Počty nepustia. Dostávajú sa Slováci na úroveň Talianska?

Slovenskému tímu majstrovstvá sveta nevyšli.
Slovenskému tímu majstrovstvá sveta nevyšli. (Autor: TASR)
Juraj Berzedi|17. máj 2017 o 05:45

Prečo slovenskí hokejisti nepostúpili do štvrťfinále, prečo hrali o záchranu a prečo nedávali góly?

KOLÍN NAD RÝNOM. Slovenskí hokejisti obsadili na majstrovstvách sveta štrnáste miesto, čo je najhorší výsledok národného tímu od premiéry v elitnej kategórii v roku 1996.

Tím trénera Zdena Cígera získal na šampionáte štyri body. Vyhral len nad Talianskom, aj to až po predĺžení. Zvyšné dva body získal za prehry po nájazdoch s Dánskom a Nemeckom.

Slovenský tím sa dlho strachoval o záchranu. Napokon mu pomohli až Dáni víťazstvom nad Talianskom. Nebyť toho, Slováci by spadli o kategóriu nižšie.

Vybrali sme štyri otázky, ktoré vyplynuli z výsledkov reprezentácie na majstrovstvách sveta.

1. Prečo Slováci nepostúpili do štvrťfinále?

Je to jednoduché. Do štvrťfinále postupuje len osem najlepších tímov. Počítajme: Kanada, Rusko, Švédsko, USA, Fínsko a Česko je šesť top mužstiev, ktoré sú v play off prakticky stále. Často postupujú do vyraďovacej časti MS aj Švajčiari.

Ostáva jedno voľné miesto. A mnoho kandidátov. Nemecko, Bielorusko, Lotyšsko, Francúzsko, Nórsko, Dánsko... A jedným z nich je aj Slovensko.

Každý rok sa to podarí niekomu inému. Slováci sa za posledných desať rokov dostali do štvrťfinále iba dvakrát. Z toho raz získali strieborné medaily, čo sa iným tímom z podobnej výkonnostnej kategórie nepodarilo.

Možno bude tento turnaj impulzom, aby sme sa konečne pozreli do zrkadla a zbadali, kde náš hokej je, a pokúsili sa ho reštartovať.


Oto Haščák, bývalý hokejista

„Možno bude tento turnaj impulzom, aby sme sa konečne pozreli do zrkadla a zbadali, kde náš hokej je, a pokúsili sa ho reštartovať,“ reagoval bývalý hokejista Oto Haščák.

2. Prečo Slováci nestrelili viac gólov?

Ľudia s nostalgiou spomínajú, ako Pálffy posunul puk Bondrovi v göteborskom finále v roku 2002 proti Rusom a Slováci sa tešili zo zlatých medailí. To boli časy.

Odvtedy prešlo pätnásť rokov, ale slovenskí fanúšikovia i funkcionári sa akoby stále spoliehali na zlatých chlapcov. Tí však postupne odchádzajú do hokejového dôchodku.

Na šampionáte nebol v tíme žiadny hokejista z NHL. Útočníkov Miklíka a Libora Hudáčka možno považovať za priemerných európskych hokejistov. A čo zvyšok?

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Počty nepustia. Dostávajú sa Slováci na úroveň Talianska?