Zápasil na Slovensku, bojuje na Ukrajine. Šampión ruší zápas kvôli vojne

Šampión organizácie Bellator, Ukrajinec Jaroslav Amosov.
Šampión organizácie Bellator, Ukrajinec Jaroslav Amosov. (Zdroj: Bellator MMA)
Adrián Mečiar|25. mar 2022 o 11:55

Zaujal už výkonmi v Michalovciach.

BRATISLAVA. Ukrajinský zápasník MMA Jaroslav Amosov ruší titulový zápas a ostáva vo vlasti.

Šampión prestížnej organizácie Bellator je súčasťou ozbrojených síl, ktoré bránia Ukrajinu pred ruskou agresiou.

V júni 2021 získal opasok Bellatoru. Pred niekoľkými rokmi bojoval aj na Slovensku.

"Nie je to tak dávno, čo sa mu narodil syn. Teraz bráni svoju rodinu, hodnoty na ktorých mu záleží," hovorí pre Sportnet slovenský tréner Tibor Šimonič.

Takú bilanciu mal iba Khabib

Jaroslav Amosov má skvelo rozbehnutú profesionálnu kariéru v MMA. Debutoval v roku 2013 a dodnes nenašiel premožiteľa.

Ukrajinec má v klietke bezchybné skóre 26:0. Takou bilanciou sa mohol chváliť azda len hviezdny Khabib Nurmagomedov.

Khabib sa zastavil na čísle 29. Kam to až môže Amosov dotiahnuť?

Jeho rozlet zatiaľ nepribrzdila ani vyššia kvalita súperov. Na konte má skalp súčasného dvojnásobného šampióna KSW Roberta Soldiča, v Bellatore porazil úspešných amerických wrestlerov Rutha a Storleyho.

Opasok potom vzal Brazílčanovi Douglasovi Limovi, ktorý bol dlho považovaný za jedného z najlepších bojovníkov mimo UFC.

Zaujal už v Michalovciach

Amosovov potenciál bol očividný už dlhší čas. Mohli si to všimnúť aj diváci na Slovensku.

V roku 2014 sa predstavil v Michalovciach na šampionáte WFMC v disciplínach MMA a grappling. Obe kategórie vyhral.

Na súťaž si dobre spomína Tibor Šimonič. Organizátor podujatia a hlavný tréner MMA Team Slovakia Michalovce pri pohľade na Amosovove výkony vedel o kvalitách tohto zápasníka.

"S tímom ľudí okolo neho máme dlhodobú spoluprácu a vzťahy. Predovšetkým si pamätám, že nemal problém nastúpiť o váhovú kategóriu vyššie a zápasil v dvoch disciplínach, grappling i MMA.

Prakticky išiel zo zápasu do zápasu. Už vtedy mal na svojom konte profesionálny rekord, čo bolo vidieť v zápasoch. Predviedol kontrolu vo všetkých aspektoch boja," hovorí.

Amosov mal vtedy len 20 rokov. Napriek tomu ostatných predčil a pôsobil ako skúsený bojovník.

Víťazstvá pokračovali a napokon prišiel zisk titulu v prestížnej organizácii Bellator. Bellator je považovaný za druhú najkvalitnejšiu ligu sveta.

Z Čechov a Slovákov tam opasok získal iba Attila Végh.

"Všetko, čo robil, smerovalo prakticky k tomuto cieľu. Mentálne bol nastavený ako športovec, ktorý vedel, že výsledky sa musia dostaviť. Tréningy doma, na kempoch v Thajsku, v klube American Top Team na Floride.

Pokora, nastavenie priorít v živote, to všetko z neho urobilo šampióna," vraví Šimonič.

Zápas ruší kvôli vojne

V máji, presne po roku od zisku opasku, mal Amosov titul po prvý raz obhajovať.

Šampión však musí premiérovú obhajobu odložiť. Namiesto prípravy na súboj ostáva na Ukrajine, po boku svojich krajanov ako člen ozbrojených síl.

"Tak ako zvyšok sveta, aj my sme šokovaní z tragických udalostí na Ukrajine a celá organizácia Bellator je myšlienkami s Jaroslavom a ukrajinským ľudom.

Jemu a jeho rodine prajeme len to najlepšie a veríme, že sa v bezpečí vráti do klietky, ale aj mimo nej," odkázal v oficiálnom vyhlásení prezident Bellatoru Scott Coker.

Amosova nahradí jeho predošlý súper, Logan Storley. Súboj Storleyho a Michaela "Venom" Pagea určí dočasného šampióna. Víťaz by sa mal neskôr stretnúť s Amosovom.

Tibor Šimonič je momentálne v holandskom Amsterdame. Ako člen realizačného tímu slovenskej reprezentácie na Majstrovstvách sveta GAMMA sleduje v akcii najväčšie svetové talenty.

Viacerí môžu byť v podobnej pozícii ako Amosov. Ak zvolia správny prístup, o pár rokov aj z nich môžu byť uznávaní šampióni.

Šimonič však myslí aj na Amosova. Zápasník má doma malé dieťa, no rozhodol sa zrušiť zápas a ostať na Ukrajine.

"Nie je to tak dávno, čo sa mu narodil syn. Bráni svoju rodinu, hodnoty na ktorých mu záleží. Je to jeho rozhodnutie. 

Včera sme sa dozvedeli o smrti medailistu z posledných majstrovstiev Európy v Kyjeve. Nikto z nás asi nečakal, že sa to môže stať," hovorí Šimonič neveriacky.

Ukrajinské ikony

Ukrajina vyprodukovala viaceré esá bojových športov. Pred rokmi ovládali svetový box bratia Kličkovci, v súčasnosti patria medzi elitu spomínaní Usyk a Lomačenko.

V rebríčku prestížneho magazínu Ring je Usyk na druhom mieste naprieč všetkými váhovými kategóriami. Pred ním je len mexická hviezda Saul Canelo Alvarez. Lomačenkovi patrí siedma priečka.

Lomačenko sa v súčasnej situácii rozhodol tak isto ako Amosov. Neprijal ponuku na titulový zápas proti Georgeovi Kambososovi mladšiemu a bude brániť vlasť.

Usyk zvolil inú možnosť. Ako otec troch neplnoletých detí má výnimku, ktorá mu umožňuje odísť z krajiny počas vojny, uvádza ESPN.

Počas stredy prekročil ukrajinsko-poľskú hranicu a čoskoro začne prípravu na odvetu proti Britovi Anthonymu Joshuovi. Podľa prvotných správ mal absolvovať prípravu v Poľsku, no podľa informácií BBC bude mať kemp v inej krajine.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MMA»Zápasil na Slovensku, bojuje na Ukrajine. Šampión ruší zápas kvôli vojne