Leclerc ukázal najlepšie tempo v piatkových tréningoch, Verstappen bol nervózny

Charles Leclerc
Charles Leclerc (Autor: TASR/AP)
REUTERS|24. máj 2024 o 20:35

Jazdec Ferrari pomýšľa na prvé pódium v domácom Monaku.

MONAKO. Charles Leclerc z Ferrari zvýšil nádej na prvé domáce pódiové umiestnenie po tom, čo v piatok v tréningu na Veľkú cenu Monaka vo formule 1 zajazdil najrýchlejšie kolo pred Lewisom Hamiltonom z Mercedesu.

Miestny hrdina, ktorý bol v Monaku dvakrát na pole position bez toho, aby si zabezpečil umiestnenie v prvej trojke, predviedol pôsobivé tempo s najlepším kolom za minútu a 11,278 sekundy na mäkkých pneumatikách.

Tento čas bol už rýchlejší ako minuloročná pole position 1:11,365, ktorú dosiahol Max Verstappen z Red Bullu. Holanďan vyhral všetky doterajšie kvalifikácie sezóny a usiluje sa o absolútny rekord.

"Celkovo máme momentálne dobré auto," povedal Leclerc. "Cítil som sa s autom celkom sebaisto, je však superdôležité, aby sme si tento rytmus udržali aj do FP3 (tretí tréning).

"Vzhľadom na to, aké je Monako, som dnes možno trochu viac riskoval v porovnaní s ostatnými, čo sa mi vyplatilo, všetko však závisí od zajtrajšej kvalifikácie, keď všetci začnú jazdiť na limite."

Sedemnásobný majster sveta Hamilton, trojnásobný víťaz v kniežatstve, ktoré je teraz aj jeho domovom, bol v prvom tréningu prekvapujúco najrýchlejší s časom 1:12,169 a v neskoršom tréningu druhý, o 0,188 pomalší.

Hamilton, najúspešnejší jazdec formuly 1, ale bez víťazstva od roku 2021, predtým pôsobil pochmúrne, pokiaľ ide o jeho vyhliadky na pódium, ale to sa v priebehu jedného dňa zmenilo.

"Bol to dobrý deň, pravdepodobne najlepší, aký sme tento rok doteraz zažili, a auto sa cíti veľmi pozitívne," povedal Brit.

"Táto trať je v aute F1 jednoducho úžasná a ja som si dnes jazdu užíval. Príjemne ma prekvapila úroveň priľnavosti a spôsob, akým auto reagovalo, vďaka čomu bola jazda oveľa príjemnejšia ako v posledných dvoch rokoch."

Lewis Hamilton
Lewis Hamilton (Autor: TASR/AP)

Monako nemalo domáceho víťaza pretekov od roku 1931, keď Louis Chiron, ktorého busta sa teraz týči nad bazénovou časťou prístavného okruhu, doviedol svoje Bugatti k víťazstvu.

Preteky, ktoré sú opradené históriou a leskom, ale sú najpomalšie v kalendári s malým počtom predbiehaní, sú často procesné a sobotňajšia kvalifikácia bude mať rozhodujúci význam.

Oscar Piastri z McLarenu sa v prvom tréningu vklinil medzi Hamiltona a Georgea Russella, ale Fernando Alonso z Aston Martinu, ďalší minulý monacký víťaz, bol v neskoršom tréningu tretí najrýchlejší.

Líder šampionátu Verstappen bol štvrtý a Lando Norris z McLarenu piaty, Carlos Sainz z Ferrari šiesty.

Verstappen, víťaz piatich z doterajších siedmich pretekov a 48-bodový náskok pred najbližším súperom Leclercom v poradí, mal niekoľko škrabancov a potýčok s bariérami a v prvom tréningu bol až jedenásty.

"Auto je na nerovnostiach také voľné. Akákoľvek interakcia s brzdením motorom alebo predpätím bŕzd, to všetko len zhoršuje," povedal vtedy do vysielačky.

V druhom tréningu sa opäť popasoval so stenou v Portieri a jeho komentáre naznačovali, že má stále problém zápasiť s autom. "Skáčem ako klokan, človeče! Bolí ma hlava. Je to šialené," povedal.

Max Verstappen
Max Verstappen (Autor: TASR/AP)

Tímového kolegu Sergia Pereza postihol defekt a v prvom tréningu bol 12. najrýchlejší a neskôr tiež bojoval a skončil ôsmy najrýchlejší. "Jazda je príšerná," povedal Mexičan.

Yuki Tsunoda z RB a Daniel Ricciardo v prvom tréningu zajazdili ôsmy, resp. deviaty najrýchlejší čas, ale v druhom klesli, Alex Albon z Williamsu bol deviaty a Russell až desiaty.

Červené vlajky boli vyvesené 15 minút pred koncom prvého tréningu, keď Guanyu Zhou zo Sauberu narazil do steny z pneumatík a na trati sa rozptýlili úlomky, z ktorých Leclerc časť prešiel a poškodil svoje Ferrari.

Nachádzate sa tu:
Domov»Formula 1»Leclerc ukázal najlepšie tempo v piatkových tréningoch, Verstappen bol nervózny