Naposledy sa im to podarilo pred šestnástimi rokmi. Slovákom na EURO stačí bod

Albert Rusník (vpravo) dal tretí gól Slovenska.
Albert Rusník (vpravo) dal tretí gól Slovenska. (Autor: TASR)
Juraj Berzedi|5. sep 2016 o 18:22

Slovenskí futbalisti do 21 rokov na Cypre so svojimi rovesníkmi zvíťazili 3:0. Na postup na európsky šampionát potrebujú získať bod z dvoch zápasov.

BRATISLAVA. Na vrcholnom podujatí sa slovenská dvadsaťjednotka predstavila naposledy pred šestnástimi rokmi. Na domácom šampionáte vtedy zverenci trénera Dušana Radolského obsadili štvrté miesto.

Po dlhých rokoch si môžu slovenskí mladíci vychutnať atmosféru majstrovstiev Európy. K postupu do Poľska im chýba len posledný krok.

Dôležité víťazstvo si pripísali na ihrisku Cypru. V súboji s posledným tímom ôsmej kvalifikačnej skupiny zvíťazili po góloch Chriena, Bera a Rusnáka hladko 3:0.

Nemci im neublížili

Slováci udreli už po pár sekundách hry. Šafranko využil zaváhanie domácej obrany a svojím dôrazom vybojoval loptu pre Chriena, ktorý chladnokrvne obstrelil domáceho brankára.

Ešte v prvom polčase Bero zo siedmich metrov neskóroval, ale po zmene strán si náladu vylepšil, keď na dvakrát ľavačkou prekonal brankára Georgia.

Futbalista tureckého Trabzonsporu si pripísal aj asistenciu, keď loptu posunul Albertovi Rusnákovi, ktorý krížnou strelou uzavrel skóre na 3:0.

„Príprava so seniorskou reprezentáciou mi dala veľmi veľa. Mohol som sa učiť od skúsenejších hráčov, čo mi pomohlo,“ uviedol Bero pre oficiálnu stránku futbalsfz.

Mladých Slovákov nevyviedla z miery ani nedávna prehra v prípravnom zápase s Nemeckom 0:3 a dokázali sa vyrovnať aj so stratou kapitána a najlepšieho strelca Adama Zreľáka.

V predchádzajúcich kvalifikačných cykloch slovenskí futbalisti skončili dvakrát v baráži. Najskôr v dvojzápase nestačili na Holandsko a vlani im vytúžený postup vzali Taliani.

Na postup im stačí bod

V aktuálnej kvalifikácii im už stačí len bod, aby postúpili priamo na šampionát, ktorý sa budúci rok bude hrať v Poľsku.

V ôsmej kvalifikačnej skupine majú pred druhým Holandskom náskok piatich bodov, pričom vo vzájomných dueloch si s týmto súperom pripísali dve víťazstvá (vonku 3:1 a doma 4:2).

Zverenci českého trénera Pavla Hapala môžu postup spečatiť už 7. októbra, keď na štadióne v Myjave privítajú Bielorusko, ktoré ich ako jediné v kvalifikácii zdolalo 1:0.

Partia okolo talentovaného Škriniara, Lobotku či Bera sa s kvalifikáciou rozlúči v 11. októbra duelom v Turecku.

Teoretickú šancu na postup z prvej priečky majú aj Turci, ktorí by však museli v zostávajúcich dueloch trikrát zvíťaziť, Slovákov zdolať minimálne o šesť gólov a zároveň dúfať, že Slováci prehrajú aj s Bielorusmi.

Na záverečnom turnaji sa predstaví 12 krajín, usporiadateľ z Poľska má automatickú účasť. Deviati víťazi kvalifikačných skupín postúpia na šampionát priamo a štyri družstvá na druhých miestach s najlepšou bilanciou budú v play off bojovať o zvyšné dve miestenky.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Naposledy sa im to podarilo pred šestnástimi rokmi. Slovákom na EURO stačí bod