NHL ponúkla hokej v prekrásnej divočine. Lahôdka sa zmenila na katastrofu

Boris Vanya|20. feb 2021 o 23:45

Zápas prerušili a dohrali až po zotmení.

AKTUALIZOVANÉ O 8:00

LAS VEGAS, BRATISLAVA. Zápas, ktorý mal patriť k vrcholom sezóny v zámorskej NHL, sa skončil fiaskom.

Súboj medzi Vegas Golden Knights a Colorado Avalanche pod holým nebom na brehu jazera Tahoe na hraniciach Nevady a Kalifornie prerušili po prvej tretine pre nekvalitný ľad. 

Dohrali ho až o niekoľko hodín neskôr, na Slovensku už bola nedeľa ráno.

Keď nie na jazere, tak vedľa neho

Preleziete mantinel a kráčate. Prejdete tridsať krokov a ste na pláži. Prejdete ďalších dvadsať a máte mokré nohy.

Týmito slovami opisovala oficiálna stránka NHL dejisko víkendových dvoch zápasov, ktoré mali byť ťahákom aktuálneho ročníka. 

V roku 2003 sa NHL vrátila k tradícii zápasov pod holým nebom. Doteraz ich odohrali tridsať. Uskutočnili sa väčšinou na veľkých štadiónoch pre americký futbal či bejzbal a sledovali ich desaťtisíce divákov.

V roku 2021 sa malo o body bojovať na štadiónoch Target field a Carter–Finley Stadium, ale pre pandémiu ochorenia Covid-19 zápasy zrušili.

Namiesto toho však vedenie NHL naplánovalo inú lahôdku. Dva zápasy na brehu jazera pri 18. jamke golfového ihriska Edgewood Tahoe Resort. Bez fanúšikov, ale na výnimočnom mieste.

Okrem jazera na pozadí improvizovaného klziska dotvárajú scenériu zasnežené štíty pohoria Sierra Nevada.

Hrať priamo na jazere by bolo ešte efektnejšie, vedenie ligy však nenašlo vodnú plochu, ktorá by bola taká zamrznutá, aby sa na ňu dali namontovať mantinely i tvrdené sklo a odohrať na nej viac zápasov.  

V prípravách na zápasy pod holým nebom NHL dbala aj na detaily.

Na mieste vybudovali televíznu vežu, aby kamery zachytili akcie na ľade aj výhľady za ním. Pod vežou je malý stan pre prenosový štáb a technickú podporu. Po bokoch klziska vyrástli stany pre generálnych manažérov, delegátov, štatistikov a produkciu.

Všetky vyzerajú ako drevené chatky. Ďalšie stany za nimi slúžia ako kabíny pre hráčov a ich zázemie s fit centrom, zdravotníckou miestnosťou a skladom na vybavenie.

Zdravotnícky stan je vybavený aj prenosným röntgenom. Chýbajú len sprchy - hokejisti sa budú môcť osprchovať až v hoteli. 

Organizátori však podcenili silu prírody.

Dohráme, ale neskôr

Zo zápasu Vegas Golden Knights - Colorado Avalanche stihli odohrať iba prvú tretinu (Coloradu ju vyhralo 1:0), ktorá bola pre hráčov miestami utrpením.

Na nekvalitnom ľade, ktorý sa topil pod ostrými lúčmi slnka, sa ťažko korčuľovalo. Na niektorých miestach pripomínal skôr dreň. Hráči a rozhodcovia sa potkýnali a padali.

Improvizované klzisko na brehu jazera Lake Tahoe.
Hráči Las Vegas a Colorada pred zápasom pod holým nebom.
Fanúšikovia Golden Knights sledujú zápas z palube lode na jazere Lake Tahoe.
Hráči Golden Knights a Colorado Avalanche počas zápasu pod holým nebom.

Po prvom dejstve oznámil komisár ligy Gary Bettman, že súboj dohrajú po zotmení o osem hodín neskôr. Pod umelým osvetlením. Z prekrásnej scenérie nebolo nič.

Po vynútenej pauze zvíťazilo Colorado 3:2.

“Organizovali sme vyše tridsať zápasov pod holým nebol, ale nikdy sme nemali takéto problémy. Hralo sa v daždi, v snehovej fujavici, ale ostré slnko bude vždy náš silný súper,” vyhlásil komisár NHL Gary Bettman v prenose televízie NBC. 

Prerušiť a odložiť zápas bolo pre vedenie ligy jednoduchšie aj preto, že jediní fanúšikovia, ktorí sledovali zápas, boli tí v člnoch a na palube lodí na jazere Lake Tahoe s obmedzeným výhľadom na ľad.

V nedeľu by sa mal na rovnakom mieste uskutočniť aj druhý zápas medzi Boston Bruins a Philadelphia Flyers, jeho začiatok však posunuli na neskôr a hrať by sa malo od 16.30 miestneho času (1.30 v strednej Európe).



Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»NHL ponúkla hokej v prekrásnej divočine. Lahôdka sa zmenila na katastrofu