Mercedes predstavil nový monopost takmer bez bočníc, Red Bull podal sťažnosť

Monopost Mercedesu na rok 2022.
Monopost Mercedesu na rok 2022. (Autor: Twitter Mercedes-AMG PETRONAS F1 Team)
SITA|10. mar 2022 o 18:35

Z nášho pohľadu sú niektoré súčiastky nelegálne, povedal šéf Red Bullu.

BRATISLAVA. Nemecký formulový tím Mercedes predstavil v prvý deň oficiálnych predsezónnych testov v Bahrajne takmer nový monopost.

O vlaňajšom konštruktérskom majstrovi sa špekulovalo už v na prvých testoch v Barcelone.

Špekulácie sa napokon potvrdili a Mercedes vyrazil na trať s extrémne úzkym monopostom bez bočníc. Šéf Red Bullu Christian Horner reagoval prakticky okamžite a podal sťažnosť na nemeckú stajňu za porušenie pravidiel.

Nový Mercedes s označením W13 je opäť v niečom autentický. Tradičné bočnice sa zmenili na veľmi zúženú verziu s vysokými vstupnými otvormi. Vstupný otvor teraz pripomína obdĺžnik a vypína sa do výšky priamo pri kokpite.

Namiesto tradičného podseknutia sa na spodnej časti práveže rozširuje, zatiaľ čo nad ním vytŕča bočná nárazová štruktúra so spätným zrkadlom. A práve uchytenie spätných zrkadiel sa nepáčilo Hornerovi.

"Nový Mercedes podkopáva pravidlá, z nášho pohľadu sú niektoré súčiastky nelegálne. Takto nevyzerajú úchyty zrkadiel, pripomína mi to dve krídla. A okrem toho sú spojené s vertikálnymi deflektormi. Tie nemajú nič spoločné s upevnením zrkadla," vyhlásil britský rodák Horner pre nemecký automobilový časopis Auto Motor und Sport.

Medzinárodná automobilová federácia (FIA) zatiaľ nevydala stanovisko k novému Mercedesu. Bahrajnské testy sa začali 10. marca a potrvajú do 12. marca.

Nová sezóna štartuje už o viac ako týždeň - VC Bahrajnu sa bude konať 20. marca.

Nachádzate sa tu:
Domov»Formula 1»Mercedes predstavil nový monopost takmer bez bočníc, Red Bull podal sťažnosť