Slovensko získalo na MS v kanoistike prvú medailu, postarali sa o ňu Gelle a Botek

Zľava Adam Botek a Peter Gelle.
Zľava Adam Botek a Peter Gelle. (Autor: SME - Tibor Somogyi)
Sportnet|26. aug 2017 o 11:23

Medaila tesne unikla dvojkajaku v zložení Erik Vlček, Tibor Linka.

RAČICE. Dvojkajak Peter Gelle, Adam Botek vybojoval striebornú medailu v disciplíne K2 1000 m na majstrovstvách sveta v rýchlostnej kanoistike v českých Račiciach.

Slováci vo finále podľahli iba víťazným Srbom Milenkovi Zoričovi a Markovi Tomičevičovi. Bronz patrí Čechom Danielovi Havlovi a Jakubovi Špicarovi. Tridsaťtriročný Gelle a o trinásť rokov mladší Botek vybojovali prvú medailu pre Slovensko na MS 2017 v Račiciach.

V cieli ich premohla únava. Pozrite si, ako prebiehal medailový ceremoniál: fotogaléria

27.8.2017

Medaila sa od nich nečakala

Skúsený Gelle obetoval singlovú tisícku na MS, lebo tušil, že novozložený dvojkajak s mladíkom Botekom môže priniesť veľký výsledok. Finále v K2 1000 m sa jazdilo ako posledná disciplína predpoludňajšieho sobotného bloku a Slováci v prvej časti pretekov šetrili silami.

Počítal som s tým, že by sme mohli skončiť do prvej šestky. Dúfal som, že by z toho mohol byť bronz, ale druhé miesto, s tým som naozaj nerátal.


Adam Botek

Gelleho taktika útočiť z posledného miesta sa ukázala ako úspešná. Ešte v polovici trate bol slovenský dvojkajak vzadu, ale postupne sa posúval vpred. Najprv to vyzeralo na boj o tretie miesto, ale drvivým záverom sa Gelle s Botekom predrali na výslednú druhú priečku.

Reálne nemali iba na suverénnych Srbov, ktorí dominovali s vyše dvojsekundovým náskokom. Dvojica, ktorá sa posadila do spoločnej lode len niekoľko týždňov pred majstrovstvami sveta, dosiahla nečakaný úspech.

"Jazdím roky, ale nikdy som necítil, že by to išlo takto super. Po päťstovke sme nepustili favoritov dopredu extra ďaleko. Po polovici trate to bolo trochu kostrbaté, pred dvojstovkou som však vedel, že ešte vieme vypáliť. Našťastie, v Adamovi som našiel parťáka, ktorý tiež vie ísť posledných 200 metrov. Videli ste, dokážeme dať veľmi silný finiš. Adam tlačil ako divý. Už sme iba čakali, kde je cieľ. Je to super, fantázia. Neverím tomu,“ vravel v cieli Gelle.

Gelle sa vyrovnal Erbanovi

Ani Botek nechcel veriť, čo sa im podarilo. "Je to sen. Počítal som s tým, že by sme mohli skončiť do prvej šestky. Dúfal som, že by z toho mohol byť bronz, ale druhé miesto, s tým som naozaj nerátal," priznal.

"Som rád, že nám vyšiel záver, chvalabohu, na poslednej dvojstovke sme dobrí. Loď sa nám na nej veľmi dobre rozbehla, videli sme, že Nemci nevládzu. Poslednú stovku som už ani ja nevládal. Modlil som sa, aby sme to vydržali do cieľa. Som rád, že nám to vyšlo.“

Gelle získal do zbierky tretiu medailu z majstrovstiev sveta, z toho druhú striebornú. Zlatý bol v Szegede 2011 rovnako v dvojkajaku na 1000 m, ale s Erikom Vlčekom. Medailovou bilanciou 1-2-0 sa v historickom poradí najúspešnejších slovenských kanoistov zo svetových šampionátov vyrovnal Róbertovi Erbanovi na 6. mieste.

Lídrom je suverénne Erik Vlček s 10 zlatými, 2 striebornými a 3 bronzovými medailami z MS. Gelleho partner z aktuálne strieborného dvojkajaka Adam Botek vybojoval svoju prvú medailu z vrcholného podujatia v seniorskej kategórii.

Na medailu siahali aj Vlček a Linka

Slovenský dvojkajak v zložení Erik Vlček, Tibor Linka obsadil štvrté miesto vo finále disciplíny K2 500 metrov.

Majstrami sveta sa stali Španieli Marcus Walz, Rodrigo Germade (1:27,979), ktorí viedli od úvodných metrov. Striebro patrí Maďarom a bronz Bielorusom. Slováci za víťazmi zaostali o 1,889 s, za bronzom iba o 350 tisícin.

