Nečakané rozhodnutie. Hokejové majstrovstvá sveta zatiaľ nezrušili

Slovensko na MS v hokeji 2019. Na fotografii Erik Černák a Denis Godla.
Slovensko na MS v hokeji 2019. Na fotografii Erik Černák a Denis Godla. (Autor: SME - Marko Erd)
Marián Szűcs|17. mar 2020 o 17:27

O osude turnaja sa rozhodne neskôr.

BRATISLAVA. Tohtoročné majstrovstvá sveta v hokeji zatiaľ nezrušili. Rozhodla o tom rada Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF).

Šampionát vo Švajčiarsku je naplánovaný na 8. až 24. máj. A naďalej sa naň dajú kupovať vstupenky.

Rada IIHF sa turnajom zaoberala v utorok, súčasťou konferenčnej debaty boli aj účastnícke krajiny šampionátu vrátane Slovenska.

Rozhodnú neskôr

Súčasťou rozhovorov boli aj zástupcovia organizačného výboru turnaja, marketingového partnera a spoločnosti, v ktorej je šampionát poistený.

„Bohužiaľ, v tejto chvíli nemôžeme prijať žiadne zásadné rozhodnutie týkajúce sa majstrovstiev sveta,“ uviedol šéf IIHF René Fasel.

Všetky informácie

o MS v hokeji 2020 vo Švajčiarsku nájdete na tomto odkaze >>>

Definitívne rozhodnutie o konaní či zrušení šampionátu IIHF odložila na neskôr.

Nateraz zrušila iba majstrovstvá sveta nižšej I. divízie v skupinách A a B, ktoré predchádzajú šampionátu elitnej kategórie a na prelome apríla a mája sa mali konať v Slovinsku a Poľsku.

Hokej sa už nikde nehrá

Pre pandémiu koronavírusu sa rušia všetky športové podujatia. Problémy má aj Švajčiarsko, kde už dávnejšie predčasne ukončili domácu hokejovú ligu.

Je pravdepodobné, že rovnako napokon dopadne aj hokejový šampionát.

Krajiny po celej Európe uzatvárajú hranice a snažia sa zabrániť tomu, aby sa stretávali väčšie skupiny ľudí. Žiadna elitná liga sa momentálne nehrá, väčšina z nich uzavrela sezónu, NHL a KHL ju zatiaľ len prerušili.

„S koronavírusom je to veľmi komplexná situácia, ktorá ovplyvňuje veľa krajín, účastnícke tímy a mnohých ďalších, ktorí sa na majstrovstvách sveta podieľajú,“ reagoval Fasel na webe IIHF.

IIHF pritom už zrušila všetky stretnutia, kempy a semináre až do konca júna.

Rovnako zrušila aj všetky ostatné turnaje mužov, žien a juniorov plánované v tejto sezóne - vrátane šampionátu I. divízie A-skupiny hráčov do 18 rokov, ktorý sa mal v apríli konať v Spišskej Novej Vsi.

Zrušenie šampionátu elitnej kategórie vo Švajčiarsku je preto len otázkou času. IIHF už skôr zamietla možnosť presunúť turnaj do inej krajiny.

Čakajú na poistku

Bývalý český hokejista a v súčasnosti člen rady IIHF Petr Bříza pred niekoľkými dňami naznačil, že vedenie IIHF iba čaká na to, aby turnaj zrušiť muselo pre nariadenia švajčiarskej vlády.

„Ide o to, že švajčiarski organizátori čakali na také reštrikcie, aby sa majstrovstvá sveta nemohli konať z dôvodu vyššej moci, lebo potom im všetko zaplatí poistka,“ uviedol Bříza pre isport.cz.

V utorok to naznačil aj viceprezident IIHF Fín Kalervo Kummola. „Čakáme na konečné rozhodnutie švajčiarskych orgánov, ale môžete si byť istí, že na jar tohto roka majstrovstvá sveta nebudú," uviedol Kummola pre denník Iltalehti.

Hraničný termín na definitívne rozhodnutie si IIHF stanovila na 15. apríl.

Koronavírus SARS-CoV-2

Najnovšie poznatky a informácie o ochorení Covid-19 a novom koronavíruse SARS-CoV-2, ktorý mal prvotné ohnisko nákazy v čínskom meste Wu-chan.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Nečakané rozhodnutie. Hokejové majstrovstvá sveta zatiaľ nezrušili