Bratia, Eberle či spoluhráč Černáka. Seattle Kraken si vybral prvých hráčov

Noví hráči tímu Kraken pred Vesmírnou ihlou v Seattli.
Noví hráči tímu Kraken pred Vesmírnou ihlou v Seattli. (Autor: TASR/AP)
Sportnet, TASR|22. júl 2021 o 08:00

Nový tím NHL Seattle Kraken má za sebou expanzný draft.

SEATTLE. Obranca Mark Giordano z Calgary, útočník Jordan Eberle z New Yorku Islanders či Yanni Gourde z majstrovskej Tampy Bay - to sú najzaujímavejšie výbery nového klubu NHL Seattle Kraken v rámci expanzného draftu.

Ten sa uskutočnil v noci na štvrtok SELČ a v poradí 32. tím profiligy si v ňom vyberal od konkurentov hráčov, s ktorými vstúpi do svojej premiérovej sezóny.

Medzi 30 hráčmi nie je ani jeden slovenský hokejista.

Zaujímavosťou je, že v novom tíme sa stretnú aj bratia Cale (naposledy hral v predminulej sezóne za Montreal) a Haydn Fleury (v minulej sezóne Carolina a Anaheim).

Hviezdami pohrdol

Generálny manažér Seattlu Ron Francis si mohol v rozširovacom drafte z každého klubu, s výnimkou Vegas Golden Knights, vybrať jedného hráča.

Zvoliť si musel minimálne 14 útočníkov, 9 obrancov a 3 brankárov, pričom 20 hráčov muselo mať zmluvu pre budúci ročník a celý káder musel mať hodnotu minimálne 60 percent z 81,5 milióna dolárov, čo je hodnota platového stropu.

Nakoniec si vybral 15 útočníkov, 12 obrancov a 3 brankárov.

Kraken napokon nesiahol po jagavých hviezdach, ktoré zostali nechránené svojimi klubmi, ako sú Carey Price (Montreal), Vladimir Tarasenko (St. Louis) či Jakub Voráček (Philadelphia).

Ligový nováčik nechcel zaťažiť platový rozpočet ich vysokými zmluvami a dal v mnohých prípadoch prednosť mladším hráčom, ktorí majú väčšinu kariéry ešte pred sebou.

Vybraní hokejisti majú v priemere vek 26,2 roku.

Do tímu prišli aj voľní hráči

Seattle mal navyše exkluzívne právo rokovať s voľnými hráčmi o týždeň skôr ako ostatné kluby. Napokon si na voľnom trhu vybral trojicu hokejistov.

S obrancom Jamiem Oleksiakom (naposledy Dallas) sa dohodol na päťročnej zmluve v hodnote 4,6 milióna dolárov za sezónu.

Partiu v defenzíve bude tvoriť s Adamom Larssonom (Edmonton), Seatle sa s obrancom dohodol na štvorročnej zmluve za 4 milióny dolárov ročne.

Klub tiež uzavrel dohody s brankárom Chrisom Driedgerom (Florida), dohodli sa na trojročnom kontrakte s priemerným zárobkom 3,5 milióna dolárov za sezónu.

Na expanznom drafte sa započítavali ako výber Stars, Oilers, respektíve Panthers.

Tento rok mohli tímy NHL chrániť siedmich útočníkov, troch obrancov a jedného brankára, alebo ôsmich korčuliarov a jedného brankára.

Spomedzi Slovákov boli medzi nechránenými hráčmi brankár Jaroslav Halák (Boston), obrancovia Andrej Sekera (Dallas), Christián Jaroš (San Jose) a Zdeno Chára (Washington) a útočníci Peter Cehlárik (Boston), Tomáš Tatar (Montreal), Marián Studenič (New Jersey), Richard Pánik (New York Islanders) a Marko Daňo (Winnipeg).

Jediným chráneným slovenským hráčom bol Erik Černák, dvojnásobný držiteľ Stanleyho pohára v drese Tampy Bay.

Voľby Seattle Kraken v expanznom drafte:

Brankári: Chris Driedger (Florida), Joey Daccord (Ottawa), Vítek Vaněček (Washington)

Obrancovia: Haydn Fleury (Anaheim), Jeremy Lauzon (Boston), Will Borgen (Buffalo), Mark Giordano (Calgary), Gavin Bayreuther (Columbus), Dennis Cholowski (Detroit), Adam Larsson (Edmonton), Kurtis MacDermid (Los Angeles), Carson Soucy (Minnesota), Cale Fleury (Montreal), Vince Dunn (St. Louis)

Útočníci: Tyler Pitlick (Arizona), Morgan Geekie (Carolina), John Quenneville (Chicago), Joonas Donskoi (Colorado), Calle Järnkrok (Nashville), Nathan Bastian (New Jersey), Jordan Eberle (New York Islanders), Colin Blackwell (New York Rangers), Carsen Twarynski (Philadelphia), Brandon Tanev (Pittsburgh), Alexander True (San Jose), Yanni Gourde (Tampa Bay), Jared McCann (Toronto), Kole Lind (Vancouver), Mason Appleton (Winnipeg)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Bratia, Eberle či spoluhráč Černáka. Seattle Kraken si vybral prvých hráčov