Boli to tragické preteky. V Monze popri trati zomierali fanúšikovia

Bývalý pretekár F1 z tímu Ferrari Wolfgang von Trips.
Bývalý pretekár F1 z tímu Ferrari Wolfgang von Trips. (Autor: Reuters)
Miroslav Kováčik|10. sep 2022 o 11:05

Od tragickej veľkej ceny ubehlo už 61 rokov.

BRATISLAVA. Seriál pretekov formuly 1 tento víkend pokračuje Veľkou cenou Talianska. Tá sa až na jednu výnimku (v roku 1980 sa jazdilo v Imole, pozn.) koná na jednom z najikonickejších motoristických okruhov.

Doposiaľ najúspešnejším tímom na trati Autodromo Nazionale di Monza je domáce Ferrari, ktorého jazdci stáli na najvyššom stupienku celkovo 21-krát, z toho päťkrát legendárny Michael Schumacher.

Chrám rýchlosti, ako znie prezývka okruhu v Monze, je však v histórii tímu z Maranella zapísaný aj čiernymi písmenami. V sobotu 10. septembra ubehlo už 61 rokov od jednej z najvážnejších nehôd v histórii F1. 

Zabrzdil nečakane skoro

Wolfgang von Trips bol súčasťou F1 od roku 1956. V monoposte Ferrari odjazdil 25 zo svojich 27 veľkých cien, no spočiatku nedosahoval prenikavé výsledky.

Prišla však sezóna 1961, v ktorej Ferrari dominovalo a práve jeho jazdci zvádzali dramatický boj o majstrovský titul. Tímovým kolegom a zároveň hlavným rivalom rodáka z Kolína nad Rýnom bol Američan Phil Hill.

Von Trips sa dočkal prvých dvoch víťazstiev v kariére, keď ovládol podujatie v holandskom Zandvoorte a tiež Veľkú cenu Veľkej Británie.

Aj preto bol pred pretekmi v Monze o štyri body lídrom šampionátu. Boli to predposledné preteky v sezóne, no pre von Tripsa aj posledné v živote.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Formula 1»Boli to tragické preteky. V Monze popri trati zomierali fanúšikovia