Hamiltonovo čakanie presiahne rok. V tíme priznali, že mu nesedí generácia auta

Lewis Hamilton.
Lewis Hamilton. (Autor: REUTERS)
REUTERS|20. júl 2024 o 20:52

Naposledy vyhral kvalifikáciu v júli 2022 práve v Maďarsku.

BUDAPEŠŤ. Lewis Hamilton má na konte rekordných 104 pole position vo formule 1, ale sobota sa pre sedemnásobného majstra sveta z Mercedesu stala zložitou a v Maďarsku uplynul rok od jeho poslednej najrýchlejšej kvalifikácie.

Hamilton sa 7. júla na Silverstone vrátil emotívne na najvyšší stupienok - prvýkrát od roku 2021 -, ale 39-ročný jazdec v roku 2024 zatiaľ len trikrát predstihol tímového kolegu Georgea Russella.

Hamilton sa v sobotu na Hungaroringu -- okruhu, kde má na konte rekordných deväť pole posiiton v kariére - kvalifikoval na piate miesto, zatiaľ čo Russell bol až sedemnásty.

"Prišli sme sa pokúsiť byť vpredu a nikdy nemôžete byť spokojní," povedal Hamilton.

Šéf tímu Toto Wolff videl "totálne slabý výkon doslova všetkých zúčastnených" v deň, ktorý bol pre Mercedes veľkým sklamaním.

Hamiltonova posledná pole position bola v Maďarsku 22. júla minulého roka a zostáva jeho jedinou od roku 2021. Ďalšia šanca pre najúspešnejšieho jazdca tohto športu bude budúci víkend v Belgicku.

Russel má v tejto sezóne na konte zatiaľ dve pole position a jedno víťazstvo.

"Lewis nezakrýval, že sobota bola jeho ťažkým dňom," povedal v piatok novinárom na Hungaroringu riaditeľ traťového inžinierstva Mercedesu Andrew Shovlin.

"Bojoval s celou generáciou tohto auta, ktoré naozaj nevyhovuje jeho štýlu. Pracoval na tom, ako jazdí."

Shovlin povedal, že medzi Russellom a Hamiltonom, ktorému sa v poslednej sezóne pred nástupom do Ferrari v roku 2025 vracala dôvera v auto, boli "pomerne malé rozdiely".

"Budeme na tom naďalej pracovať. A som si istý, že uvidíme, dúfam, aj ďalšie Lewisove pole position," povedal Shovlin, ktorý vysvetlil, že Hamiltonovo tempo v dlhých jazdách nikdy nebolo spochybňované.

"Väčšina našej práce spočívala v snahe dať mu auto, s ktorým sa dá jazdiť (veľmi) útočným štýlom, vyťažiť z neho čas na kolo bez toho, aby sa na ceste akoby odtrhlo a zaskočilo ho," povedal Shovlin.

Nachádzate sa tu:
Domov»Formula 1»Hamiltonovo čakanie presiahne rok. V tíme priznali, že mu nesedí generácia auta