Kläbo sa tešil zo zlata len pár minút. Nóra diskvalifikovali, Boľšunov v cieli plakal

Rozhodujúci moment pretekov.
Rozhodujúci moment pretekov. (Autor: TASR/AP)
TASR|7. mar 2021 o 16:00

Rus cítil veľkú krivdu.

MS v severskom lyžovaní 2021 - Oberstdorf, Nemecko

Beh na lyžiach: 50 km klasicky - muži

Poradie

Meno

Krajina

Čas

1.

Emil Iversen

Nórsko

+ 0,7 s

2.

Alexander Boľšunov

Rusko

+ 1,4 s

3.

Simen Hegstad Krüger

Nórsko

+ 8,9 s

4.

Hans Christer Holund

Nórsko

+ 9,3 s

5.

Jens Burman

Švédsko

+ 26,3 s

AKTUALIZOVANÉ O 17:40

OBERSTDORF. Zlato v nedeľných pretekoch na 50 kilometrov klasicky s hromadným štartom na majstrovstvách sveta v severských disciplínach v Oberstdorfe napokon získal nórsky bežec na lyžiach Emil Iversen.

Titul mu dodatočne udelili po tom, čo jury diskvalifikovala jeho krajana a pôvodného víťaza Johannesa Hösflota Kläba. Ten pyká za kontakt s Alexandrom Boľšunovom vo finiši pretekov.

Rus sa tak posunul na druhé miesto, bronz si v záverečnej súťaži šampionátu vybojoval pôvodne štvrtý Nór Simen Hegstad Krüger.

Medzinárodná lyžiarska federácia (FIS) potvrdila výsledky po tom, čo zamietla protest nórskej výpravy proti diskvalifikácii.

Iversen: Morálny víťaz je Kläbo

Kläbo tak nezískal štvrtú zlatú medailu v Oberstdorfe a nenapodobnil výkon fenomenálnej krajanky Therese Johaugovej (4-0-0).

S tromi titulmi (3-0-0) zostal na druhej priečke v hodnotení najlepších pretekárov na 53. majstrovstvách sveta.

Z triumfu na päťdesiatke sa teší jeho krajan Iversen, 29-ročný bežec vybojoval svoju prvú individuálnu zlatú medailu na MS.

V Oberstdorfe získal druhé zlato po triumfe v štafete na 4x10 km. V zbierke má aj dva tituly z tímových súťaží na MS 2019 v Seefelde.

"Je to zvláštny spôsob ako sa stať majstrom sveta, o tom niet pochýb. Toto je môj veľký deň. Splnil sa mi detský sen. Na druhej strane, je mi ľúto Johannesa a rozhodne nepodporujem verdikt jury. Johannes je morálny víťaz," vyhlásil Iversen pre stanicu NRK.

Nórsko vybojovalo v nemeckom stredisku celkovo 31 cenných kovov, čím vylepšilo historický rekord MS.

Boľšunov sa v cieli rozplakal

Trať ponúkala niekoľko náročných stúpaní, na ktorých pretekári skúšali nástupy, ktoré však dlho neboli úspešné. V polovici pretekov sa stále držala pokope skupina 40 bežcov.

Na 35. kilometri sa pokúsil odtrhnúť od súperov Fín Iivo Niskanen, ktorý využil čerstvé lyže. Roztrhal pole, ale konkurentom neunikol.

Pred záverečným kolom sa sformovala na čele šesťčlenná skupina, v ktorej boli Nóri Iversen, Kläbo, Hans Christer Holund, Rus Boľšunov, Švéd Jens Burman a Fín Niskanen.

V závere sa k nim pridali ďalší nórsky reprezentant Simen Hegstad Krüger a Brit Andrew Musgrave. Schyľovalo sa k napínavej koncovke, v ktorej preukázali najviac síl Nóri s Bolšunovom.

Rus si nechcel zobrať do finišu Kläba, skúšal zaútočiť skôr, no Kläbo sa ho držal ako kliešť, rovnako ako Iversen. V cieľovej rovine prišiel očakávaný atak Kläba, pri predbiehaní sa však dostal do kontaktu s ruským pretekárom, ktorý pritom zlomil palicu.

Boľšunovovi ukázal v záverečných metroch chrbát a slávil triumf. Frustrovaný Rus stratil tempo a prešpurtoval ho aj Iversen. Sklamaný Boľšunov nedokázal skryť emócie a v cieli sa rozplakal.

Po pretekoch si však na kľúčový moment posvietila jury a tá po hodinovom skúmaní rozhodla, že Kläbo pri predbiehacom manévri obmedzil súpera.

Pôvodného víťaza tak diskvalifikovala a na najvyšší stupienok sa posunul Iversen. Nóri podali proti verdiktu protest, ale neuspeli. Boľšunov dal jury za pravdu.

"Bol som vpredu, vybral som si správnu stopu. Moja palica sa zlomila až po kontakte s Johannesom," citovala ruského reprezentanta agentúra APA.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Beh na lyžiach»Kläbo sa tešil zo zlata len pár minút. Nóra diskvalifikovali, Boľšunov v cieli plakal