Fanúšikovia sa budú môcť vrátiť na tribúny vo väčšom. Povolí im to nová vyhláška

Štadión Tehelné Pole v Bratislave a fanúšikovia.
Štadión Tehelné Pole v Bratislave a fanúšikovia. (Autor: TASR)
Sportnet, SITA|23. júl 2021 o 14:25 (aktualizované 23. júl 2021 o 15:25)

Zaočkovaní to budú mať jednoduchšie.

BRATISLAVA. Štadióny v zelených okresoch budú môcť byť naplnené až na 50 percent svojej kapacity, vo fáze monitoringu bez limitu fixného počtu.

Vyplýva to z najnovšej vyhlášky schválenej Národnou radou SR (NR SR). Vyhláška Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) platí s účinnosťou od piatkovej 20.00 h.

Zmena sa teda týka i otváracieho duelu nového ročníka najvyššej futbalovej súťaže AS Trenčín – FC ViOn Zlaté Moravce-Vráble.

Antigénový test nestačí

Podmienkou bude PCR alebo LAMP test, nie starší ako 24 hodín, alebo vakcína. "Už nie je teda možné preukazovať sa antigénovým testom," upozornila hovorkyňa ÚVZ Daša Račková.

Objasnila, že podmienky platné pre tieto športové podujatia budú platiť aj pre medzinárodné súťaže organizované medzinárodnou športovou federáciou na základe účasti klubov najvyšších súťaží, teda pre Ligu majstrov či Európsku konferenčnú ligu. 

Deti do 12 rokov sa nebudú musieť preukazovať negatívnym výsledkom testu všade tam, kde sa to aktuálne na území SR vyžaduje.

"Horná hranica bola doteraz stanovená na 10 rokov. Vekovú hranicu do 12 rokov zosúlaďujeme so znením vyhlášky, ktorá upravuje režim na hraniciach," uviedol ÚVZ.

Podľa hygienikov sa za zaočkovanú osobu môže považovať osoba najmenej 14 dní a najviac 12 mesiacov po aplikácii druhej dávky očkovacej látky s dvojdávkovou schémou.

V prípade jednodávkovej schémy (napr. Janssen/Johnson & Johnson), je to najmenej 21 dní a najviac 12 mesiacov po aplikácii prvej dávky očkovacej látky.

Výnimkou je ešte osoba, ktorá je najmenej 14 dní a najviac 12 mesiacov po aplikácii prvej dávky očkovacej látky, ak bola prvá dávka očkovania podaná v intervale do 180 dní od prekonania COVID-19.

Závisí to od covid semafóru

"V prípade, že sa okres dostane z fázy monitoringu do stupňa ostražitosti a horších fáz šírenia vírusu, platí, že na štadióne môže byť najviac 2000 divákov v exteriéri a najviac 1000 v interiéri,“ dodala hovorkyňa.

Priestory pre divákov sa rozdelia do sektorov, ktoré majú kapacitu najviac 1000 divákov.

Doteraz platili na Slovensku prísne obmedzenia v súvislosti s pandémiou koronavírusu. Na vonkajšie podujatia mohlo prísť najviac 1000 fanúšikov, na vnútorné maximálne 500.

Tisícka fanúšikov prišla aj na zápasy slovenských klubov v pohárovej Európe, fanúšikovia proti obmedzeniam protestovali.

Už v piatok doobeda informoval o novom opatrení splnomocnenec vlády SR pre mládež a šport Karol Kučera na svojom profile na sociálnej sieti facebook.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Fanúšikovia sa budú môcť vrátiť na tribúny vo väčšom. Povolí im to nová vyhláška