05.08.2021 02:00
Deň 13
Tokio 2020
Koniec

Úradník stratil na víťaza vyše osem minút. Japonci majú dve medaily, chýba zlato

Miroslav Úradník na OH Tokio 2020.
Miroslav Úradník na OH Tokio 2020. (Autor: TASR)
Sportnet, TASR|5. aug 2021 o 11:18 (aktualizované 5. aug 2021 o 14:42)

Zvíťazil taliansky chodec Stano.

OH Tokio 2020 / 2021

chôdza na 20 kilometrov - muži:

1.

Massimo Stano

Taliansko

1:21:05 hod.

2.

Koki Ikeda

Japonsko

1:21:14 hod.

3.

Tošikazu Jamaniši

Japonsko

1:21:28 hod.

4.

Alvaro Martin

Španielsko

1:21:46 hod.

5.

Christopher Linke

Nemecko

1:21:50 hod.

41.

Miroslav Úradník

Slovensko

1:29:25 hod.

TOKIO. Olympijským šampiónom v chôdzi na 20 km sa na OH v Tokiu stal taliansky atlét Massimo Stano.

Striebro na trati v Sappore získal domáci Koki Ikeda, po bronz si dokráčal ďalší Japonec Tošikazu Jamaniši.

Slovenský reprezentant Miroslav Úradník prišiel do cieľa na 41. mieste. Zapísal si čas 1:29:25.

"Keďže som bol 58. v rebríčku, musel som ísť do toho s pokorou. Prvá polovica bola z môjho pohľadu veľmi dobrá, držal som sa vzadu, postupne som sa posúval a pomaly som zberal pretekárov.

Tomu sa veľmi teším. V druhej polovici to už bolo náročnejšie, dochádzali sily, ale snažil som sa bojovať a dávať do toho všetko. Posledné tri štyri kilometre som išiel úplnú ´podlahu´ a stačilo to na toto miesto," vravel Úradník.

Napriek náročným podmienkam počas pretekov ani raz neuvažoval, že by odstúpil: "Môj prvý tréner Roman Benčík mal volal malý pitbull, zahryznúť a nepustiť. Preteky sa nevzdávajú a olympiáda už vôbec. Kým som dokázal kráčať, tak mi to ani nenapadlo."

Úradníkov výkon hodnotil pozitívne aj tréner Matej Spišiak: "Nebol zlý. Už pred pretekmi som povedal, že preňho bude úloha hlavne dôstojne reprezentovať, myslím si, že zo seba vydal maximum a naviac nemal.

Zdolal niekoľko súperov, pričom sem nastupoval s 58. tabuľkovým miestom. Nemal som veľké oči, pri tomto počasí to bolo veľmi ťažké. Hodnotím to pozitívne a verím, že táto olympiáda mu dodá energiu, skúsenosti a na ďalšej už bude niekde vyššie."

Víťazný Stano sa spoločne s dvojicou Japoncov odpútal od vedúcej skupiny približne tri kilometre pred cieľom.

Rozhodujúci útok na zlato prišiel z jeho strany kilometer pred cieľovou čiarou a žiaden z domácich chodcov nedokázal zareagovať.

Všetci traja medailisti získali premiérový cenný kov spod piatich kruhov. Preteky sa konali v Sappore, kam sa presunuli v snahe zabezpečiť chodcom priaznivejšie klimatické podmienky.

V metropole ostrova Hokkaidó však bolo napriek tomu takmer rovnako teplo ako v Tokiu.

"Bolo dobre, že sme išli poobede a nebolo to na priamom slnku, ale bolo cítiť tú vysokú vlhkosť. Ak mám poradiť našim na zajtra, tak chladiť od začiatku do poslednej chvíle a ísť opatrne.

To priame slnko síce nebolo ostré, tým že bolo zatiahnuté a sú tu vysoké budovy, ale pocitová teplota bola vysoká a telo sa neskutočne prehrievalo. Ja som mal k dispozícii tri občerstvovacie stanice a využíval som ich naplno," varoval Úradník.

Letná olympiáda Tokio 2020 / 2021

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Tokio 2021»Športy»Atletika»Úradník stratil na víťaza vyše osem minút. Japonci majú dve medaily, chýba zlato