Nová posila United je najdrahším slovenským občanom v dejinách športu

Nemanja Matič ešte v drese Chelsea. Prestúpil k svojmu obľúbenému trénerovi José Mourinhovi.
Nemanja Matič ešte v drese Chelsea. Prestúpil k svojmu obľúbenému trénerovi José Mourinhovi. (Autor: TASR/AP)
Pavol Spál|1. aug 2017 o 15:42

Všetky kluby zaňho dohromady zaplatili už viac ako 75 miliónov eur.

BRATISLAVA. Žiadny tréner vo futbalových dejinách nevydal na prestupy hráčov toľko peňazí ako on. Vo všetkých kluboch dohromady minul viac ako miliardu eur.

Len od vlaňajšieho príchodu do Manchester United už minul tréner José Mourinho na nákupy posíl neuveriteľných 350 miliónov eur. Aj to je svetový rekord. Posledným jeho nákupom je 28-ročný Nemanja Matič, ktorého Manchester získal z Chelsea Londýn za zhruba 45 miliónov eur.

Slová hymny som nemusel vedieť, ale musel som sľúbiť, že budem verný Slovenskej republike. Čo sa týka slovenčiny, boli prekvapení, ako ju po roku a pol dobre ovládam.


Nemanja Matič, nová posila veľkoklubu Manchester United

Všetky kluby za srbského futbalistu dohromady zaplatili už viac ako 75 miliónov eur, čo z neho robí najdrahšieho defenzívneho stredopoliara v dejinách futbalu. Matič podpísal s Manchester United trojročnú zmluvu s opciou.

Je zároveň prvým držiteľom slovenského pasu, ktorý si zahrá za najslávnejší anglický klub. Na Slovensko prišiel Matič v januári 2007 z tretej srbskej ligy. Získali ho Košice. Zadarmo. Nemal totiž zmluvu, bol amatér. Elitné srbské kluby oňho nemali záujem.

„Crvena zvezda Belehrad ma pustila, pretože si myslela, že som na dospelý futbal príliš malý a krehký,“ spomínal Matič.

„V Srbsku sa nepresadil. Mne však hneď na prvom tréningu padol do oka. Mal vtedy osemnásť,“ vravel tréner národného tímu Slovákov Ján Kozák, ktorý v tom čase viedol Košice.

V Košiciach bral päťsto eur

Práve pod jeho vedením v Košiciach spravil Matič obrovský skok. Pôvodne bol útočníkom, ale Kozák ho prerobil na stredopoliara.

„Našiel pre mňa optimálnu rolu. Odvtedy som kryl chrbát útočníkom a mám priestor pre vlastnú hru,“ pochvaľoval si Matič.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Anglicko»Nová posila United je najdrahším slovenským občanom v dejinách športu