Černák dosiahol hetrik Gordieho Howea. Strelil gól, asistoval a stihol sa aj pobiť

Erik Černák strieľa gól.
Erik Černák strieľa gól. (Autor: TASR/AP)
TASR|28. apr 2021 o 06:58 (aktualizované 28. apr 2021 o 10:10)

Slovenský obranca má na konte už pätnásť kanadských bodov.

WASHINGTON. Hokejisti Tampy Bay a Floridy si v noci na stredu zaistili miestenku v play off zámorskej NHL.

V drese Lightning zažiaril slovenský obranca Erik Černák, ktorý sa na výhre obhajcu Stanleyho pohára na ľade Chicaga 7:4 podieľal gólom a asistenciou.

Okrem toho sa v druhej tretine pobil s Connorom Murphym a dosiahol tzv. hetrik Gordieho Howea. Florida si miestenku do bojov o Stanley Cup vybojovala vďaka víťazstvu 7:4 v Nashville.

VIDEO: Erik Černák a jeho gól

Černák skóroval po 28 sekundách

Černák otvoril skóre duelu už v 28. sekunde, keď po buly v obrannom pásme Tampy vystihol prihrávku Rileyho Stilmanna, ušiel po pravom krídle a prekonal Kevina Lankinena strelou pomedzi betóny. Bol to jeho štvrtý gól v sezóne.

V prostrednej časti si Černák pri striedačke Blackhawks vymenil pár úderov s debutantom v NHL Mikeom Hardmanom, ktorého si prišiel brániť Murphy a strhla sa bitka. V pästnom súboji mal slovenský obranca jasne navrch a zakrátko svojho súpera zložil na ľad.

Černák s Murphym majú spoločnú históriu v profilige, 7. marca nedohral slovenský hokejista zápas po tvrdej zrážke práve s týmto hráčom, ktorý vtedy za svoj zákrok dostal trest do konca zápasu.

V poslednej minúte si Černák pripísal aj jedenástu asistenciu, keď prihral Alexovi Killornovi na gól do prázdnej bránky.

Tréner Tampy: Černák sa stále zlepšuje

Černák odohral jeden z najlepších zápasov v sezóne, jeho výkon vyzdvihol aj tréner Lightning Jon Cooper.

"Černák prežíva fantastickú sezónu. Stále sa zlepšuje, získava čoraz väčší cit pre hru, vie čo môže a čo nie. Je veľký, silný, výborne korčuľuje a má to v hlave dobre usporiadané.

Vie, že tvrdá práca prináša dobré veci a jemu sa tie dobré veci aj dejú. Som na neho hrdý, že sa vypracoval na takúto úroveň," chválil slovenského obrancu tréner Lightning pre klubový web.

V 39 zápasoch základnej časti nazbieral 23-ročný zadák pätnásť kanadských bodov (4+11) a už len jeden ho delí od vyrovnania svojho maxima spred dvoch sezón.

Okrem kvalitnej defenzívy sa stáva čoraz nebezpečnejší aj na druhej strane klziska.

"Má stále viac a viac sebavedomia, bolo to vidieť pri jeho góle. Nebojí sa vojsť do pásma, podržať puk, rozohrať, dobre vystreliť. Hrá skvele a som za neho šťastný. Je našou veľkou oporou," chválil Slováka ruský obranca Tampy Michail Sergačov.

Pobil sa aj Chára

Rukavice zhodil aj obranca Washingtonu Zdeno Chára, ktorý sa pobil s Mattom Martinom z New Yorku Islanders. Chára išiel v druhej tretine pomstiť svojho spoluhráča Michaela Raffla, ktorého útočník Islanders tvrdo narazil na mantinel.

Washington vyhral vďaka gólu Daniela Spronga 1:0 a dostal sa späť na prvé miesto Východnej divízie. Druhé čisté konto v kariére si pripísal český brankár Vítek Vaněček, ktorý chytil 18 striel. Washington hral prvýkrát pred divákmi, do haly ich pustili 2133.

