Slovenskí zápasníci pomáhajú hviezde UFC. Zo Švédska idú chvály, hovorí manažér

Khamzat Chimaev (vľavo), Štefan Vadovič a Darren Till.
Khamzat Chimaev (vľavo), Štefan Vadovič a Darren Till. (Zdroj: Ondrej Majerčík)
Adrián Mečiar|15. aug 2022 o 17:00

Prestížny zápas má aj slovenskú stopu.

BRATISLAVA. Hlavný zápas septembrového podujatia UFC 279 priláka mnoho divákov.

T-Mobile Aréna v Las Vegas bude pravdepodobne vypredaná, pri televízne obrazovky zasadnú milióny divákov na celom svete.

Populárneho Natea Diaza čaká azda posledný zápas v UFC. Vyprevadiť ho má Khamzat Chimaev, naporazená vychádzajúca hviezda organizácie.

Tento ostro sledovaný súboj nakoniec bude mať aj slovenskú stopu.

Chimaev sa stretne s Diazom.
Chimaev sa stretne s Diazom. (Zdroj: ESPN MMA)

Skladba kvalitného kempu

Chimaev sa dlhodobo pripravuje vo Švédsku. V štokholmskom klube All-Stars Gym na svoje zápasy trénujú aj miestne ikony, Alexander Gustafsson či Ilir Latifi.

Tím má aj ďalších známych zápasníkov, neraz tam bol na kempe Attila Végh. V poslednom období Chimaeva dopĺňa tiež elitný britský bojovník Darren Till.

Prípravu na stret s Diazom však spestria aj esá spod Tatier.

Nate Diaz je špecifický protivník. Ľavák, dobrý boxer, výborný zápasník na zemi, kde dokáže hroziť škrteniami.

Švédi tak potrebovali vystužiť tréningovú zostavu a do prípravného kempu dostať ďalších šikovných bojovníkov, ktorí Chimaevovi pomôžu lepšie sa adaptovať na atypického súpera.

Majdi Shammas, majiteľ švédskeho klubu a zároveň manažér Chimaeva, sa preto spoliehal na jedného zo zahraničných partnerov.

Telefonát zo Švédska

Popredný slovenský manažér Ondrej Majerčík, ktorého manažment Mayerson Loyal zastupuje viacerých známych bojovníkov vrátane Ľudovíta Kleina a Martina Budaya, jediných dvoch Slovákov v UFC, má so Shammasom veľmi dobré vzťahy.

Strávili sme spolu veľa času aj na podujatí UFC Londýn, kde mal on Alexandra Gustafssona a my Lajoša Kleina, uviedol Majerčík. „Na turnaji sme sa bavili o nejakej možnej spolupráci a potom mi zavolal asi pred týždňom, že dávajú dokopy kemp pre Khamzata na zápas s Nateom Diazom a potrebovali by odo mňa nejakého ľaváka.

Hlavným bodom záujmu bol pritom Ľudovít Klein. Ľavák, má teda opačné garde, výborný postojár. To sú presne atribúty, ktoré mal Chimaevov tím v hľadáčiku.

Navyše Kleina mohli naživo sledovať aj na podujatí v Londýne, kde na nich celkom určite zapôsobil. Klein tam podal vyspelý výkon a jednoznačne porazil Masona Jonesa.

Odpoveď zo Slovenska bola kladná, ale pozvánka neprišla v ten najvhodnejší čas. Majdi mi povedal, že sa kempu zúčastní aj Bojan Veličkovič, tak isto ľavák. Ale nakoľko ide Lajoš budúci týždeň na dovolenku, tak sme sa dohodli, že ak všetko pôjde dobre, po dovolenke sa možno pripojí. Lajoš sa však veľmi chce pripojiť, vysvetlil manažér.

Záujem o slovenské esá

Do Štokholmu ale nehľadali len posily pre postojársku časť prípravy. V All-Stars prejavili záujem aj o „top špičkových grapplerov.

Mimo reči sa ma Majdi spýtal, či nemáme v česko-slovensku grapplerov, zápasníkov a wrestlerov typu pre Kahmazata, čiže ideálne okolo 90 kg. Hlavne by malo ísť grapplerov top špičkovej kvality a na to som mu povedal, že určite máme, približuje Majerčík.

Vzápätí vyskladal zoznam elitných zápasníkov, špecialistov na zem. Naspäť poslal sedem mien, ktoré si následne preverili švédski tréneri.

Vybrali si dvoch slovenských zápasníkov, Štefana Vadoviča a Samuela Karasa.

Majerčík sa pri tvorbe zoznamu radil sa aj s rešpektovanými trénermi trnavského Spartakus Fight Gymu, Jánom Hudákom a Richardom Koncom.

Po nejakej úvahe si vybrali Števka Vadoviča, a keď som to dohadoval s Jankom Hudákom a Riškom Koncom, tak na mňa Janko apeloval, aby sme ponúkli aj Sama Karasa. On je vraj úplná extratrieda.

Z tej ponuky asi siedmich zápasníkov si teda vybrali Vadoviča a Karasa, povedal.

Zo Štokholmu idú chvály

Slovenská výprava dorazila do Švédska v utorok a rýchlo sa zapojila do tréningového procesu.

V súčasnosti už sú plnohodnotnou súčasťou prípravného kempu. Chalani sú tam už od utorka minulého týždňa, mali dva grapplingové tréningy. Majdi ich veľmi chváli, teší sa Majerčík.

Khamzat Chimaev (vľavo), Samuel Karas a Darren Till.
Khamzat Chimaev (vľavo), Samuel Karas a Darren Till. (Zdroj: Ondrej Majerčík)

Zástupcovia All Stars Gymu si podrobne prezreli profily slovenských zápasníkov a dobre vedeli, prečo sa rozhodli práve pre túto dvojicu.

Na jednom z tréningov sa obaja venovali výhradne hviezdnemu bojovníkovi. "V stredu sa točili celý tréning len Khamzat, Samo a Števo. Piatkový tréning sa k nim už pridali Volkan Oezdemir a Darren Till, dodal Majerčík.

Tréning po boku niekoľkých kvalitných zápasníkov z UFC je tak skvelou skúsenosťou aj pre Slovákov.

Dobré tréningy s Chimaevom

Karas a Vadovič sú súčasťou švédskeho kempu, čoskoro sa k nim pridá tiež Bojan Veličkovič, ktorý pôsobí v organizácii Oktagon MMA.

V hre je naďalej neskorší príchod Ľudovíta Kleina.

Prínos slovenskej družiny je citeľný už teraz. Vadovič referoval svoje pocity priamo zo Švédska.

Máme za sebou ranný tréning, ja aj Samo sme išli s Khamzatom tri kolá a myslím, že sme si dali dobrý tréning.

Zápasili sme aj s Darrenom Tillom, Volkanom Oezdemirom. Potom sme sa s Khamzatom aj rozprávali a vzal nás do reštaurácie, prezradil Vadovič.

Stret Diaza a Chimaeva bude jedným z najsledovanejších zápasov roka 2022.

UFC 279 sa uskutoční 10.9. v Las Vegas. Do turnaja tak aktuálne ostáva menej než mesiac.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MMA»Slovenskí zápasníci pomáhajú hviezde UFC. Zo Švédska idú chvály, hovorí manažér