Necítim sa ako najlepšia lyžiarka na svete, hovorí Shiffrinová

Mikaela Shiffrinová získala za sezónu 2016/2017 veľký krištáľový glóbus.
Mikaela Shiffrinová získala za sezónu 2016/2017 veľký krištáľový glóbus. (Autor: SITA/AP)
SITA|20. mar 2017 o 18:56

Američanka má ešte len dvadsaťdva rokov a na konte štyri malé glóbusy a teraz aj veľký za triumf vo Svetovom pohári.

ASPEN. Mužské zjazdové lyžovanie má aktívnu legendu Marcela Hirschera, ženské zasa mladú slalomovú divu, ktorá k statusu legendy smeruje.

Päť dní po dovŕšení 22 rokov si Mikaela Shiffrinová prvýkrát prevzala veľký glóbus za celkový triumf vo Svetovom pohári alpských lyžiarok.

Z bezmála 40 pretekov počas súťažného ročníka 2016/2017 vydolovala 1643 bodov. Jedenásťkrát zvíťazila, štrnásťkrát stála na pódiu.

A to jej ešte nevyšiel záverečný súťažný víkend na domácom snehu v Aspene, kde brala druhé miesto v slalome a šieste v obrovskom slalome.

"Necítim sa ako najlepšia lyžiarka na svete. Som možno najlepšia v technických disciplínach, rozhodne však nie v super G a zjazde," cituje ju denník Denver Post.

"Mám za sebou skvelú sezónu, ale jej záver si nedám zarámovať. Aj vinou nevydareného víkendu v Aspene to možno teraz cítim tak, že nie som najlepšia."

Nepoľavuje v nárokoch na seba

Keď si v závere sezóny 2012/2013 vtedy osemnásťročná Shiffrinová prevzala prvý malý glóbus za sezónny triumf v slalome, bronzová Veronika Velez-Zuzulová vyhlásila, že pri jej talente, tvrdej práci a stopercentnom tréningovom zázemí do troch až piatich rokov bude Američanka útočiť na veľký glóbus.

Realita je taká, že po štyroch rokoch Mikaela má na konte štyri slalomové a už aj prvý veľký glóbus. K tomu treba prirátať tri tituly majsterky sveta, olympijské zlato a dovedna tridsaťjeden prvenstiev v pretekoch Svetového pohára.

Krátke porovnanie - so 77 víťazstvami vo Svetovom pohári historická rekordérka Lindsey Vonnová mala v jej veku na konte štyri triumfy.

A ešte niečo navyše - mladšia ako teraz Shiffrinová získala celosezónny triumf naposledy Janica Kosteličová v sezónach 2000/2001 a 2002/2003.

"Nikdy predtým som nič podobné nevidela. Lindsey Vonnová má za sebou skvelú kariéru, ale Mikaela začala víťaziť ešte oveľa skôr. A ako sa zdá, nepoľavuje v nárokoch na seba. Som veľký fanúšik jej precíznej slalomovej techniky," povedala bývalá šampiónka z Rakúska Alexandra Meissnitzerová.

"Zdolať sa ju dá len tak, že musíte zajazdiť bez chýb a spoliehať sa na to, že ona nebude mať svoj deň," dodala niekdajšia úspešná lyžiarka.

Zdolať sa ju dá len tak, že musíte zajazdiť bez chýb a spoliehať sa na to, že ona nebude mať svoj deň.


Alexandra Meissnitzerová, bývalá rakúska lyžiarka

Je fenomenálna

"Byť víťazkou Svetového pohára je viac ako medaily z majstrovstiev sveta. Keď máte veľký glóbus, definitívne sa na vás začnú dívať ako na jednu z najlepších v histórii," vyslovila názor niekdajšia švédska pretekárka Pernilla Wibergová.

Na záverečný víkend do Aspenu sa prišla najmä na Shiffrinovú pozrieť jej krajanka Tamara McKinneyová, ktorá v sezóne 1982/1983 ako prvá Američanka získala veľký glóbus. Odvtedy sa to podarilo už len štyrikrát Vonnovej a teraz Shiffrinovej.

"Ona je fenomenálne dievča," podotkla Tamara McKinneyová.

"V takom mladom veku sa dokáže vyrovnať s tlakom nielen v pár pretekoch, ale vo všetkých takmer 40 počas celej sezóny na viacerých kontinentoch. Shiffrinová je veľká inšpirácia pre americké lyžovanie do budúcnosti."

Potrebuje si upratať v izbe

Shiffrinová priznala, že jej detským snom od piatich rokov neboli ani tak medaily z majstrovstiev sveta, ale práve veľký glóbus.

Mikaela Shiffrinová je hviezdou svetového lyžovania.
Mikaela Shiffrinová je hviezdou svetového lyžovania. (Autor: TASR/AP)

"Znamená to pre mňa veľa, ale ťažko sa mi myšlienky transformujú do slov. Som taká normálne šťastná," vravela Shiffrinová ešte k téme veľký glóbus.

Na otázku, ako naloží s voľným časom bezprostredne po skončení sezóny, rodáčka z coloradského Vailu vtipne odpovedala:

"Pôjdem na pár dní domov. Potrebujem si upratať v izbe. A potom pôjdem konečne pozrieť babku do Massachusetts."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Necítim sa ako najlepšia lyžiarka na svete, hovorí Shiffrinová