Sporné ukončenie? Zasiahnuť musí konečne vedenie Oktagon MMA (komentár)

David Kozma a promotér Ondrej Novotný po titulovom súboji podujatia Oktagon 37
David Kozma a promotér Ondrej Novotný po titulovom súboji podujatia Oktagon 37 (Zdroj: Oktagon MMA)

Ak čoskoro nenastanú zmeny, polemiky o ovplyvňovaní zápasov neutíchnu.

Po výbornom titulovom súboji medzi Davidom Kozmom a Kaikom Britom sa aj tentokrát rozprávalo viac o spornom ukončení ako o samotnom famóznom výkone brazílskeho bojovníka.

Ako bumerang sa totiž vracia po turnajoch Oktagonu polemika o výkonoch rozhodcov. Už prvý výkričník dal bodový rozhodca Akhmed Korchi. Ten v hlavnom predzápase prisúdil výhru na stranu Tichotu, ktorému napríklad dal ako 3., tak aj 4. kolo, kdežto zvyšní dvaja rozhodcovia obe kolá nabodovali pre Sanikidzeho.

To pravé orechové ale prišlo v zápase o šampióna velterovej váhy. David Kozma má obrovské srdce, o tom sa ani nemôže viesť debata. Na druhej strane sa ale stále učíme, že na prvom mieste je zdravie bojovníka. A v tomto súboji to tak veru nevyzeralo.

Je vrcholne nezodpovedné nechať bojovníka knokdownoveného päťkrát počas pár kôl bez akejkoľvek odozvy. Ak ale prižmúrime obe oči a uveríme, že naozaj bol Kozma stále v hre, stopnutie v 3. kole bolo, dajme tomu, v poriadku. Toto ukončenie vlastne ale nie je ten najväčší problém tohto súboja.

Tým je totiž nominácia Jana Voborníka. A čo je ešte horšie, sami aktéri nám dali dôkazy, ktoré dokazujú, že táto nominácia bola zlyhaním.

Fakt číslo 1

Na karte sa objavilo naozaj množstvo zahraničných bojovníkov, s ktorými sa podujatie zaradilo medzi širšiu svetovú elitu. Takejto karte organizácia prispôsobila aj zloženie rozhodcovského kolektívu, ktorý tvorili tiež členovia mimo Českej republiky.

Ako je potom možné, že na takýto zápas bol nominovaný český rozhodca, ktorého krajan je s ním v klietke?

Keby bol nominovaný nestranný rozhodca, napríklad niekto z Nemcov, takáto polemika sa ani nemusela viesť.

Fakt číslo 2

Na tlačovej konferencii sa ku slovu dostal sám David Kozma a ten povedal veľmi zaujímavé veci. „Pred každým zápasom mu hovorím, neskáč tam veľmi skoro.“

Táto veta je kľúčová, lebo je absolútne neprípustné, aby sa bojovník pred zápasom akokoľvek snažil komunikovať úsudok arbitra. Čo je ešte horšie, pokojne by sme to mohli definovať ako ovplyvňovanie rozhodcu.

Samozrejme, z pohľadu Kozmu je jasné, že nechcel získať neférovú výhodu, no jeho cieľom bolo dostať každú šancu na zotavenie v situáciách, ktoré nastali. Problém je, že to nie je v jeho kompetencii, ale o tom rozhoduje iba rozhodca.

Čo ak by prišiel Brito a povedal: Kámo ukonči to, ak bude na tom zle, lebo viem, že sa nikdy nevzdá a nechcem, aby skončil v nemocnici?

Už aj tento krátky rozhovor Kozmu a Voborníka, ktorý český bojovník priznal, tak Brazílčana dostal do nevýhody už pred súbojom.

Fakt číslo 3

A nakoniec, azda najväčší a dlhodobý problém českých rozhodcov v Oktagone – kamarátstva s bojovníkmi. Pavel Touš je manažér Davida Kozmu a zároveň jeden z hlavných rozhodcov Oktagonu. Jan Voborník je Kozmov kamarát a zároveň aj veľký kamarát Pavla Touša.

Ako je možné, že človek s takými blízkymi kontaktmi na bojovníka najsledovanejšieho duelu je nominovaný na tento zápas?

Veľmi dobré vzťahy s rozhodcami v priamom prenose potvrdil aj samotný Kozma, keď uviedol: „Rozhodcom to stále hovorím, lebo sa s nimi poznám a som s nimi kamarát.“

Takéto čosi jednoducho neznie dobre. A pritom sa tomu dalo jednoducho vyhnúť a podobné pochybnosti by sa nikdy nemohli objaviť.

Zasiahnuť by malo vedenie Oktagon MMA

Tieto veci ale nie sú priamou chybou rozhodcovského kolektívu. Oni robia iba to, čo im organizácia a promotéri Oktagonu dovolia, aj keď tí sa môžu brániť, že rozdhodcovská časť je nezávislá.

Už v minulosti boli rozhodcovia terčom kritiky a neprofesionálne delegovanie na zápasy sa nám tu zasa periodicky opakuje.

Keďže organizácia Oktagon MMA má právomoci na zmenu štruktúry rozhodcov, je načase, aby si urobila poriadky aj v tomto smere a nastavila jasné pravidlá. Ak sa totiž takéto problémy s delegovaním kamarátov budú opakovať aj v budúcnosti, reči o poprednej európskej a snáď svetovej organizácii ostanú len rečami.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MMA»Sporné ukončenie? Zasiahnuť musí konečne vedenie Oktagon MMA (komentár)