"Fantázia, konečne tam bol nejaký život," povedal tréner Caps Peter Laviolette, ktorý sa musel v druhom zápase zaobísť bez zraneného kapitána Alexandra Ovečkina.

Chára strávil na ľade niečo cez 19 minút, zaznamenal päť trestných minút za bitku a rozdal tri hity.

NHL - základná časť - výsledky:


Columbus - Detroit 1:0 sn (0:0, 0:0, 0:0 - 0:0, 2:0)

Góly: rozhodujúci nájazd Laine

/Richard Pánik (Detroit) odohral 13:50 min, raz vystrelil na bránku, rozdal dva bodyčeky, zablokoval jednu strelu a inkasoval 2-minútový trest za podrazenie/

New Jersey - Philadelphia 6:4 (1:0, 2:1, 3:3)

Góly: 19. Hischier (Hughes, Zacha), 23. Zacha (Hughes, Smith), 26. Wood, 49. Carrick (Smith, McLeod), 53. Šarangovič (Kuokkanen), 60. Malcev (McLeod, Carrick) - 26. Lindblom (Cates, Patrick), 43. Myers, 44. Giroux (Voráček, Hägg), 53. Couturier

NY Rangers - Buffalo 3:1 (0:0, 1:1, 2:0)

Góly: 23. Smith, 50. Lafreniere (Strome, Fox), 54. Zibanejad (Kreider, Strome) - 40. Reinhart (Mittelstadt)

Pittsburgh - Boston 1:3 (0:0, 0:1, 1:2)

Góly: 58. Carter (Letang, Kapanen) - 39. Krejčí (McAvoy, Rask), 50. Marchand (Pastrňák, Lazar), 53. Hall (Krejčí, Reilly)

/Jaroslav Halák (Boston) presedel zápas na lavičke/

Washington - NY Islanders 1:0 (1:0, 0:0, 0:0)

Gól: 2. Sprong (Orlov)

/Zdeno Chára odohral 19:15 min, rozdal tri bodyčeky, raz získal puk a inkasoval 5-minútový trest za bitku/

Chicago - Tampa Bay 4:7 (2:3, 1:3, 1:1)

Góly: 12. Hagel (Dach), 18. Kalynuk, 40. Keith (Kane, Hinostroza), 54. Kubalík (Kane, DeBrincat) - 1. Černák, 5. Gourde (Sergačov, Coleman), 16. Barre-Boulet (Palát, Point), 27. Point (Palát), 30. Coleman (Johnson, Goodrow), 34. Killorn (Sergačov, Point), 60. Killorn (Černák)

/Erik Černák (Tampa) odohral 21:12 min, strelil gól, pridal asistenciu, zaznamenal plusový bod, raz vystrelil na bránku, rozdal štyri bodyčeky, zablokoval jednu strelu, raz získal puk a inkasoval 5-minútový trest za bitku/

Nashville - Florida 4:7 (1:1, 3:2, 0:4)

Góly: 7. Ellis (Ekholm), 27. Kunin (Järnkrok, Granlund), 33. Jeannot (Josi, Sissons), 40. Ellis (Duchene, Cousins) - 9. Barkov (Yandle, Huberdeau), 23. Duclair (Huberdeau, Bennett), 38. Barkov (Tippett, Weegar), 45. Tippett (Huberdeau, Bennett), 48. Vatrano (Wennberg, Heponiemi), 54. Huberdeau (Barkov, Bennett), 59. Huberdeau

Dallas - Carolina 1:5 (0:2, 1:1, 0:2)

Góly: 28. Robertson - 8. Staal (Aho, Svečnikov), 9. Aho (Pesce, Svečnikov), 22. Staal (Aho, Svečnikov), 46. McCormick (Geekie, Lorentz), 53. Niederreiter (Staal, Foegele)

/Andrej Sekera (Dallas) odohral 17:48 min, raz vystrelil na bránku, zablokoval jednu strelu a dvakrát stratil puk/

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Černák dosiahol hetrik Gordieho Howea. Strelil gól, asistoval a stihol sa aj pobiť