Najlepší futbalista na svete ďakoval s rukami vo vreckách

Najlepší futbalista roka 2016.
Najlepší futbalista roka 2016. (Autor: TASR/AP)
Pavol Spál|10. jan 2017 o 09:15

Portugalčan sa pri ďakovnej reči nezaprel. Predvádzal sa. Ruky mal vo vreckách a veľa gestikuloval.

BRATISLAVA. Veľa nechýbalo a nemusel sa narodiť. Jeho matka uvažovala o potrate.

„Len čo sa narodila moja sestra, mama otehotnela opäť. Išla po radu ku kartárke. Tá jej vyveštila, že si dieťa musí nechať. Bude slávne, tvrdila. Možno keby povedala, že budem tuctový, tak by som tu nebol. Mama mi to prezradila až po ME v Belehrade. Mal som viac ako tridsať,“ spomínal aj pre SME s úsmevom Antonín Panenka, autor rozhodujúcej penalty vo finále majstrovstiev Európy v roku 1976.

Aj úradujúci majster Európy Portugalčan Cristiano Ronaldo bol rovnako ako Panenka v rodine štvrtým dieťaťom v poradí a rovnako nechceným. „Ale Boh mal iné plány. Neprišla som oňho a priniesol mi toľko radosti,“ šokuje na konci Ronaldovho životopisného filmu jeho matka Maria Dolores.

Vydala knižné pamäti, v ktorých spomína i na bolestivé rozhodnutie. Keď zistila, že je tehotná, chcela ísť na potrat. Jej gynekológ však zákrok odmietol vykonať. Nenarodeného dieťaťa sa pokúšala zbaviť pomocou babských rád. Pila teplé pivo, behala do vyčerpania.

The Best: fotogaléria

10.1.2017

Ocenenia FIFA

Hráč: Cristiano Ronaldo (Port./Real Madrid)

Hráčka: Carli Lloydová (USA/Houston Dash)

Tréner: Claudio Ranieri (Tal./Leicester City)

Cena Ferenca Puskása (najkrajší gól): Faiz bin Subri (Malaj./Penang FA)

Ruky vo vreckách

Nič nezabralo a o deväť mesiacov sa narodil dnes už slávny futbalista Cristiano Ronaldo Dos Santos Aveiro. Jeho matka Dolores dnes žije vo veľkom prepychovom dome s výhľadom na Atlantic.

Hneď vedľa stoja domy brata Huga a sestry Katie. Všetky kúpil Ronaldo. Rodinu vytiahol z biedy.

V pondelok večer sa stal opäť víťazom ankety Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) určenej pre najlepšieho futbalistu roka 2016. Už štvrtýkrát (2008, 2013, 2014, 2016).

Ronaldo dostal 34,54 percenta zo všetkých hlasov, druhý Argentínčan Lionel Messi mal 26,42 percenta, tretí Francúz Antoinne Griezmann 7,53.

Cristiano Ronaldo prežil skvelý rok 2016

„Na rok 2016 nikdy nezabudnem. Myslím, že trofeje hovoria samy za seba. Ukazujú, že ľudia nie sú slepí a sledujú zápasy," povedal vo svojej ďakovnej reči portugalský futbalista, ktorý tiež poďakoval svojim spoluhráčom a trénerom.

„Vďaka za všetko, čo ste pre mňa urobili. Bez vás by som všetky tie úspechy nedosiahol,“ priznal.

Portugalčan sa pri ďakovnej reči nezaprel. Predvádzal sa. Ruky mal vo vreckách a veľa gestikuloval.

Portugalský reprezentant prevzal na slávnostnom galavečere FIFA v Zürichu novú trofej The Best, platinový pohár pripomínajúci bývalú ikonickú trofej pre majstrov sveta.

FIFA v posledných šiestich rokoch vyhlasovala anketu spolu s odborným magazínom France Football ako Zlatá lopta FIFA.

Tento rok ich spolupráca skončila a obaja organizátori udeľujú vlastné ocenenie, svetová organizácia prvýkrát pod oficiálnym názvom The Best FIFA Football Awards. Ronaldo v decembri ovládol aj anketu časopisu a získal jeho Zlatú loptu.

Škrtel volil Suáreza

FIFA tento rok pozmenila spôsob hlasovania v ankete. Stále v nej o víťazovi rozhodovali reprezentační tréneri a kapitáni, novinári, ale už aj fanúšikovia, ktorých hlasy mali na výsledkoch 25-percentný podiel.

Tréner národného tímu Slovákov Ján Kozák dal na prvé miesto už tradične Ronalda, na druhé zaradil Messiho, na tretie Garetha Bala. Kapitán Martin Škrtel za najlepšieho vybral bývalého spoluhráča z FC Liverpool Luisa Suáreza, na druhé miesto zvolil Sergia Ramosa a Ronalda určil až za tretieho.

Ronaldo ako kapitán doviedol uplynulé leto Portugalsko k premiérovému zlatu na európskom šampionáte, s Realom Madrid vyhral Ligu majstrov aj klubové majstrovstvá sveta. V 55 súťažných zápasoch uplynulého roka dal 51 gólov.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Najlepší futbalista na svete ďakoval s rukami vo vreckách