Záplavy v Taliansku zasahujú aj do športu, zrušili preteky F1 v Imole

Holanďan Max Verstappen na okruhu v Imole.
Holanďan Max Verstappen na okruhu v Imole. (Autor: TASR/AP)
SITA|17. máj 2023 o 13:40

Rieka zaplavila parkoviská a ďalšie oblasti pri okruhu.

IMOLA. Pretrvávajúce silné dažde na severe Talianska spôsobili zrušenie Veľkej ceny Emilia-Romagna zo seriálu majstrovstiev sveta monopostov F1.

V piatok sa na okruhu v Imole mali konať prvé dva voľné merané tréningy, v sobotu tretí tréning aj kvalifikácia a v nedeľu preteky. Stúpajúca hladina rieky Santerno však zaplavila parkoviská a ďalšie oblasti pri okruhu.

Úrady v Imole odporučili obyvateľom, aby vo svojich domovoch odstavili plyn a elektrinu a presunuli sa na vyššie poschodia. Rieka Santerno preteká priamo popri pretekárskom okruhu a jej hladina je nebezpečne vysoko.

Prípravy na podujatie "kráľovnej motošportu" napriek tomu pokračovali, členovia tímov boli na mieste a chystali všetko potrebné na piatkové úvodné jazdy. V stredu popoludní však prišla správa o zrušení podujatia.

"Prijali sme také rozhodnutie, pretože nie je možné bezpečne pripraviť toto podujatie. Týka sa to našich fanúšikov, tímov aj organizátorov.

Je tragédia vidieť, čo sa v celom regióne deje. Tu som vyrastala a teraz sa modlím za všetky obete povodní," vyhlásil šéf seriálu F1 Stefano Domenicali.

V roku 2023 ide u ž o druhú zrušenú Veľkú cenu, na apríl naplánované preteky v Číne zrušili ešte v decembri 2022. Dôvodom boli pretrvávajúce opatrenia spojené s pandémiou koronavírusu v najľudnatejšej krajine planéty.

Záplavy postihli celý región Emilia-Romagna na severe Talianska, vo viacerých mestách obyvatelia utekali pred vysokou vodou na strechy svojich domov. V meste Cesena so 100-tisíc obyvateľmi sa rieka Savio vyliala do ulíc

Záchranári mnohých ľudí evakuovali zo striech budov pomocou vrtuľníkov.

Prezident Talianskeho automobilového klubu Angelo Sticchi Damiani do posledného okamihu veril, že sa podujatie uskutoční, no nestane sa tak.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Formula 1»Záplavy v Taliansku zasahujú aj do športu, zrušili preteky F1 v Imole