Šatan vyhlásil amnestiu. Hovoril aj s Cígerom a Pálffym

Miroslav Šatan je novým generálnym manažérom reprezentácií.
Miroslav Šatan je novým generálnym manažérom reprezentácií. (Autor: TASR)
Marián Szűcs|30. jún 2017 o 12:43

Nový generálny manažér hokejovej reprezentácie priznal, že bude hľadať trénera zo zahraničia.

BRATISLAVA. „Bol by som rád, aby to nebolo chápané ako príchod nejakého spasiteľa,“ vravel šéf hokejového zväzu Martin Kohút pri predstavovaní Miroslava Šatana ako nového generálneho manažéra reprezentácie.

Lenže ono to presne tak vyzerá. Šatan je uznávaná osobnosť, ktorú rešpektuje celé rozhádané hokejové hnutie. Ukázalo sa to aj pred týždňom, keď ho na kongrese zvolili do výkonného výboru hokejového zväzu. Dostal 252 hlasov, dva boli neplatné, nikto nehlasoval proti.

Šatan bol roky charizmatickým kapitánom národného tímu, bol pri všetkých štyroch medailách zo seniorských majstrovstiev sveta v ére samostatnosti. V reprezentácii odohral najviac zápasov a strelil najviac gólov.

Tlačová konferencia Miroslava Šatana: fotogaléria

30.6.2017

Na lanskom Svetovom pohári skvelo zvládol aj úlohu generálneho manažéra, odpisovaný Tím Európy sa senzačne dostal až do finále.

Rešpektujú ho hráči, osobnosti, funkcionári i fanúšikovia, má výborné meno aj vo svete.

Teraz sa pokúsi pozdvihnúť a zjednotiť slovenský hokej v manažérskej pozícii. Zmluvu podpísal na jeden rok s opciou na ďalší.

Súhlasil za päť minút

„Situácia v slovenskom hokeji si vyžaduje riešenia, nový prístup a nových ľudí. O to sa budeme snažiť,“ uviedol Šatan.

Dostane rozšírené kompetencie, aké nemal nik z jeho predchodcov. Na starosti bude mať okrem seniorskej aj mládežnícke reprezentácie, má zostaviť tím odborníkov.

„Môj plán je osloviť skúsených trénerov, ale aj bývalých hráčov, ktorí už majú aj nejaké trénerské skúsenosti,“ naznačil.

Vedenie zväzu so Šatanom debatovalo niekoľko mesiacov, samotné dohadovanie sa o zmluve však bolo veľmi rýchle. „Rokovania v podstate ani žiadne neboli, dohodli sme sa za päť minút. Pre mňa to nie je otázka financií,“ reagoval Šatan.

Kľúčový pri jeho rozhodovaní bol postoj bývalých spoluhráčov zo zlatej generácie.

„Presvedčili ma. V poslednom čase sa zmenilo to, že sa všetci rozprávajú len o hokeji. Chcú, aby sa niečo udialo, zlepšilo, každý to tak cíti. Pred desiatimi rokmi boli témy rozhovorov úplne iné – autá alebo baby. Ale teraz sa všetci rozprávajú o hokeji.“

„Majú pocit, že prišiel čas, aby sa niečo udialo. Veľa ľudí je nachystaných, aby do toho vstúpili. Verím, že prídu noví ľudia, nové projekty aj vnímanie vecí a pomaly sa situácia začne zlepšovať,“ naznačil Šatan.

Na minulosť je amnestia

Pre novú funkciu sa spolu s rodinou presťahuje na Slovensko. „To bolo najťažšie, urobiť presun celej rodiny. Rozhodli sme sa, že budeme na Slovensku. Čaká ma veľa práce a nevedel som si predstaviť ostať v zahraničí,“ reagoval.

V reprezentácii hovorí po búrlivom období z minulých rokov o novom začiatku.

„Otvoríme reprezentáciu nanovo, vyhlásime amnestiu na všetko, čo sa udialo. Dvere budú otvorené pre každého, kto bude mať záujem pomôcť. To aj cesta pre celé hnutie – aby sa spojilo a spolupracovalo, aj keď spolu ľudia nie vždy súhlasia,“ rozoberal.

V súvislosti s amnestiou ešte doplnil: „Nejde len o posledné obdobie, ale aj predchádzajúcich štyri či päť rokov. Boli rôzne problémy pri komunikácii s hráčmi. Výsledkom bolo, že z rôznych dôvodov odmietali chodiť do reprezentácie. Teraz sú tie veci zabudnuté a zmazané. Začína sa s čistou tabuľou. Budeme otvorení každému, kto bude mať záujem.“

Výsledky prídu po rokoch

Slovenský hokej zažil turbulentné roky plné sporov, hádok, mimoriadnych kongresov aj výsledkových sklamaní na veľkých turnajoch. Šatan si to uvedomuje.

„Prichádzam v situácii, do ktorej by sa asi veľa ľudí nehrnulo. Je to pre mňa podobné, ako keď som bol hráč. Kedysi koncom deväťdesiatych rokov sa hráči do reprezentácie nehrnuli, neboli nádeje na úspechy. Radšej oddychovali, ako išli na majstrovstvá. V roku 2000 sa to zmenilo, na majstrovstvá prišli možno štyria hráči z NHL a urobil sa prvý úspech. A bola z toho pozitívna zmena. Teraz situácia tiež nie je ružová. Hokej potrebuje pomoc a niekto s tým začať musí,“ reagoval.

