Kto bude viesť národný tím? Dajte mi ešte týždeň, žiada Šatan

Zľava tréner SR"20" Ernest Bokroš, generálny manažér hokejových reprezentácii Miroslav Šatan a tréner SR"18" Norbert Javorčík.
Zľava tréner SR"20" Ernest Bokroš, generálny manažér hokejových reprezentácii Miroslav Šatan a tréner SR"18" Norbert Javorčík. (Autor: TASR/MIchal Svítok)
Marián Szűcs|3. aug 2017 o 12:43

Generálny manažér potvrdil, že nového trénera reprezentácie hľadá v zahraničí.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským textom

BRATISLAVA. O necelé tri týždne čakajú hokejovú reprezentáciu prvé dva prípravné zápasy v novej sezóne, stále však nie je jasné, kto bude jej trénerom.

„Môžem povedať len toľko, že na tom pracujeme a sme v kontakte s potenciálnymi kandidátmi,“ reagoval Miroslav Šatan, nový generálny manažér reprezentácie.

V pláne je tréner zo zahraničia

Šatan potvrdil, že kouča hľadá v zahraničí. „Nie je to na sto percent, že novým trénerom bude cudzinec. Ale je to náš plán,“ priznal.

„Boli by sme radi, keby jeho asistenti boli slovenskí. Aby získané skúsenosti mohli v budúcnosti využiť a ďalej ťahať reprezentáciu,“ doplnil.

Šatan oslovil viacerých trénerov. Ohlas ho potešil. „Kandidátov, ktorých som oslovil, by táto práca zaujímala. Takže verím, že sa nám podarí dotiahnuť odborníka, ktorý má dlhoročné skúsenosti z NHL alebo z medzinárodného hokeja,“ naznačil.

O konkrétnych kandidátoch hovoriť nechcel. Oznámi až meno trénera, s ktorým sa dohodne.

Na rade je áčko

V slovenskom hokeji má rozšírené kompetencie. Okrem seniorskej reprezentácie má na starosti aj mládežnícke výbery od kategórie do 15 rokov, ktorých je dokopy päť.

Keďže mládežnícke reprezentácie majú v programe prvé turnaje či prípravné zápasy skôr než áčko, Šatan hľadal trénerov najskôr pre ne.

Nie je to na sto percent, že novým trénerom bude cudzinec. Ale je to náš plán.


Miroslav Šatan

Kouča nemá už iba jedna reprezentácia – tá seniorská. Teraz je na rade.

„Najskôr sme riešili trénerov mládežníckych výberov, boli sme na hraničných termínoch. Žiaľ, taká je situácia,“ povzdychol si Šatan.

Týždeň, desať dní

Áčko čakajú prípravné zápasy proti Česku 23. a 24. augusta. „Je to veľmi blízko,“ uznáva Šatan „Dajte mi ešte týždeň, desať dní,“ reagoval na otázku, kedy bude známe meno nového trénera seniorskej reprezentácie.

Predchádzajúci kouč národného tímu Zdeno Cíger po májových majstrovstvách sveta vo funkcii skončil. Slovensko skončilo na šampionáte až na 14. mieste, čo je najhoršie umiestnenie v elitnej kategórii v ére samostatnosti.

Cíger bol pri reprezentácii dva roky. Po MS sa mu skončila zmluva a ponuku na jej predĺženie nedostal.

Miroslav Šatan.
Miroslav Šatan. (Autor: SITA)

Všetky tímy majú hrať rovnako

Šatan predstavil aj novú koncepciu práce s mládežníckymi reprezentáciami od 15 do 20 rokov. Ich tréneri majú po novom spolupracovať oveľa bližšie, majú sa napríklad spoločne podieľať na tvorbe nominácií hráčov na vrcholné turnaje.

Cieľom je, aby všetky mládežnícke reprezentácie hrali rovnakým systémom. Bližšie by sa o novej koncepcii mali jednotliví tréneri spolu so Šatanom aj novým koučom áčka baviť v septembri.

Chceme si nechať dobré veci zo slovenského hokeja a zobrať si aj dobré veci z iných krajín. Je zrejmé, že hokej sa zlieva do jedného systému.


Miroslav Šatan

„Chceme, aby hráči po príchode do reprezentácie nemuseli hádať, čo sa tam bude hrať. Aby vedeli už z predchádzajúcich mládežníckych reprezentácií, akým spôsobom chceme hrať,“ naznačil Šatan.

Už skôr oznámil mená mládežníckych trénerov – dvadsiatku povedie Ernest Bokroš, osemnástku Norbert Javorčík, sedemnástku Ján Lipiansky, šestnástku Viliam Čacho a pätnástku Radoslav Hecl.

„Myslím, že sa vytvoril celkom slušný tím. Je v ňom kombinácia skúsených trénerov a aj nových, ktorí majú možno krátke trénerské skúsenosti, ale zase bohaté hráčske a môžu priniesť nový pohľad,“ vysvetľoval Šatan.

Hľadanie identity

Pripustil, že kým nový systém začne fungovať, nejaký čas to potrvá. „Tréneri čiastočne medzi sebou spolupracovali aj v minulosti, ale nebolo to úplne previazané. Myslím, že to bude ťažká úloha, ale zatiaľ o to všetci prejavili záujem,“ uviedol.

Šatan hovoril o hľadaní identity slovenského hokeja. Myslel tým systém hry, ktorý by slovenskému hokeju opäť mohol priniesť úspechy.

„Chceme si nechať dobré veci zo slovenského hokeja a zobrať si aj dobré veci z iných krajín. Je zrejmé, že hokej sa zlieva do jedného systému. Pred dvadsiatimi rokmi boli rôzne štýly hokeja, každá krajina mala svoju identitu, ktorá bola viditeľná. Dnes sa to prelieva, hokej sa globalizuje. A myslím, že aj my musíme na túto vlnu naskočiť,“ naznačil Šatan.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Kto bude viesť národný tím? Dajte mi ešte týždeň, žiada Šatan