Mohli sme byť ako Saganovci, tvrdí Vlha. Lyžiarkam podľa neho škodia traja ľudia

Marino Mersich.
Marino Mersich. (Autor: TASR)
Juraj Berzedi|20. jan 2017 o 16:50

Kontroverzný funkcionár Marino Mersich podľa otca slovenskej lyžiarky tlačil na to, aby jeho dcére šesť mesiacov nevyplatili peniaze.

BRATISLAVA. Dusná atmosféra v slovenskom zjazdovom lyžovaní je aj dôsledkom viacerých osobných sporov a nahromadenej antipatie.

Timotej Zuzula a Igor Vlha považujú za problémovú osobu predovšetkým Marina Mersicha, bývalého šéfa úseku alpských disciplín Slovenskej lyžiarskej asociácie (SLA) a v súčasnosti opäť člena predsedníctva a viceprezidenta SLA.

Mersich je rodák z talianskeho Terstu, v 90. rokoch začal podnikať v Banskej Bystrici, kde si našiel rodinu a usadil sa tam.

Lyžovaniu sa venovali jeho deti, on bol sponzorom lyžiarskeho klubu a začal funkcionárčiť.

Pracoval na odstavení Gantnerovej

V roku 2011 ho zvolili za podpredsedu úseku alpských disciplín, od roku 2013 bol už jeho predsedom. Šéfka SLA Janka Gantnerová si jeho pôsobenie pochvaľovala.

Verila, že jeho skúsenosti z oblasti finančníctva asociácii pomôžu. Už vtedy sa však medzi ním a elitnými pretekármi objavili rozpory.

Gantnerová s Adamom Žampom počas ZOH 2014.
Gantnerová s Adamom Žampom počas ZOH 2014. (Autor: TASR)

Keď v roku 2014 predsedníctvo vyslovilo Gantnerovej nedôveru a vo funkcii skončila, tvrdila, že Mersich na jej odstavení v zákulisí systematicky pracoval.

V apríli 2015 došlo k zjazdárskom hnutí k prevratu a Taliana vystriedal vo funkcii šéfa úseku alpských disciplín Michal Rajčan. Mersich sa však na základe uznesenia predsedníctva SLA do funkcie načas vrátil a Rajčana v nej potvrdil až súd.

V lyžiarskej asociácii sú traja konfliktní ľudia. Marino Mersich, Petra Penkert a Ivan Ivanič. S nimi sa asociácia nikam nepohne.


Igor Vlha, otec Petry Vlhovej

Talian vtedy tvrdil, že s lyžiarskou asociáciou nadobro skončil a už nemá záujem o žiadnu finkciu v nej. Lenže od mája 2016 Mersich opäť sedí v predsedníctve SLA, tentoraz ako zástupca severskej kombinácie.

Mersich je aj členom legislatívno-právnej komisie SLA, ktorá zostavovala delegačný kľúč, na základe ktorého sú v 11-člennom predsedníctve SLA traja zástupcovia severskej kombinácie (Repka, Mersich, Kartik), dvaja za bežecký úsek (Ivanič, Malák) a len jeden za najväčší úsek alpských disciplín (Rajčan).

Vlha: Zadržiavali nám peniaze

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Mohli sme byť ako Saganovci, tvrdí Vlha. Lyžiarkam podľa neho škodia traja ľudia