Aby mohol Miroslav Šatan vykonávať funkciu naplno, sťahuje sa na Slovensko.
Aby mohol Miroslav Šatan vykonávať funkciu naplno, sťahuje sa na Slovensko. (Autor: SITA)

Dopredu však varuje, že na výsledky si bude treba počkať. „Na budúci rok nemusíme mať medailu alebo veľký úspech. Ale verím, že urobíme počas roka či dvoch zmeny v systéme, vo výchove mládeže, vzdelávaní trénerov. Tie veci nemusia byť okamžite viditeľné, ale budú podstatné pre dlhodobú budúcnosť nášho hokeja. Aj v tom vidím svoju úlohu. Bude trvať možno päť až desať rokov, kým sa to prejaví na výsledkoch,“ upozorňuje.

Hovoril s Cígerom aj Pálffym

Šatan tvrdí, že búrlivé debaty z predchádzajúceho obdobia môžu napokon slovenskému hokeju pomôcť.

Zatiaľ nie je jasné, kto bude trénerom áčka. Nejakých kandidátov v hlave mám. Prevažujú zahraniční.


Miroslav Šatan, generálny manažér hokejovej reprezentácie

„Je to podobné, ako keď sa mužstvu nedarí. Hráči si v prestávke sadnú, vykričia sa na seba, vytečú emócie. Niekedy je to potrebné a výkon v ďalšej tretine je oveľa lepší. Dúfam, že sa to teraz udialo aj v hokejovom hnutí. Vyšli von nejaké názory, emócie, ale nakoniec sa aj tak musíme zjednotiť, ak chceme priniesť prospech slovenskému hokeju. Len spoluprácou sa môžeme posunúť dopredu. Bez toho je malá šanca, aby sme boli úspešní. Musíme nájsť spoločné riešenia a dať spory bokom,“ uviedol Šatan.

A sám ide príkladom. Po májových majstrovstvách sveta už niekoľkokrát hovoril s doterajším reprezentačným trénerom Zdenom Cígerom aj s bývalým spoluhráčom z národného tímu Žigmundom Pálffym, ktorý chcel iniciovať odvolanie šéfa zväzu Kohúta.

„So Žigom som niekoľkokrát telefonoval a sme dohodnutí, že sa stretneme. Každý má dvere otvorené, keď bude mať záujem niečo robiť. To platí aj pre Žiga. Nemusíme mať na všetko rovnaké názory, ale napriek tomu môžeme spolupracovať,“ povedal Šatan.

V podobnom duchu sa vyjadril aj o Cígerovi, s ktorým sú roky dobrí kamaráti.

Prevahu majú zahraniční tréneri

Šatan sa vo funkcii bude najskôr venovať výberu trénerov mládežníckych reprezentácií. Zároveň začne rokovania s kandidátmi na post kouča seniorského národného tímu.

„Zatiaľ nie je jasné, kto bude trénerom áčka. Nejakých kandidátov v hlave mám. Prevažujú zahraniční,“ priznal Šatan.

„Myslím, že to slovenský hokej potrebuje na transformačné obdobie, na dva-tri roky, aby prišiel skúsený odborník, ktorý remeslo koučingu odovzdá niekomu z mladšej generácie našich trénerov,“ vysvetlil.

Chcem si tú prácu vyskúšať a po roku to môžeme prehodnotiť. Verím, že obe strany budú spokojné a spolupráca bude pokračovať.


Miroslav Šatan, generálny manažér hokejovej reprezentácie

Nového kouča chce vybrať do konca augusta. Pripustil však, že to bude skôr. „Chcem si nechať čas na prieskum, aby som zistil, kto je ešte voľný a bol by ochotný to zobrať. Budeme hľadať čo najväčšieho odborníka,“ reagoval.

S možnými kandidátmi až absolvoval viacero neoficiálnych rozhovorov, ale o menách ešte hovoriť nechcel. „Musíte byť trpezliví. V tejto chvíli neviem, kto bude mať záujem. Určite oslovíme viacerých. Meno povieme až vtedy, keď to bude isté,“ naznačil.

Výber nového trénera bude závisieť aj od finančných možností zväzu.

„Čo sa týka výberu, mám voľné ruky. Čo sa týka financií, budem sa musieť baviť s týmito dvomi pánmi o tom, na čo máme (kývol na šéfa zväzu Kohúta a generálneho sekretára Miroslava Valíčka, ktorí sedeli vedľa neho – pozn. red.). Najradšej by sme mali trénera s dlhoročnými skúsenosťami z NHL, ale to asi v slovenských podmienkach nie je realistické. Budeme hľadať niekoho, kto má skúsenosti a bude ochotný pracovať pre slovenský hokej. Uvidíme, akú kvalitu si môžeme dovoliť,“ uviedol Šatan.

Zmluvu podpísal len na rok s opciou na ďalší. „Chcem si tú prácu vyskúšať a po roku to môžeme prehodnotiť. Verím, že obe strany budú spokojné a spolupráca bude pokračovať,“ dodal.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Šatan vyhlásil amnestiu. Hovoril aj s Cígerom a Pálffym