Zatĺkanie škandálu ho dobehlo. Quenneville skončil ako tréner Floridy

Joel Quenneville.
Joel Quenneville. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|29. okt 2021 o 08:15 (aktualizované 29. okt 2021 o 20:00)

Do NHL sa môže vrátil už iba so súhlasom vedenia.

SUNRISE. Joel Quenneville skončil ako tréner tímu NHL Florida Panthers. Zo svojej funkcie odstúpil len dva dni po tom, čo sa jeho meno spomenulo v súvislosti s kauzou sexuálneho zneužívania v Chicago Blackhawks.

Správu oznámil krátko po stretnutí s hlavným komisárom NHL Garym Bettmanom, s ktorým diskutoval o svojej úlohe v kauze. Bettman chcel poznať jeho verziu príbehu a mať zodpovedané kľúčové otázky.

Vyšetrovanie prípadu sa začalo v auguste, obvineniam čelí bývalý tréner Bradley Aldrich, ktorý mal sexuálne obťažovať vtedajšieho hráča Blackhawks Kylea Beacha počas bojov o Stanley Cup a jedného študenta v Michigane.

Klub vymenoval za dočasného kouča Andrewa Brunettea, ktorý viedol už piatkový predzápasový tréning v Detroite.

Quenneville: Mám na tom svoj podiel

Podľa spisu o obťažovaní o tom vedeli vtedajší prezident Chicaga John McDonough, generálny manažér Stan Bowman, asistent generálneho manažéra Kevin Cheveldayoff, výkonný viceprezident Jay Blunk, mentálny kouč Jim Gary, riaditeľ administratívy Al MacIsaac a práve aj hlavný kouč Quenneville.

Ten v Chicagu skončil pred troma rokmi. Quenneville vtedy uviedol, že odstúpil "s hlbokým poľutovaním".

"Chcem vyjadriť ľútosť nad bolesťou, ktorú tento mladý muž utrpel. Môj bývalý tím, Blackhawks, sklamal Kylea a ja mám na tom svoj podiel," uviedol Quenneville, citovala ho stanica TSN.

"Chcem sa zamyslieť nad tým, ako sa to všetko stalo a nájsť si čas na to, aby som sa naučil, ako zabezpečiť, aby bol hokejový priestor bezpečný pre všetkých," dodal.

Na návrat do NHL potrebuje súhlas vedenia

Bettman vyjadril súhlas s rozhodnutím trénera rezignovať. Priblížil, že ak sa Quenneville bude chcieť vrátiť do NHL, zástupcovia profiligy sa s ním budú musieť najskôr stretnúť a schváliť jeho angažovanie.

Quennevillovi nenahráva ani fakt, že svoj podiel viny pôvodne zľahčoval. Najprv sa dokonca vyjadril, že o ničom nevedel. Svedectvá však hovoria, že ide o klamstvo.

Klub sa napriek vážnosti obvinení rozhodol uprednostniť hokej, údajne na povel hlavného trénera Quennevillea. Po odchode obvineného trénera Aldricha z organizácie naňho napísal pozitívnu spätnú väzbu.

"To, čo sa udialo, je znepokojujúce a neospravedlniteľné. Je to v priamom protiklade k hodnotám všetkých, čo reprezentujú organizáciu Florida Panthers. Nikto by nikdy nemal znášať to, čo Kyle Beach zažil počas pôsobenia v Chicagu a aj dlho potom. Chválime jeho statočnosť a odvahu nenechať to tak," zverejnil v oficiálnom stanovisku podľa DPA generálny riaditeľ Floridy Matt Caldwell.

O prácu môže prísť aj Cheveldayoff

Bettman sa plánuje stretnúť aj s Cheveldayoffom. Ten aktuálne pôsobí ako generálny manažér Winnipegu Jets. Ak sú informácie zo spisu pravdivé, mohol by mať na situácii veľmi podobný podiel ako ostatní členovia vtedajšieho vedenia.

Jets by potom mohli byť prinútení urobiť razantný krok a rozviazať s ním zmluvu.

Tréner Aldrich skončil v Chicagu 14. júna 2010 bez ďalšieho vyšetrovania záležitosti.

O tri roky neskôr sa priznal v inom prípade sexuálneho obťažovania stredoškolského hokejistu, ktorý neskôr taktiež zažaloval Chicago za to, že nekonalo voči svojmu niekdajšiemu trénerovi. Aldrich si za tento prípad odsedel deväť mesiacov.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Zatĺkanie škandálu ho dobehlo. Quenneville skončil ako tréner Floridy