Pogačar dopraje krajanovi dúhový dres: Bola by to rozprávka

Tadej Pogačar (vpravo) a Primož Roglič počas Tour de France.
Tadej Pogačar (vpravo) a Primož Roglič počas Tour de France. (Autor: SITA/AP)
Miroslav Kováčik|26. sep 2020 o 10:39

Slovinci zabojujú o titul majstra sveta.

BRATISLAVA. Už viac ako tri desaťročia sa nestalo, že by v jednom roku mali cyklistické majstrovstvá sveta aj Tour de France rovnakého víťaza.

Naposledy sa to v roku 1989 podarilo Američanovi Gregovi LeMondovi.

Pamätné je najmä jeho víťazstvo na Tour, keď v záverečnej individuálnej časovke vyzliekol zo žltého dresu domáceho Laurenta Fignona.

Pred siedmimi dňami predviedol podobný husársky kúsok Slovinec Tadej Pogačar a medzi favoritov patrí aj v pretekoch na majstrovstvách sveta.

Silný tím bez jasného lídra

"Po Tour som bol dva dni bez bicykla a potom som absolvoval dve jazdy. Predovšetkým musím nechať oddýchnuť nohy a dúfať, že budem pripravený na nedeľu," povedal Pogačar v online rozhovore so slovinskými novinármi.

Slovinsko bude na majstrovstvách sveta reprezentovať až osem cyklistov, pričom nemá jasného lídra.

Okrem Pogačara môže na víťazstvo pomýšľať aj Primož Roglič, ktorý obsadil na Tour de France druhú priečku.

"Nemá zmysel opakovať, že sme unavení. Sme tu, aby sme vydali zo seba maximum a v nedeľu zaútočíme na titul. Nakoniec uvidíme, kto bude najlepší," uviedol Roglič, ktorý bol tiež súčasťou online rozhovoru.

V obrovskej konkurencii chcú uspieť

Na Tour de France bolo badať, že Roglič a Pogačar majú medzi sebou dobrý vzťah.

V niekoľkých etapách si napriek rozdielnej tímovej príslušnosti dokázali pomôcť a tesne po spomenutej časovke prišiel Roglič športovo pogratulovať svojmu krajanovi.

Na majstrovstvách sveta by sa role mohli vymeniť. Navyše, Pogačar priznal, že by mu titul majstra sveta Rogličovi doprial.

"Bola by to rozprávka. Je tu však obrovská konkurencia a veľa krajín pôjde na víťazstvo. Máme však silný tím a určite sa budeme snažiť o dúhový dres," dodal 22-ročný rodák z mesta Komenda.

Hlavným vyzývateľom je Belgičan

Majstrovstvá sveta sa mali pôvodne konať vo Švajčiarsku, no pandémia koronavírusu spôsobila ich presun do talianskeho regiónu Emilia Romagna.

Mužské preteky sú vypísané na takmer 260 kilometrov, pričom štart je naplánovaný na legendárnom motoristickom okruhu v Imole.

O víťazovi sa rozhodne na pripravenom 28,8 km dlhom okruhu s dvoma náročnými stúpaniami, ktorý cyklisti absolvujú osemkrát.

K hlavnými vyzývateľom slovinského dua Roglič - Pogačar patrí Belgičan Wout Van Aert, ktorý má po reštarte sezóny fantastickú formu.

Vyhral preteky Strade Bianche, monumentálnu klasiku Miláno - San Remo, dve etapy na Tour de France a v piatok získal na MS striebornú medailu v individuálnej časovke.

"Samozrejme, budú to ťažké preteky. Na okruhu je niekoľko stúpaní a rozdiely sa budú robiť automaticky. Mám však pocit, že mám rovnako dobré nohy ako v posledných týždňoch, takže pred pretekmi sa cítim sebavedomo. Uvidíme ako to bude vo finále," cituje Van Aerta portál cyclingnews.com.

Bez Saganovcov, s piatimi jazdcami

Slovensko malo nárok na šiestich cyklistov v pelotóne, ale túto kvótu ani nenaplní. Reprezentovať bude päť cyklistov kontinentálneho tímu Dukla Banská Bystrica - Ján Andrej Cully, Patrik Tybor, Marek Čanecký, Martin Haring a Juraj Bellan.

"Nominovaní boli všetci pretekári tímu Bora-Hansgrohe. Peter Sagan sa po Tour de France chystá na Giro, Juraja Sagana neuvoľnil tím pre prípravu na následné preteky Fleche Wallonie a Erik Baška má zdravotné problémy. Miestenku pre šiesteho cyklistu sme pri tejto dĺžke a profile trate nemali kým obsadiť," komentoval zostavu na MS vedúci výpravy Jakub Vančo.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»MS v cyklistike»Pogačar dopraje krajanovi dúhový dres: Bola by to rozprávka