Erik Vlček spolu s Tiborom Linkom postúpili do semifinále.
Erik Vlček spolu s Tiborom Linkom postúpili do semifinále. (Autor: TASR)

Najúspešnejší kajakár slovenskej histórie Erik Vlček zatiaľ nepridal do zbierky 16. medailu zo svetových šampionátov (bilancia 10-2-3).V Račiciach bude mať ešte jeden pokus ako člen štvorkajaka v K4 500 m.

"V silnej konkurencii sme sa nestratili. Bolo to veľmi vyrovnané. Máme zmiešané pocity, z jednej strany spokojnosť, na druhej mrzí ten kúsok k tretiemu miestu. Prvý pokazený štart rozhodil nielen nás, ale aj ostatných. Našťastie sme neboli napomínaní," priznal Erik Vlček.

"Štartový rozhodca potom trocha zmenil povel, urýchlil to, blok padol trocha rýchlejšie. Možno nás to trocha prekvapilo. Potom sa už išlo dobre, vrátane záveru. Štart sme však mohli mať o čosi rýchlejší," dodal.

Jeho partner z lode Tibor Linka dodal: "Nepodarilo sa to na medailu, myslím si však, že aj štvrté miesto je pekné umiestnenie. Niekto musí byť štvrtý, piaty aj posledný. Urobili sme všetko, čo sme mohli, hanbu sme si nespravili. Momentálne to stačilo na toto."

Mládková je s umiestnením spokojná

Kajakárka Ivana Mládková skončila ôsma v sobotňajšom predpoludňajšom finále disciplíny K1 500 metrov.

Titul majsterky sveta si vybojovala Bieloruska Volga Chudenkovová, striebro patrí Novozélanďanke Lise Carringtonovej a bronz putuje do Dánska zásluhou Emmy Aastrand Jörgensenovej.

"S konečným ôsmym miestom, myslím si, môžem byť spokojná. Pred šampionátom sa mi ani nesnívalo, že by som sa na päťstovke mohla dostať do finále. Som rada, že som neskončila posledná, zabojovala a vo finále som sa iba nezúčastnila," zhodnotila Mládková svoj výkon.

"Možno ma mrzí, že som o jedno miesto neskončila vyššie. Súperky boli rýchle, odviedla som svoje maximum. Neurobila som chybu, ktorej by som si bola vedomá, a tak som spokojná. Tribúna ženie pretekárov dopredu, je tu veľa ľudí, čo je fajn," dodala.

Zaťko s Beňom vyhrali B-finále

Spomedzi ďalších slovenských lodí si v sobotňajšom prvom finálovom bloku v Račiciach najlepšie počínal dvojkajak Miroslav Zaťko, Ľubomír Beňo, ktorý ovládol B-finále v K2 200 metrov a obsadil konečné desiate miesto.

Kanoista Matej Rusnák skončil v B-finále C1 1000 m druhý a celkovo jedenásty. V nabitej konkurencii K1 1000 m sa Gábor Jakubík predstavil v C-finále. Finišoval na druhej a celkovo dvadsiatej priečke.

Ženské dvojkanoe Hana Mikéciová, Lucia Valová skončilo v B-finále C2 500 m na šiestej pozícii, čo znamenalo konečnú 15. priečku. Celkovo na svetovom šampionáte na severe Česka účinkuje 19 Slovákov.

MS v rýchlostnej kanoistike 2017

K2 1000 metrov - A-finále mužov:

1.M. Tomičevič, M. ZoričSrbsko3:08,647 min
2.P. Gelle, A. BotekSR3:10,725 min
3.J. Špicar, D. HavelČR3:10,853 min

K2 500 metrov - A-finále mužov:

1.R. Germade, M. WalzŠpanielsko1:27,979 min
2.B. Nádas, S. TótkaMaďarsko1:29,107 min
3.R. Petruško, V. BialkoBielorusko1:29,518 min
4.E. Vlček, T. LinkaSR1:29,868 min

K1 1000 metrov - C-finále mužov:

1. (19.)Jost ZakrajšekSlovinsko3:38,792 min
2. (20.)Gábor JakubíkSR3:39,976 min

K2 200 metrov - B-finále mužov:

1. (10.)M. Zaťko, Ľ. BeňoSR32,672 s
2. (11.)V. Machnev, D. TraciakovBielorusko32,733 s

C1 1000 metrov - B-finále mužov:

1. (10.)Henrik VasbányaiMaďarsko3:59,867 min
2. (11.)Matej RunsákSR4:01,273 min

C2 500 metrov - B-finále žien:

1. (10.)R. Andriyaniová, P. WahyuniováIndonézia2:09,224 min
6. (15.)H. Mikéciová, L. ValováSR2:13,185 min

K1 500 metrov - A-finále žien:

1.Volga ChudenkováBielorusko1:48,421 min
2.Lisa CarringtonováN. Zéland1:48,710 min
3.Emma Aastrand JörgensenováDánsko1:50,465 min
8.Ivana MládkováSR1:53,193 min

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Slovensko získalo na MS v kanoistike prvú medailu, postarali sa o ňu Gelle a Botek