Nadal na antuke stále najlepší, zatiaľ iba na nej

SITA|9. jún 2008 o 11:46

PARÍŽ 9. júna (SITA) - Pred nedeľňajším finále dvojhry mužov na 107. tenisových majstrovstvách Francúzska vyhlásil 6-násobný parížsky antukový šampión Björn Borg, že prípadný triumf Rogera Federera by ...

PARÍŽ 9. júna (SITA) - Pred nedeľňajším finále dvojhry mužov na 107. tenisových majstrovstvách Francúzska vyhlásil 6-násobný parížsky antukový šampión Björn Borg, že prípadný triumf Rogera Federera by definitívne vyriešil kauzu najlepšieho hráča všetkých čias. Po triumfe Rafaela Nadala 6:1, 6:3, 6:0 sa namiesto dilemy, či je Švajčiar historickou jednotkou, ponúka otázka, komu reálne patrí tento post v súčasnosti. Nadal vedie nad Federerom 9:1 na "svojom" povrchu a 11:6 celkovo.

Od roku 1977 a prehry Briana Gottfrieda s Guillermom Vilasom nik nezlyhal vo finále druhého grandslamového turnaja ponižujúcejším spôsobom. Pred 31 rokmi Argentínčan Vilas povolil Američanovi Gottfriedovi uhrať len tri gemy (6:0, 6:3, 6:0).

Španiel svojím štvrtým úspechom na Roland Garros v rade (z rovnakého počtu pokusov) pripomenul úradovanie spomenutej švédskej legendy zo sezón 1978 - 1981, rôznymi ohurujúcimi štatistikami začína prehlušovať tie Federerove spred aktuálnej sezóny a určite by nebol proti, keby prípadný tretí wimbledonský rozhodujúci súboj s identickými aktérmi priniesol - na rozdiel od toho pri Boulonskom lesíku - nového víťaza. Predvlani Nadal prehral 1:3, minulý rok v piatich setoch. Prieniky neunaviteľného ľaváka do finále na londýnskej tráve negujú skutočnosť, že k sieti smeruje väčšinou len na podávanie rúk po mečbale. V nedeľu proti Švajčiarovi mal na "saku" bilanciu 2/6, zatiaľ čo rival, ktorý sa márne pokúšal tlačiť, až - a efektivitou len - 18/42.

"Je to hra, v ktorej ide o chyby. Vašou úlohou je donútiť k nim súpera," cituje publicista Joel Drucker Josého Higuerasa, momentálne ak nie oficiálne kouča, tak minimálne poradcu Federera. Fantastickým fyzickým fondom disponujúci Nadal, ktorý po druhý raz za necelý mesiac odrazil priamy útok Srba Novaka Djokoviča na pozíciu dvojky, presne túto schopnosť má a čoraz neohroziteľnejším spôsobom ju využíva. Na prašnom povrchu akoby zasvätenom hispánskym hráčom pripomína matadora tancujúceho okolo rozzúreného, ale bezmocného býka. Švajčiar vyprodukoval 35 nevynútených chýb, španielsky veľmajster defenzívy iba 7.

Len štyri Federerove pripísané si gemy sú najmenej zo všetkých jeho 173 grandslamových duelov. Predtým to bol 7-gemový výprask 1:6, 2:6, 4:6 od Američana Andreho Agassiho na US Open 2001. Zároveň je to najmenej gemov vo všetkých jeho 372 zápasoch, vrátane tých na 2 víťazné sety, odkedy sa vo februári 2004 stal lídrom počítačového poradia. Prvé tri svoje finále na antuke v Paríži pred ním naposledy prehral Čech Jaroslav Drobný v rokoch 1946, 1948 a 1950. Následne v sezónach 1951 a 1952 uspel.

