Cieľom je dokončiť Dakar. Top 10? Boli by sme nadšení, vraví Ulrich

Zľava motoristický pretekár Juraj Ulrich a navigátor Ľuboš Schwarzbacher.
Zľava motoristický pretekár Juraj Ulrich a navigátor Ľuboš Schwarzbacher. (Autor: TASR)
TASR|25. nov 2022 o 12:50

Rely Dakar absolvuje aj slovenská dvojica.

BRATISLAVA. Po druhý raz bude na Rely Dakar (31. decembra 2022 - 15. januára 2023) štartovať slovenská dvojica Juraj Ulrich (pilot) a Ľuboš Schwarzbacher (navigátor) pod hlavičkou Ulrich Schwarzbacher Dakar Team.

Na 45. ročníku najnáročnejšej rely čaká posádku na automobile Mitsubishi Pajero 3000 L141G v priebehu 15 dní 14 etáp v celkovej dĺžke okolo 8000 km.

Podrobnosti trate zverejnia organizátori vo štvrtok 1. decembra.

Defekt či zablúdenie sa neodpúšťa

Posádku asistenčného vozidla Torsus Terrastorm tvoria Alexander Nejedlý (šéf asistencie) a Vadim Bilousov (mechanik).

„Štartujeme na podobnom modeli auta ako na predchádzajúcom ročníku. Vtedy sme nevedeli do čoho ideme, bola to pre nás akási skúška.

Zoznamovali sme sa so systémom súťaže. Teraz vieme, čo nás čaká. Nebudeme tápať, zlepšili sme sa v navigácii,“ uviedol na tlačovej konferencii Ulrich.

Členovia Ulrich Schwarzbacher Dakar Teamu - zľava Alexander Nejedlý, Juraj Ulich, Ľuboš Schwarzbacher a Vadim Bilousov.
Členovia Ulrich Schwarzbacher Dakar Teamu - zľava Alexander Nejedlý, Juraj Ulich, Ľuboš Schwarzbacher a Vadim Bilousov. (Autor: TASR)

„Necestujeme s úmyslom zvíťaziť, ale s tým, aby sme sa vyhli predchádzajúcim chybám a prísť do cieľa. Mám dobrého navigátora, už som s ním veľa zažil. Auto je v dobrom technickom stave, aj keď ide o ročník výroby 1990.

Ak chceme dosiahnuť v našej kategórii Dakar Classic dobrý výsledok, nesmieme sa dopustiť žiadnej chyby. Neodpúšťa sa žiadny defekt, žiadne zablúdenie, či zapadnutie auta do duny. Pokiaľ nejde o haváriu, či zranenie, v ostatnom vám nikto nepomôže, musíme si poradiť sami a strata sa už nedá dobehnúť.

Veľkou pomocou je, že budeme mať asistenčné vozidlo, viac náhradných dielov. Máme náhradnú prevodovku, náhradné poloosy, štyri rezervné pneumatiky.“

Štartovné skoro 50-tisíc eur

V predchádzajúcom ročníku sa Ulrich so Schwarzbacherom umiestili vo svojej triede na 20. mieste, v absolútnom poradí skončili na 51. priečke.

„Pokiaľ sa nám darilo, v našej triede sme predtým prichádzali do cieľa v prvej desiatke. Ak by sa nám podarilo skončiť v cieli v prvej desiatke, boli by sme nadšení. Ale opakujem, prvou ambíciou je prísť do cieľa,“ hovoril Ulrich.

Ulrich Schwarzbacher Dakar Team zaplatil organizátorom štartovné 49 500 eur. „Sú to šialené peniaze, ale kategória Dakar Classic je najlacnejšia verzia, ako sa dostať na Dakar,“ uviedol Ulrich.

Kategóriu Dakar Classic tvoria autá vyrobené do roku 2000, akoby historické autá, ale musí ísť o vozidlo, ktoré má historicky niečo spoločné s Dakarom. Model, ktorý už niekedy na Dakare štartoval.

Automobily a sprievodnú batožinu naloží posádka na loď v pondelok 28. novembra vo francúzskom prístave Marseille.

Odlet členov tímu do Saudskej Arábie, ktorá rely usporadúva už po štvrtý raz po sebe, je naplánovaný na utorok 27. decembra 2022.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Motorizmus»Cieľom je dokončiť Dakar. Top 10? Boli by sme nadšení, vraví Ulrich