Bolt prekonal Gatlina, získal zlatú medailu aj v Riu (minúta po minúte)

Britský tenista Andy Murray ovládol tenisový turnaj v Riu.
Britský tenista Andy Murray ovládol tenisový turnaj v Riu. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|14. aug 2016 o 10:39

Vrcholom nedeľného programu je finále mužskej stovky.

Program Slovákov - 14. august:

ATLETIKA

Výška mužov - kvalifikácia (1.30, Bubeník)

Maratón žien (Berešová)

SYNCHRONIZOVANÉ PLÁVANIE 

Kvalifikačná technická zostava dvojíc (Labáthová, Daabousová)

Minúta po minúte:

03:50 - Minútu po minúte sme ukončili. Ďakujeme za vašu pozornosť.

03:34 - Jamajčan vyhral tri olympijské stovky po sebe. Beh v Riu vyhral s prehľadom, hoci prvú polovicu bežal výrazne pomalšie ako jeho súperi.

03:30 - Kompletné výsledky 100 m mužov: 1. Usain Bolt (Jam.) 9,81 s., 2. Justin Gatlin (USA) 9,89, 3. Andre De Grasse (Kan.) 9,91, 4. Yohan Blake (Jam.) 9,93, 5. Akani Simbine (JAR) 9,94, 6. Ben Youssef Meité (Pobr. Sl.) 9,96, 7. Jimmy Vicaut (Fran.) 10,04, 8. Trayvon Bromell (USA) 10,06.

Usain Bolt predviedol ešte pred dobehom do cieľa oslavné gesto, keď si búchal do pŕs.

03:27 - Po typickom pomalom štarte Usain Bolt predbehol všetkých svojich konkurentov a získal zlatú medailu s časom 9,81 s. Na druhom mieste skončil Justin Gatlin. Bronz získal Andre De Grasse z Kanady.

03:22 - Bežci na 100 metrov sú už na atletickom ovále. Usain Bolt a Justin Gatlin sú najväčšími favoritmi.

03:08 - Juhoafričan Wayde Van Niekerk sa stal novým olympijským šampiónom v behu na 400 m. Vo finále triumfoval v novom svetovom rekorde 43,03 s, keď o 15 stotín sekundy prekonal dovtedajšie maximum Američana Michaela Johnsona z roku 1999.

02:59 - Slovenský reprezentant v skoku do výšky Matúš Bubeník nepostúpil na OH 2016 v Rio de Janeiro z kvalifikácie do hlavnej súťaže.

V boji o prienik do finále prekonal iba základnú výšku 217 cm, na 222 cm trikrát neuspel a zo súťaže vypadol. Jeho osobným rekordom pod holým nebom je 229 cm z vlaňajšej Banskobystrickej latky.

Limit na účasť vo finále bolo 231 cm, do bojov o medaily postúpilo 12 najlepších skokanov.

02:55 - "Neočakávam ťažkosti. Finálová zostava nie je taká kvalitná ako vlani na majstrovstvách sveta v Pekingu a Justin Gatlin nie je taký rýchly ako pred rokom. Bolt v semifinále podal očakávaný výkon. Ak je zdravý a neťažia ho zdravotné problémy, je nezdolateľný," uviedol pre BBC štvornásobný olympijský víťaz Michael Johnson.

02:32 - Andy Murray je prvým tenistom v histórii, ktorému sa podarilo obhájiť olympijské zlato.

02:30 - Do finále mužskej stovky postúpili Usain Bolt (9,86 s.), Andre De Grasse (9,92), Justin Gatlin (9,94), Jimmy Vicaut (9,95), Ben Youssef Meite (9,97), Akani Simbine (9,98), Yohan Blake (10,01) a Trayvon Bromwell (10,01).

02:19 - Justin Gatlin s časom 9,95 sekundy vyhral tretie semifinále. Druhý skončil Yohan Blake (10,01). Obaja postúpili do finále, ktoré štartuje 3.25 SELČ.

To je čas Justina Gatlina, který postupuje spolu s Yohanem Blakem, jenž má 10,01 a je jasné, že třetí muž z tohoto rozběhu, Francouz Lemaitre, zůstane za branami finále.

