Nepredviedol oslavné gesto. Myslel som si, že som druhý, priznal Sagan

Peter Sagan má po víťazstve v šestnástej etape na dosah zisk piateho zeleného dresu za sebou.
Peter Sagan má po víťazstve v šestnástej etape na dosah zisk piateho zeleného dresu za sebou. (Autor: TASR/AP)
SITA|18. júl 2016 o 20:22

Slovenský cyklista v pondelok vybojoval svoje siedme víťazstvo na Tour de France, tretie v tomto roku.

BERN. Peter Sagan sa naďalej baví cyklistikou a naďalej ňou baví aj všetkých okolo seba. V pondelok to bola posledná šanca pre šprintérov na tohtoročnej Tour de France pred vstupom do Álp a záverečným príchodom do Paríža.

Slovák pri tom nemohol chýbať. A zvládol to majstrovsky. 

V náročnom technickom dojazde v hlavnom meste Švajčiarska, ktorého súčasťou bolo aj menšie stúpanie po dlažobných kockách, zostal takticky v prednej línii natiahnutého pelotónu a v záverečnom šprinte doslova vyfúkol víťazstvo Nórovi Alexandrovi Kristoffovi z tímu Kaťuša.

Po dojazde do cieľa sa však necítil ako víťaz. Triumfálne gesto nepredviedol, o jeho tesnom víťazstve doslova o pár centimetrov rozhodla až cieľová kamera.

"Myslel som si, že som druhý. Až potom prišli za mnou a vraveli mi, že som víťaz. Je to neuveriteľné. Po všetkých tých druhých miestach sa to začína otáčať v môj prospech," povedal Sagan v jednej z prvých reakcií v cieli.

Už druhýkrát nevedel, že vyhral

Je zaujímavé, že z troch etapových triumfov v tomto ročníku Tour de France až dvakrát po prejazde cieľom netušil, že zvíťazil. Zatiaľ čo v Berne to bola otázka tesného šprintérskeho súboja, v koncovke druhej etapy v Cherbourg-en-Cotentin zvíťazil jasne, ale myslel si, že pred ním už boli v cieli dvaja cyklisti z úniku.

K pondelňajšiemu dojazdu v Berne, kde sa pelotón slávnej Tour de France zastavil vôbec po prvý raz, dvadsaťšesťročný slovenský cyklista dodal: "Finále etapy bolo šialené, veľmi technické. Všetci chceli byť na mojom zadnom kolese. Mám pocit, že Kristoff v záverečnom šprinte urobil chybu. Poskočil dopredu príliš neskoro, preto som zvíťazil," zamyslel sa žilinský rodák.

Saganov mediálny manažér a rovnako cyklista Matej Vyšňa sledoval šestnástu etapu ako odborný spolukomentátor v štúdiu RTVS. K dramatickej koncovke medzi Saganom a Kristoffom poznamenal: "Ako sa hovorí v našom žargóne, Peter hodil bicykel dopredu v správny okamih. Chvíľu som mal pocit, že Kristoff bol pred ním, ale som rád, že som sa mýlil," uviedol Vyšňa.

"Peťo hodil bicykel do cieľa lepšie, ale v poslednom kilometri som tŕpol, či cez neho nepreletí nejaká druhá lajna jazdcov. Všetci však mali toho v závere už dosť a tých vpredu nikto zozadu neohrozil," dodal.

Deň Petra Sagana

Sagan v pondelok zvýšil počet svojich pódiových umiestnení v etapách najslávnejších pretekov na svete na tridsaťtri, z toho počet víťazných dojazdov na sedem. K trom z roku 2012 a jednému z edície 2013 pridal tretie v tomto ročníku.

V pondelok triumfoval Peter Sagan len o milimetre.
V pondelok triumfoval Peter Sagan len o milimetre. (Autor: TASR/AP)

Okrem toho urobil Sagan zrejme rozhodujúci krok k celkovo piatemu triumfu v bodovacej súťaže, keď vďaka 65 bodom z pondelňajšej etapy zvýšil náskok pred Markom Cavendishom na 114 bodov. Navyše, britský šprintér aj sám priznal, že merať sa so Saganom v súťaži o zelený dres nemá reálne význam.

"Čo sa týka zeleného dresu, rozdiel v prospech Sagana v bodovacej súťaži je taký obrovský, že na rýchlostnej prémii v dnešnej etape to jeho súperi akoby vycítili. Nechceli sa tam s ním naťahovať o body, keď im v cieli opäť odskočí,“ uviedol prezident Slovenského zväzu cyklistiky Peter Privara v reakcii pre RTVS.

"Bol to opäť deň Petra Sagana," dodal.

Saganov šéf v tíme Tinkoff Oleg Tiňkov tretie etapové víťazstvo jedného zo svojich miláčikov zhodnotil na facebooku takto: "A máme tu zase deň víťazstva! V našom tíme už máme tento rok na Tour tri víťazné etapy a tiež jazdcov v zelenom drese najlepšieho šprintéra a bodkovanom drese najlepšieho vrchára."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Tour de France»Nepredviedol oslavné gesto. Myslel som si, že som druhý, priznal Sagan