Česi strácajú na najlepších. Za posledných päť rokov sú úspešnejší aj Slováci

Českí hokejisti skončili tento rok na majstrovstvách sveta vo štvrťfinále.
Českí hokejisti skončili tento rok na majstrovstvách sveta vo štvrťfinále. (Autor: TASR/AP)
Juraj Berzedi|22. máj 2017 o 16:00

Kanadskí hokejisti po triumfoch v rokoch 2015 a 2016 nezavŕšili zlatý hetrik. Prinášame štyri zaujímavosti zo svetového šampionátu.

BRATISLAVA. Švédi majú desiaty titul majstrov sveta. Vo finále hokejových majstrovstiev sveta zvíťazili nad Kanadou 2:1 po samostatných nájazdoch.

Zo zlatých medailí sa tešia po štyroch rokoch, keď vyhrali domáci šampionát v Štokholme 2013.

1. Švédom pomohli dvojičky

Pri najväčších úspechoch švédskych hokejistov v posledných rokoch boli bratské dvojičky.

Pri víťazstve na olympiáde 2006 i majstrovstvách sveta 2013 to boli bratia Henrik a Daniel Sedinovci. Pri tohtoročnom zisku zlatých medailí boli v kádri 35-roční bratia Henrik a Joel Lundqvistovci.

„Keď sme vyrastali, sledovali sme hru národného tímu. Získať v jeho drese spoločne zlato je splnený sen,“ reagoval Joel Lundqvist, ktorý získal už tretí titul majstra sveta.

Možno aj vďaka nemu prišiel do národného tímu jeho hviezdny brat Henrik, ktorý bol po vypadnutí New York Rangers v play off poriadne sklamaný.

„Presviedčal som ho, aby prišiel. Povedal som mu, že ho chceme a potrebujeme.“

Pre brankára Henrika Lundqvista to bol prvý titul majstra sveta. Dovtedy získal s reprezentáciou zlato z olympiády a dve striebra z MS.

„Bolo veľmi emotívne dosiahnuť takýto úspech spolu s bratom,“ tešil sa.

Švédi zdolali Kanadu po nájazdoch a získali titul: fotogaléria

22.5.2017

2. Šampionát patril mladíkom

Na posledných šampionátoch je trendom, že kľúčovú rolu v tímoch hrajú mladíci. Vlani na majstrovstvách sveta žiarili Kanaďan Connor McDavid či Fín Patrik Laine.

Najužitočnejším hráčom nedávno sa skončeného turnaja bol 21-ročný švédsky útočník William Nylander. Na turnaji zaznamenal sedem gólov a sedem asistencií. A dostal sa aj do All-Star výberu.

Prvýkrát som získal zlato s otcom a tentoraz so synom, neuveriteľne milým chalanom, pre ktorého by človek urobil všetko.


Nicklas Bäckström, útočník Švédska o Williamovi Nylanderovi

Hokejové gény zdedil po otcovi Michaelovi, ktorý získal so Švédmi dva tituly majstrov sveta. Naposledy pred jedenástimi rokmi. Bol pri tom aj vtedy 18-ročný Nicklas Bäckström.

„Prvýkrát som získal zlato s otcom a tentoraz so synom, neuveriteľne milým chalanom, pre ktorého by človek urobil všetko,“ priznal Bäckström.

Do All-Star výberu sa dostal aj 21-ročný Kanaďan Nathan MacKinnon, ktorý získal na turnaji 15 bodov.

Dvanásť bodov zaznamenal aj jeho 20-ročný krajan Mitch Marner (4+8). Najviac bodujúcim fínskym hokejistom zase 19-ročný Sebastian Aho (2+9).

3. Aj Kanaďania simulujú

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Česi strácajú na najlepších. Za posledných päť rokov sú úspešnejší aj Slováci