02:14 - Jamajský bežec Usain Bolt postúpil do finále mužskej stovky. V druhom semifinálovom behu bol najrýchlejší s časom 9,86 s. V treťom semifinálovom behu budú o postup bojovať ďalší favoriti - Yohan Blake a Justin Gatlin.

02:05 - Britský tenista Andy Murray ovládol tenisový turnaj v Riu. Obhájil tak triumf spred štyroch rokov z Londýna. V krásnom a napínavom finálovom zápase Brit vyhral 7:5, 4:6, 6:2, 7:5.

01:20 - Americkí basketbalisti odolali záverečnému tlaku Francúzov a po triumfe 100:97 si zabezpečili prvenstvo v A-skupine, ako aj postup do štvrťfinále olympijského turnaja.

Zároveň natiahli svoju víťaznú sériu pod piatimi kruhmi na 50 zápasov za sebou.

23:36 - Čínska skokanka do vody He Zi má v nedeľu na OH v Riu de Janeiro okrem športového aj súkromný dôvod na dojatie.

Keď po slávnostnom ceremoniáli schádzala zo stupienka so striebrom za súťaž z 3 m dosky, kolega z reprezentácie v tomto odvetví Čchin Kchaj pred ňu napochodoval s červenou ružou a snubným prsteňom.

Vypočul si kladnú odpoveď. Publikum Centra vodných športov Marie Lenkovej v Barre sa rozjasalo, keď sa dvojica objala. 

21:54 - Japonský tenista Kei Nišikori získal na olympijskom turnaji v Riu de Janeiro bronzovú medailu vo dvojhre. V dueli o tretie miesto zdolal ako nasadená štvorka trojku "pavúka" Španiela Rafaela Nadala 6:2, 6:7 (0), 6:3.

Pre Nišikoriho je to prvý olympijský kov. Nadal vyšiel v singli naprázdno, v debli však vybojoval po boku krajana Marca Lopeza zlato.

21:39 - "Prišiel ku mne jeden chlapík, priložil mi zbraň k čelu a povedal: 'Na zem!' Vzali nám peniaze, peňaženky, všetky doklady a mne aj mobilný telefón," priznal Lochte, ktorého v Riu okradli.

21:12 - Britský reprezentant Justin Rose sa stal olympijským víťazom v golfe, ktorý sa do programu vrcholného podujatia vrátil po 112 rokoch.

20:26 - Uzbecký boxer Hasanboj Dusmatov sa stal olympijským šampiónom v ľahkej mušej váhe do 49 kg. Vo finálovom súboji o zlato zdolal Kolumbijčana Yurberjena Herneya Martineza 3:0 na body.

Bronzové medaily si po semifinálových prehrách ešte skôr rozdelili Kubánec Joahnys Argilagos a Američan Nico Miguel Hernandez.

19:20 - Pre Hingisovú je striebro z Ria prvým olympijským kovom, pri premiére pod piatimi kruhmi na OH 1996 v Atlante odišla ako 15-ročná tínedžerka bez medaily. 

19:18 - Z estónskych 30-ročných trojičiek Luikových, ktoré štartovali v nedeľňajšom maratóne na OH v Riu de Janeiro, sa do cieľa dostali len dve sestry.

Lily skončila na 97. mieste (2:48:29 h) a Leila obsadila 114. priečku (2:54:38), zatiaľ čo Liina sa vzdala pred 35. kilometrom.

Historik olympizmu Bill Mallon podľa The Associated Press skonštatoval, že štart trojičiek na najvýznamnejšom športovom sviatku bude precedensom. 

18:59 - Ruské tenistky Jekaterina Makarovová s Jelenou Vesninovou získali na olympijskom turnaji v Riu de Janeiro zlaté medaily vo štvorhre. Vo finále si ako nasadené sedmičky poradili so švajčiarskym párom Timea Bacsinszká, Martina Hingisová 6:4, 6:4.

18:05 - "Dnes to bolo naozaj veľmi náročné vzhľadom na to teplo. Na jednej strane som smutná, že to bol môj najpomalší čas, no na druhej strane šťastná, že som dokončila svoj druhý olympijský maratón," povedala v cieli vyčerpaná Berešová, ktorá štartovala s problémami s nohou a teraz ju čaká liečba.

