Majstrom Európy v krasokorčuľovaní sa stal Francúz, Slovák Hagara dosiahol nové maximum

Adam Siao Him Fa na ME v krasokorčuľovaní 2023.
Adam Siao Him Fa na ME v krasokorčuľovaní 2023. (Autor: TASR/AP)
TASR|27. jan 2023 o 21:15

Vlaňajší medailisti skončili tentoraz mimo pódia.

ME v krasokorčuľovaní 2023 - Espoo (Fínsko)

Muži - krátky program + voľné jazdy:

1.

Adam Siao Him Fa

Francúzsko

267,77 b

2.

Matteo Rizzo

Taliansko

259,92 b

3.

Lucas Britschgi

Švajčiarsko

248,01 b

18.

Adam Hagara

Slovensko

189,72 b

ESPOO. Francúzsky krasokorčuliar Adam Siao Him Fa sa stal vo fínskom Espoo prvýkrát v kariére majstrom Európy.

Po piatkových voľných jazdách svietilo pri jeho mene celkové skóre 267,77, druhé miesto obsadil Talian Matteo Rizzo (259,92), bronz si vybojoval Švajčiar Lucas Britschgi (248,01).

Slovenský reprezentant Adam Hagara obsadil 18. priečku s výslednou známkou 189,72 bodov, ktorá je jeho nové maximum.

Cestu za titulom si Siao Him Fa vydláždil už v krátkom programe, v ktorom vyčnieval nad konkurentmi a do voľných jázd vstupoval s vyše desaťbodovým náskokom pred Talianom Matteom Rizzom.

Ten predviedol najlepšiu voľnú jazdu, ale na zisk titulu mu to nestačilo. Siao Him Fa získal v Espoo vôbec prvú medailu z MS či ME.

Talian Daniel Grassl a Lotyš Deniss Vasiljevs skončili mimo pódia a neobhájili striebro, resp. bronz z vlaňajších ME v estónskom Tallinne.

Hagara figuroval po krátkom programe na 21. priečke. Vo voľnej jazde sa v úvode nevyhol zaváhaniu, ale celkovo zanechal výborný dojem a polepšil si o tri priečky. Najťažšie dva trojité axely skočil bez zaváhania.

Na vlaňajších ME obsadil iba 16-ročný slovenský reprezentant v krátkom programe 25. priečku a tesne mu unikol postup do voľných jázd.

Na MS v Montpellieri skončil na 26. mieste, v Espoo tak dosiahol najlepšieho umiestnenia v kariére na vrcholných podujatiach.

"Som veľmi šťastný, že som tu mohol byť a predviesť voľnú jazdu tak, ako som ju mal natrénovanú. Môj najbližší plán je kvalifikovať sa na juniorské majstrovstvá sveta v Calgary. Následne ma čaká svetový šampionát v Saitame," povedal Hagara pre RTVS.

V Espoo nesúťažili ruskí a bieloruskí krasokorčuliari, ich neúčasť súvisí s inváziou Ruska na Ukrajinu. Zlato z mužskej súťaže tak nemohol obhajovať Rus Mark Kondraťjuk.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Krasokorčuľovanie»Majstrom Európy v krasokorčuľovaní sa stal Francúz, Slovák Hagara dosiahol nové maximum