NHL: Budajovi sa konečne plní sen

Peter Budaj vstúpi prvýkrát v kariére do sezóny ako jednotka Colorada Avalanche.
Peter Budaj vstúpi prvýkrát v kariére do sezóny ako jednotka Colorada Avalanche. (Autor: SITA AP)
TASR|26. sep 2008 o 12:20

Slovenský hokejový brankár Peter Budaj sa teší na svoju prvú sezónu v úlohe vyhlásenej jednotky jeho tímu NHL z Colorada Avalanche.

Denver. Vedenie "lavín" dalo 26-ročnému gólmanovi dôveru deklarovaním Budaja ako prvého brankára, chrbát mu od prvého zápasu bude kryť Andrew Raycroft.

Slovák čaká na svoju šancu od úvodu profesionálnej kariéry, letným "presedlaním" minuloročného rivala Joseho Theodora do Washingtonu sa mu brány k ustáleniu sa na poste jednotky otvorili dokorán.

"Bol som prekvapený odchodom Joseho, ale na druhej strane, keď som sa o tejto informácii dozvedel, bol som aj šťastný. Vedel som, že moja príležitosť konečne prišla. A potom mi tréneri oznámili, že rátajú so mnou ako s mužom, ktorý odchytá väčšinu zápasov v nasledujúcej sezóne. Presne to bolo to, o čom som už dlho sníval," charakterizoval svoje pocity po odchode Theodorea pre denník Denver Post Budaj.

Budaj minulý rok v tieni Theodora

Účastník ZOH 2006 v slovenskom drese bol blízko postu jednotky už pred rokom. Na konci základnej časti sezóny 2006/2007 mal sériu výborných zápasov a držal svoj tím v boji o miestenky v play off do poslednej chvíle. Lenže Avs považovali za priveľký luxus nechať v šiltovke sedieť Theodorea na striedačke, pretože zarábal 5,3 milióna dolárov a príliš tak zaťažoval platový strop na to, aby nebol na ľade. Neskôr kouč Joel Quenneville zrušil post jednotky v tíme, ale Budaj sa nevedel úplne chopiť svojej šance.

"Každý brankár chce chytať väčšinu zápasov, mne sa to minulý ročník nepodarilo a bolo to dosť frustrujúce. Teraz to bude odlišné a ja sa na výzvu naozaj teším," konštatoval Budaj. Svoju pozíciu si bude hájiť nielen pred novým trénerom Tonym Granatom (v máji sa vedenie Avalanche rozlúčilo po troch sezónach s Quennevilleom), ale aj pred od neho o 2 roky starším Raycroftom. Ten získal Calder Trophy pre najlepšieho nováčika v roku 2004 v Bostone, ale na ďalšie roky za Bruins v tieni Tima Thomasa, resp. uplynulý nevydarený ročník v Toronte by najradšej čím skôr zabudol.

Slovenskému brankárovi veria aj spoluhráči

"Som rád, že som v Colorade a chcem podávať vyrovnané výkony, moja pozícia je mi úplne jasná. Chcem vydať zo seba všetko a konečne mať za sebou vydarenú sezónu," uvedomoval si Raycroft, ktorý má pod Skalnatými horami podpísaný jednoročný kontrakt.

V to, že Budaj dokáže tlaky ustáť, veria aj jeho spoluhráči. "Som presvedčený, že sa s tým bude vedieť vysporiadať. Peter na sebe veľmi 'maká', vidno to každý večer, keď nastúpi do bránky," zmietol skeptické prognózy zo stola obranca Brett Clark, ktorý pozná Budaja aj zo spoločných časov vo farmárskom Hershey Bears.

"Už má u nás za sebou nejaké úspechy, takže necítime žiaden stres. Bavil som sa o ňom aj so Saksom (Joe Sakic), aj Joe ho 'berie'. Kritici nech si dajú 'pohov', on to zvládne," pridal sa ďalší bek Adam Foote.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»NHL: Budajovi sa konečne plní sen