Dvanásťnásobný grandslamový šampión Federer, ktorý sa ešte stále neradoval na dvorci Philippa Chatriera vo francúzskej metropole a zdá sa, že počas Nadalovej éry ani nebude, naposledy dostal "kanára" vo dvojhre v júni 1999 od Byrona Blacka v londýnskom Queen´s. Práve v roku 1999 sa Agassi na Roland Garros stal zatiaľ posledným tenistom s kompletnou kolekciou z "veľkej štvorky".

V súvislosti s vervou Nadala, takou vypuklou práve v Paríži na prelome mája a júna, a jeho ašpirovaním na najvyššiu renkingovú pozíciu, pôsobí zaujímavo, vysvetľujúco i odrádzajúco skutočnosť, že v sezónach 2005 - 2007 získal v úvodnom polroku spolu 16 titulov, ale počnúc júlom len 7, z toho za predchádzajúce dve sezóny jediný vlani v Stuttgarte. Evidentne ide nielen o dôsledok jeho objektívne menšej účinnosti na iných povrchoch, ale aj o daň z nárokov nahustenej antukovej termínovej listiny. Nečudo, že Španiel ju v ostatnom období otvorene ostro kritizoval. Dlhodobé ťažkosti Nadala s oboma kolenami sú verejným tajomstvom.

Popredný tréner Brad Gilbert vyzdvihol kombináciu Španielovho topspinového forhendu a plochého bekhendu, ale najmä mentálnu silu len niekoľko dní 22-ročného Rafu: "Najviac sa mi na ňom páči reč tela. Často vám stačí krátky pohľad na chlapíka na kurte a hneď viete, či vedie, alebo je dolu. U neho to však neplatí - tá neochabujúca súťaživosť je skvelá." Carlos Moya, takisto rodák z Malorky, mentor a v minulosti občasný tlmočník Nadala, ponúkol Metropolitanu takúto spomienku: "Pred mnohými rokmi som sa ho opýtal, či túži po takej kariére, akú mám ja. Pozrel sa na mňa a s úprimnosťou zriedkavou u detí mi vážne povedal, že chce dosiahnuť viac. Vtedy ma premklo presvedčenie, že sa mu to aj podarí."


Rafael Nadal v číslach (zdroj: magazín Tennis):

* 28-0 - bilancia na Roland Garros

* 4 - počet titulov na antukovom vrchole sezóny v rade, čo sa v medzinárodnej ére tohto turnaja trvajúcej od roku 1925 podarilo len Švédovi Björnovi Borgovi (1978 - 1981)

* 41-0 - štatistika v zápasoch hraných na 3 víťazné sety na najpomalšom povrchu

* 41 - počet prehratých gemov na 107. majstrovstvách Francúzska, v priemere menej ako 6 na každý zápas (najviac, 12, proti Srbovi Novakovi Djokovičovi v semifinále), čiže necelé 2 hry na set

* 6 - počet stratených setov v 28 doterajších absolvovaných zápasoch na RG (tento rok žiaden a celkovo nikdy nie viac ako jeden v predmetnom dueli)

* 22-1 - úspešnosť vo finále na antuke - prehral len so Švajčiarom Rogerom Federerom vlani v Hamburgu

* ešte raz 22-1 - tohtoročný výkaz na "tehlovej múčke" - krajanovi Juanovi-Carlosovi Ferrerovi podľahol v Ríme najmä vinou problémov s pľuzgiermi

* 115-2 - výkaz na jeho najobľúbenejšom povrchu od podľahnutia Rusovi Igorovi Andrejevovi vo Valencii

* 155-14 - priebežný sumár na antuke (celkovo 297-73)

* 2 - počet prípadov, keď Španiel priznal, že sa pri Boulonskom lesíku reálne obával o víťazstvo (6:4, 3:6, 6:0, 6:3 proti Francúzovi Sébastienovi Grosjeanovi v osemfinále 2005 a 5:7, 6:4, 6:4, 6:4 proti ďalšiemu domácemu súperovi Paulovi-Henrimu Mathieuovi v 3. kole predvlani)


Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Nadal na antuke stále najlepší, zatiaľ iba na nej