Iba dve pretekárky majú viac zlatých medailí. Johaugová pomohla Nórsku k triumfu v štafete

Štafeta Nórska.
Štafeta Nórska. (Zdroj: SITA/AP)
TASR|4. mar 2021 o 14:55

V roku 2017 pre dopingový dištanc na MS neštartovala.

MS v severskom lyžovaní v Oberstdorfe

beh na lyžiach - ženy - štafeta na 4x5 km:

1.

Nórsko

53:43,2 min

2.

Rusko

+ 26,6 s

3.

Fínsko

+ 46,2 s

OBERSTDORF. Kvarteto nórskych bežkýň na lyžiach v zložení Tiril Udnes Wengová, Heidi Wengová, Therese Johaugová, Helene Marie Fossesholmová získalo na MS v Oberstdorfe zlaté medaily v štafete na 4x5 km.

Nórky triumfovali v nemeckom stredisku suverénnym spôsobom s náskokom 26,6 s pred Ruskami, bronz vybojovali Fínky (+46,2). Obhajkyne titulu Švédky skončili s dvojminútovou stratou až šieste.

Pre 32-ročnú Johaugovú je to už trináste zlato zo svetových šampionátov. V Oberstdorfe nenašla premožiteľku ani v skiatlone a v pretekoch na 10 km voľne s intervalovým štartom.

Viac zlatých medailí na MS získali iba jej krajanka Marit Björgenová (18) a Ruska Jelena Vjalbeová (14).

Na MS 2017 v Lahti Johaugová nemohla štartovať pre dopingový dištanc.

Zostavy štafiet

1. Nórsko (Tiril Udnes Wengová, Heidi Wengová, Therese Johaugová, Helene Marie Fossesholmová)

2. Rusko (Jana Kirpičenková, Julia Stupaková, Tatiana Sorinová, Natalia Neprjajevová)

3. Fínsko (Jasmi Jönsuuová, Johanna Matintalová, Liisa-Riita Roponenová, Krista Pärmäkoskiová)

Úvodný klasický úsek štafetových pretekov zvládla najlepšie Češka Kateřina Razymová, tesne za ňou bola Udnes Wengová. Švédka Jonna Sundlingová mala v záverečnom stúpaní veľké problémy a obhajkyne zlata boli po prvej odovzdávke až šieste s mankom 12,5 s.

Druhá členka švédskej štafety Charlotte Kallová sa na náročnej trati od úvodu trápila a úplne vybuchla. Na méte 7,5 km strácali najväčšie favoritky na vedúce Nórky s Ruskami už 46 sekúnd.

Kallová sa postupne prepadla na deviatu priečku, odovzdávala s obrovskou stratou 1:39 min a šance Švédok na medailové umiestnenie sa definitívne rozplynuli.

Johaugová sa na treťom úseku začala rýchlo vzďaľovať Ruske Tatiane Sorinovej a Fossesholmovú poslala na trať s komfortným takmer 20-sekundovým náskokom.

Nórska finišmanka nedovolila Natalii Nepriajavovej znížiť odstup a škandinávska veľmoc sa tak mohla tešiť v Oberstdorfe z jubilejného desiateho zlata. V dueli o bronz Fínka Krista Pärmäkoskiová v cieľovom finiši prešprintovala Američanku Jessicu Digginsovú.


Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Beh na lyžiach»Iba dve pretekárky majú viac zlatých medailí. Johaugová pomohla Nórsku k triumfu v štafete