradia v počte grandslamových titulov od svojich dvoch rivalov Rafaela Nadala a Rogera Federera. Všetci traja sú momentálne na čele s dvadsiatimi titulmi.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Djokovič sa definitívne rozhodol o Australian Open. Mám výnimku, napísal