Život v bubline? Chára má väčšie pohodlie ako Tatar

Príchod hokejistov do bubliny v Toronte.
Príchod hokejistov do bubliny v Toronte. (Autor: NHL)
Marián Szűcs|28. júl 2020 o 14:52

Ako bude vyzerať život počas play off.

BRATISLAVA. Stovky najlepších hokejistov planéty sú už v nej. V bubline, akú ešte nikdy nezažili. V bubline, o akej by možno vedeli rozprávať hráči Sovietskeho zväzu z čias legendárneho trénera Viktora Tichonova.

Nikto by nepovedal, že niečo také sa môže opakovať v Amerike v 21. storočí.

Pandémia však učí svet novým poriadkom. A platí to aj pre hokej.

Vyše 700 hokejistov z 24 tímov NHL žije od nedele odrezaných od sveta. Ich životný priestor sa zúžil na hotel, štadión a tréningové klzisko. Nič viac. To je bublina, ktorú nemôžu opustiť.

Bude to zrejme najbizarnejšie play off v histórii NHL.

„Ale nie je to Alcatraz,“ s úsmevom odmietol prirovnanie k známemu väzeniu slovenský útočník Tomáš Tatar v rozhovore pre zámorské médiá.

Hokej v čase pandémie

Ústup pandémie koronavírusu je v Severnej Amerike stále v nedohľadne, preto sa vedenie ligy snaží hokejistov čo najviac izolovať a minimalizovať riziko nákazy.

Bude to iné než čokoľvek, čo sme dosiaľ zažili. Trochu mi to pripomína detstvo, keď sme chodili na turnaje.


Brad Marchand, útočník Bostonu

Súčasťou prevencie je časté testovanie na ochorenie Covid-19. Len minulý týždeň, teda tesne pred odchodom do bubliny, podstúpili hokejisti vyše 4200 testov. Vedenie NHL si odfúklo – všetky boli negatívne (týždeň pretým boli dva pozitívne prípady).

V bublinách budú hráčov aj ďalších členov jednotlivých tímov testovať každý deň.

Aj to je cena za to, aby NHL mohla aspoň v provizórnom formáte dohrať sezónu. Základnú časť súťaže prerušili 12. marca. A napokon ju ani nedohrali. Liga vyvrcholí netradičným play off, v ktorom sa predstaví 24 z celkovo 31 tímov NHL.

Sú s tým spojené nemalé výdavky, ale aj aspoň aké-také príjmy za televízne prenosy, ktoré pomôžu znížiť stratu ligy v tejto sezóne.

Monitory, gitary, vankúše

Bubliny sú dve – jedna v Toronte pre tímy z Východnej konferencie a druhá v Edmontone pre tímy zo Západnej konferencie. Boje o Stanleyho pohár teda bude hostiť Kanada, kde je situácia s pandémiou oveľa priaznivejšia ako v USA.

Pre niektorých hokejistov potrvá život v bubline dva týždne. Pre hráčov dvoch najlepších tímov však aj viac ako dva mesiace. Problém je, že nikto nevie, do ktorej skupiny sa zaradí.

Aj preto bolo pred hotelmi, v ktorých budú hráči bývať, vidieť úsmevné scénky.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Život v bubline? Chára má väčšie pohodlie ako Tatar