Ferrari čakalo na víťazstvo až 911 dní. Šéfa tímu vydesil safety car

Radosť tímu Ferrari po víťazstve na Veľkej cene Bahrajnu 2022.
Radosť tímu Ferrari po víťazstve na Veľkej cene Bahrajnu 2022. (Autor: TASR/AP)
SITA|21. mar 2022 o 10:40

Tím z Maranella ovládol úvod sezóny F1.

BRATISLAVA. Nová sezóna formuly 1 sa začala prekvapením. Kým Red Bull na čele s majstrom sveta Maxom Verstappenom odstavili technické problémy, Charles Leclerc na Ferrari zvíťazil pred tímovým kolegom Carlosom Sainzom.

Ferrari získalo v Bahrajne nielen prvé víťazstvo od roku 2019, ale dokonca maximum možných bodov. Šéf tímu z Maranella Mattia Binotto si uvedomuje dôležitosť pokračovania v práci, no zároveň je mimoriadne spokojný.

Prvé double a zároveň prvé víťazstvo od Veľkej ceny Singapuru 2019 pre Ferrari. Čakanie Scuderie na triumf trvalo priam nekonečných 911 dní.

V tábore Ferrari zavládla veľká radosť. "Je to fantastické. Prvé a druhé miesto sme neočakávali. Preteky boli skvelé a Charles bravúrne bránil pozíciu.

V závere sme určite mali aj trochu šťastia. Na boxovom múriku som dostal trochu infarkt, keď som videl ustálené poradie a potom vyšiel na trať safety car," zhodnotil pre Sky Sports nedeľné preteky šéf tímu Binotto.

Taliansky tím nerozhodila ani rozdielna stratégia Red Bullu, ktorý sa rozhodol ísť na tri zastávky v boxoch. Chcel tak vytvoriť tlak na vedúceho Leclerca.

"Rozhodli sme sa Charlesa nechať na trati. Podľa našich výpočtov by musel byť Max o dve sekundy na kolo rýchlejší, a to je veľa. Leclerc si svoje gumy správne manažoval. Bolo tak najjednoduchšie zostať na trati a držať pozíciu."

Forma talianskeho tímu vyzerala veľmi sľubne počas predsezónnych testov. Tento fakt platil aj v priebehu prvého víkendu sezóny. Leclerc sa dokázal v niektorých fázach pretekov vzďaľovať od prenasledujúceho Verstappena.

"Očakával som, že Red Bull bude silnejší. Myslím si, že boli silní a možno mali počas pretekov problémy s brzdami, ale to už neviem. V prvom stinte bol Max určite rýchly. Na použitých pneumatikách držal rovnaké tempo ako Charles na čerstvých, takže nám to robilo starosti.

Tlak je veľmi, veľmi silný, ale musíme sa sústrediť na to, čo robíme, sezóna je dlhá. Chceli sme čisté preteky a naši jazdci odviedli svoju prácu na jednotku," zakončil šéf tímu Scuderia Ferrari Mattia Binotto.

Na sociálnych sieťach bolo vidno obrovskú radosť "červených". Tí na majstrovský titul čakajú od roku 2007, kedy uspel Fín Kimi Räikkönen.

Taliansky denník La Gazzetta dello Sport prišiel s titulnou stranou, na ktorej sú obaja jazdci Ferrari s popisom: "Blázni v červenom".

Sezóna MS F1 pokračuje už tento víkend na najdlhšom a najrýchlejšom mestskom okruhu v Džidde - Veľkou cenou Saudskej Arábie.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Motorizmus»Ferrari čakalo na víťazstvo až 911 dní. Šéfa tímu vydesil safety car