Mladého Slováka z Plzne prirovnávajú k bundesligistom

Ten, ktorý nahradil Horvátha. Takto v Česku volajú Patrika Hrošovského.
Ten, ktorý nahradil Horvátha. Takto v Česku volajú Patrika Hrošovského. (Autor: MAFRA)
Michal Červený, SITA|7. apr 2014 o 15:37

Patrik Hrošovský sa prepracoval do základnej zostavy Plzne. Proti Lyonu si overil, že proti silným súperom sa dá hrať nielen na PlayStation.

PLZEŇ. Nebyť zranenia spoluhráča, Patrik Hrošovský by teraz hrával českú Gambrinus ligu za Znojmo. Namiesto toho v osemfinále Európskej ligy nahradil v zostave Viktorie Plzeň kapitána Pavla Horvátha a zaujal celé futbalové Česko.

„Vieme, že je príliš skoro na veľké slová, ale zdá sa, že Plzeň v zálohe leští ďalší cenný drahokam,“ napísal iDnes.cz o 21-ročnom Hrošovskom.

Slovenský mládežnícky reprezentant sa nezľakol hviezd a pri víťazstve v odvete 2:1 (prvý zápas 1:4) nad Lyonom sa prezentoval gólovou prihrávkou a kvalitným výkonom.

Pred zápasom hovoril, že proti takým futbalistom si zatiaľ zahral len na PlayStation. „Overil som si, že sa dá hrať aj proti takým silným súperom. Necítil som trému. Myslím si, že na to ani nebol dôvod,“ povedal pre SME Hrošovský.

Týždeň po stretnutí s Lyonom strelil za Plzeň svoj prvý gól. V šlágri Gambrinus ligy proti Libercu (6:0) si akrobaticky spracoval loptu a poslal ju k žrdi.

„Ani som vlastne nevedel, ako to tam padlo. Len som videl, že brankár stojí uprostred, tak som to chcel rýchlo poslať k žrdi. V tej strele ani nebola veľká sila,“ prezradil po zápase.

Plzeň, reprezentácia a bundesliga

Hrošovský naposledy ukázal svoje kvality v sobotňajšom ligovom dueli na ihrisku Dukly Praha (3:0).

Prihral na úvodné dva zásahy Plzenčanov Stanislava Tecla a Daniela Kolářa a bol aj na začiatku tretej gólovej akcie.

S chladnou hlavou zatiaľ berie situáciu večne žartujúci Pavel Horváth, ktorý proti Dukle odohral len pár záverečných minút. Pravdou však je, že onedlho 39-ročný špílmacher sa pomaly vytráca zo základnej zostavy Viktorie. "Máme nabitý program, preto točíme zostavu," argumentoval tréner dvojnásobného českého majstra Dušan Uhrin.

Novinárov však výkony Hrošovského zaujali a prirovnali ho k českým reprezentantom Petrovi Jiráčkovi a Vladimírovi Daridovi, ktorí sa dostali do nemeckej I. bundesligy práve cez Plzeň.

„Ja by som sa v prvom rade chcel presadiť tu. Mojím cieľom je dostať sa do reprezentácie a do bundesligy,“ povedal Hrošovský.

S kapitánom Pavlom Horváthom spája odchovanca prievidzského futbalu okrem iniciálok, dátumu narodenia (Horváth je presne o 17 rokov starší) aj spomenutý post v strede zálohy. „S Horvim sa bavím normálne. Snaží sa mi radiť a odovzdávať skúsenosti,“ vysvetlil Hrošovský.

Do Plzne prišiel už v roku 2009 ako 17-ročný z AAC Trenčín. Okrem nadstaveného času v českom pohári na jeseň 2011 neodohral medzi mužmi ani minútu. Ďalšieho dva a pol roka chodil po hosťovaniach – polroka strávil v druholigovom Baníku Sokolov, rok v Ústí nad Labem. Ostatnú polsezónu si zahral za nováčika najvyššej súťaže Znojmo.

„Výrazný rast zaznamenal počas svojho posledného hosťovania,“ myslí si tréner slovenskej dvadsaťjednotky Ivan Galád.

V mládežníckom výbere je Hrošovský stabilným členom základnej zostavy. S rovesníkmi má blízko k postupu do baráže o postup na majstrovstvá Európy 2014 do Česka. „Šanca je veľká, je to v podstate na nás,“ hovorí Galád.

Stal sa oporou

„Prvýkrát sme ho videli v druhom polčase prípravného zápasu proti Rusku pred rokom a pol. Sledovali sme ho, dostal príležitosť a myslím si, že sa stal pevnou súčasťou mužstva. V ostatných dvoch zápasoch proti Gruzínsku a Holandsku bol našou oporou,“ povedal Galád.

Tréner dvadsaťjednotky pozorne sleduje výkony svojho zverenca a pravidelne komunikuje aj s jeho trénermi. „Veľmi sa tešíme, že nastupuje v drese Plzne. Dúfame, že svoje kvality potvrdí aj v májovom prípravnom zápase proti Česku,“ dodal Galád.

Mladých reprezentantov čakajú v septembri posledné dva zápasy v 3. kvalifikačnej skupine doma proti Škótsku a v Holandsku.

Najbližšia budúcnosť Patrika Hrošovského je však spojená s Plzňou. Iba pred pár dňami podpísal predĺženie zmluvy do júna 2017.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»Mladého Slováka z Plzne prirovnávajú k bundesligistom