Rusi na Tour de Ski dominovali, na MS im však štátnu hymnu nezahrajú

Alexander Bolšunov - ilustračná fotografia.
Alexander Bolšunov - ilustračná fotografia. (Autor: Terje Bendiksby TASR/AP)
TASR|11. jan 2021 o 09:26

Súťažiť budú pod hlavičkou FIS.

MOSKVA. Ruskí bežci, skokani na lyžiach a reprezentanti v severskej kombinácii budú na majstrovstvách sveta v severskom lyžovaní v nemeckom Oberstdorfe súťažiť pod vlajkou Medzinárodnej lyžiarskej federácie (FIS).

Označení budú ako Národní športovci Ruska, agentúre TASS to oznámila šéfka Ruskej asociácie klasického lyžovania Jelena Vjalbeová.

Rusko čelí sankciám zo strany Svetovej antidopingovej agentúry (WADA), dôvodom potrestania je manipulovanie dát z antidopingového laboratória v Moskve v rokoch 2012 až 2015 pred ich odovzdaním WADA.

Obsahovali dôkazy o veľkom množstve prehreškov, ktoré sa údajne zatajovali za pomoci štátu. Trest platí do 16. decembra 2022.

Ruskí reprezentanti sa nebudú môcť predstaviť v národných dresoch a pod národnou vlajkou na OH 2020 v Tokiu, ZOH 2022 v Pekingu ani na mnohých ďalších významných športových podujatiach.

Vjalbeová potvrdila, že ak ruskí športovci získajú v Oberstdorfe cenný kov, na medailovom ceremoniáli im zahrajú hymnu FIS.

Rusi deklasovali konkurenciu najmä počas nedávno skončeného Tour de Ski. Prestížne podujatie vyhral Alexander Boľšunov a v elitnej šestke malo Rusko až päťnásobné zastúpenie.

Šampionát v severských disciplínach sa uskutoční od 22. februára do 7. marca.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Rusi na Tour de Ski dominovali, na MS im však štátnu hymnu nezahrajú