Mladí futbalisti chcú prekvapiť silných Francúzov

Lídrom slovenskej reprezentácie je útočník Norimbergu Róbert Mak.
Lídrom slovenskej reprezentácie je útočník Norimbergu Róbert Mak. (Autor: SITA)
TASR|7. nov 2011 o 14:50

Futbalovú reprezentáciu do dvadsaťjeden rokov čaká ťažký súboj o prvé miesto v kvalifikačnej skupine o postup na ME vo Francúzsku.

BRATISLAVA. Slovenskú futbalovú reprezentáciu do 21 rokov po troch víťazstvách v kvalifikácii ME 2013 preverí najsilnejší súper, v pondelok 14. novembra o 20.45 h na Štadióne Jeana Bouina v Angers sa zverenci trénera Ivana Galáda predstavia v súboji proti favorizovaným Francúzom. Oba tímy nestratili doteraz ani bod.

"Hrali sme v kvalifikácii tri zápasy a najmä posledné dva vonku boli náročné. Som však rád, že sme v nich nedostali gól. Ľahkí súperi už dnes neexistujú, ale naozaj sa teším tomu, že sme tie stretnutia zvládli a ukázali v nich aj slušnú hru. Treba však povedať, že kvalifikácia sa začína až teraz. Čaká nás päť krokov, ktoré rozhodnú, ako budeme tento cyklus hodnotiť," povedal Galád na pondelňajšom stretnutí s novinármi.

Francúzi ešte proti Rumunom

Francúzov pred zápasom so Slovenskom čaká 10. novembra v Nantes vystúpenie proti rumunským rovesníkom. V prípade výhry by sa odpútali na čele tabuľky.

"Francúzi dlho čakajú na prenikavý úspech, ale ich ročníky 1990-91 už nejaké medzinárodné úspechy predsa len dosiahli. Vlani boli majstrami Európy do 19 rokov, tento rok na MS '20 v Kolumbii boli štvrtí, čiže disponujú silnou generáciou. Vo víkendovom trinástom kole francúzskej ligy nastúpili traja hráči súčasného kádra za svoje kluby, v mužstve je Varane z Realu Madrid, ale aj ďalší kvalitní hráči. Rozostavenie francúzskeho tímu je ortodoxné, hrajú dosť ofenzívne systémom 4-3-3. Nosnými hráčmi v obrane sú spomínaný Varane z Realu Madrid a Mangala z Porta. V stredovej formácii sú to Cabela a Coquelin. Francúzi sú favoriti nielen našej skupiny, ale podľa môjho názoru aj majstrovstiev Európy, teda za predpokladu, že sa tam prebojujú. K dvojzápasu s nami a Rumunskom pristupujú seriózne a budú chcieť rozhodnúť skupinu už teraz," tvrdí Galád.

Budú pokračovať vo vzdelávacích programoch

Zraz slovenskej dvadsaťjednotky je na programe v stredu v Senci. "Okrem herného konceptu budeme pokračovať vo vzdelávacích programoch ako je mediálny tréning, novinkou je stretnutie s bývalými legionármi Dušanom Tittelom a Ľubomírom Moravčíkom," priblížil Galád, ktorého mrzí absencia stopéra Lukáša Štetinu.

Ten videl v Lotyšsku druhú žltú kartu a automaticky má stop: "Chýba nám Štetina, čo nás mrzí, ale sú tu Pillár, Košút a Kolmokov. Verím, že pripravíme dobré zloženie obrany z hráčov, ktorí hrali už predtým spolu. Nemáme pred zápasom vo Francúzsku silácke reči. Ja verím, že ho budem hodnotiť pozitívne po jeho skončení. Domáci sú favoritom, ale veľké kluby, v ktorých ich hráči hrajú, ešte sami o sebe žiadny zápas nevyhrali. Naším cieľom je urobiť všetko pre to, aby sme boli po zápase spokojní," vyhlásil Galád bez zadefinovania konkrétneho bodového cieľa. Na základe sily kádra, skúseností a celkovej infraštruktúry by bol bod pre hostí zlatý a reálne by ich udržal v hre o postup na finálový turnaj ME.

Slováci majú šampionát dobre rozbehnutý. Najskôr doma zvíťazili nad Lotyšskom 3. júna v Zlatých Moravciach 2:0, potom vonku zdolali Kazachstan 6. septembra v Almaty 1:0 a naposledy deklasovali Lotyšov 11. októbra v Jelgave 6:0.

Po poslednom tréningu na Slovensku (sobota, 12. novembra) sa nominácia zúži na 18 hráčov, ktorí odletia v nedeľu o 10.00 h z bratislavského Letiska M.R. Štefánika dopoludnia do Francúzska.

Nominácia SR 21 na kvalifikačný zápas ME 2013 s Francúzskom

brankári: Pavol Bajza (MFK Dubnica), Patrik Le Giang (Zemplín Michalovce), Matej Rakovan (MŠK Žilina)

obrancovia: Róbert Pillár (FK Senica), Matúš Čonka (MFK Košice), Tomáš Košút (1. FC Slovácko), Kristián Kolčák, Lukáš Pauschek (obaja Slovan Bratislava), Marián Kolmokov (FC Nitra), Norbert Gyömbér (Dukla Banská Bystrica)

stredopoliari: Samuel Štefánik, Jakub Holúbek (obaja AS Trenčín), Ján Greguš (Baník Ostrava), Filip Kiss (Cardiff City), Juraj Vavrík (MFK Ružomberok), Marek Hlinka (Dukla Banská Bystrica), Jakub Paur (ViOn Zlaté Moravce), Róbert Valenta (1. FK Příbram)

Útočníci: Róbert Mak (1. FC Norimberg/Nem.), Milan Lalkovič (FC Chelsea/Angl.), Peter Mazan (AS Trenčín), Arnold Šimonek (FC Nitra)

tabuľka 9. skupiny:

1. SLOVENSKO 3 3 0 0 9:0 9
2. Francúzsko 3 3 0 0 7:0 9
3. Rumunsko 4 1 2 1 3:3 5
4. Kazachstan 4 0 2 2 1:4 2
5. Lotyšsko 4 0 0 4 0:13 0

najbližší program:

10. novembra: 20.45 Francúzsko - Rumunsko (Nantes)

14. novembra: 20.45 Francúzsko - SLOVENSKO (Angers)

ďalší program SR 21:

1. júna 2012: SLOVENSKO - Rumunsko

5. júna 2012: Rumunsko - SLOVENSKO

7. septembra 2012: SLOVENSKO - Francúzsko

10. septembra 2012: SLOVENSKO - Kazachstan

Nachádzate sa tu:
Domov