Slovensko malo zastúpenie v maratóne: fotogaléria

14.8.2016

17:36 - Slovenská atlétka Katarína Berešová skončila v nedeľnom maratóne žien na olympijských hrách 2016 v brazílskom Riu de Janeiro na 107. priečke. Pri svojej druhej účasti pod piatimi kruhmi zabehla čas 2:50:54 hodiny. V Londýne 2012 si pripísala 96. miesto za 2:48:11 hodiny.

17:10 - Slovenské akvabely si olympijský debut pochvaľovali. "Pocity sú výborné. Na olympijskú premiéru sme sa tešili a aj sme si to poriadne užili. Zároveň sme sa ale aj sústredili a myslím, že sa nám zostava podarila bez nejakej väčšej chyby," vyznala sa Labáthová.

Aj pre mladšiu zo slovenského tandemu bola súťaž veľkým zážitkom. "Aj ja som si to užila, fanúšikovia boli super. Videli sme aj slovenské vlajky, sme spokojné."

17:03 - Kenská atlétka Jemima Jelagat Sumgongová sa v nedeľu v brazílskom Riu de Janeiro stala olympijskou šampiónkou v maratóne žien. Časom 2:24:04 hodiny predstihla o deväť sekúnd striebornú Eunice Jepkirui Kirwaovú z Bahrajnu a bronzovú Etiópčanku Mare Dibabaovú (+26 s).

17:00 - Trénerka slovenského duá bola s voľnou zostavou Daabousovej a Labáthovej spokojná. "Našli sa tam drobné chybičky, no myslím si, že dievčatá podali veľmi dobrý výkon. Aj Gábor gestom naznačil, že to bolo fajn. Naďa s Jankou predviedli svoje maximum a mohli dostať aj vyššie známky. Po druhej časti kvalifikácie by sa mohli ešte posunúť smerom nahor, keďže technická zostava je ich silnejšou stránkou. Na uplynulých medzinárodných súťažiach za ňu dostávali lepšie známky ako za voľnú," povedala pre TASR Szauderová. 

16:44 - Slovenské akvabely Naďa Daabousová s Janou Labáthovou majú za sebou úvodnú časť kvalifikácie párov na OH v Riu de Janeiro. Zverenky Gábora a Nory Szauderovov išli ako štvrté v poradí a za sugestívnu voľnú zostavu si od rozhodkýň vyslúžili známku 77,7000 bodu. V pondelok popoludní SELČ sa olympijské debutantky predstavia v plaveckom centre Marie Lenkovej v technickom programe. Do finále postúpi 12 najlepších dvojíc.

Pred nedeľňajším programom

BRATISLAVA. Slovenskí reprezentanti môžu dnes iba prekvapiť. Ako prvá sa objaví v akcii Katarína Berešová. Maratón žien sa začína od 14.30 SELČ.

Od 16.00 SELČ sa začne kvalifikačná technická zostava dvojíc v synchronizovanom plávaní. Slovensko budú reprezentovať Jana Labáthová a Naďa Daabousová. 

Zaujímavosťou je, že organizátori pre plavkyne vymenili v bazéne vodu. Mala totiž zelený odtieň a plavkyne by sa v nej ťažšie dorozumievali.

Už v pondelok v noci od 1.30 SELČ sa začína kvalifikácia výškarov aj so slovenským reprezentantom Matúšom Bubeníkom.

Z ďalšieho programu láka najmä vrcholiaci tenisový turnaj mužov a finále mužskej stovky.

Vo finále dvojhry sa stretnú Brit Andy Murray, aktuálna svetová dvojka, a Argentínčan Juan Martin Del Potro, ktorý v semifinále vyradil Španiala Rafaela Nadala. V prvom kole navyše zdolal svetovú jednotku Srba Novaka Djokoviča.

Vrcholom je však finále mužskej stovky, v ktorom sa očakáva súboj medzi Jamajčanom Usainom Boltom, ktorý môže dosiahnuť zlatý olympijský hetrik, a Američana Justina Gatlina.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Bolt prekonal Gatlina, získal zlatú medailu aj v Riu (minúta po minúte)