Mintál by rád zostal v Nemecku

Marek Mintál (vpravo).
Marek Mintál (vpravo). (Autor: ARCHIV SITA/AP)
Ladislav Harsányi|9. máj 2011 o 13:01

Dojatie a slzy Mareka Mintála i fanúšikov 1. FC Norimberg. Taká bola domáca rozlúčka slovenského futbalistu s klubom, ktorému bol verný osem rokov.

Dojatie a slzy Mareka Mintála i fanúšikov 1. FC Norimberg. Taká bola domáca rozlúčka slovenského futbalistu s klubom, ktorému bol verný osem rokov.

Agentúrnu správu sme o 17.05 nahradili autorským článkom SME.

BRATISLAVA. „Mintál je klub!“ Aj takýto transparent pripravili fanúšikovia 1. FC Norimberg na posledné domáce vystúpenie slovenského futbalistu, ktorého považujú za klubovú legendu. Na ihrisku sa proti Hoffenheimu objavil v 64. minúte.

S hrdosťou a zároveň s nostalgiou navliekli na seba priaznivci „rozlúčkový dres“, na ktorom sa vynímala Mintálova prezývka Fantóm aj s dôvetkom futbalový boh. Ten im dával zbohom so slzami v očiach. „Ste najlepší na svete. Milujem vás,“ povedal do mikrofónu. Fantóm im definitívne zmizne z očí.

„Teraz je mi už trochu lepšie. Dni pred týmto zápasom boli pre mňa ťažké. Srdce mi krvácalo. V športe to však takto chodí. To najlepšie počas ôsmich rokov boli fanúšikovia, ktorí mi vždy dodali silu,“ priznal po chvíľach plných emócií pre klubovú stránku.

Radosti i bolesti

Od roku 2003 zažil v Norimbergu veľké veci. Pri jeho príchode bolo mužstvo druholigové a vďaka jeho osemnástim gólom (najlepší strelec súťaže) sa okamžite vrátilo medzi elitu.
Ďalšiu sezónu sa stal kráľom strelcov bundesligy s 24 gólmi a pre zmenu pomohol mužstvu k záchrane.

Potom však musel prekonávať aj veľmi ťažké časy, trikrát ho operovali, trikrát sa musel dlhé mesiace zotavovať zo zlomenín nohy.

Zažil i pád do druhej bundesligy. A potom návrat, ku ktorému pomohol už druhýkrát ako najlepší strelec tejto súťaže.

V aktuálnej sezóne sa na ihrisku objavoval málo, prichádzal tam ako náhradník. V tíme i v klube však naďalej požíval úctu. Dostal ponuku na trojročnú trénerskú zmluvu s mládežou. Mintál však ešte chce hrať, prinajmenšom dva roky. Preto ju neprijal.

V januári už bol ústne dohodnutý na podmienkach kontraktu s účastníkom americkej futbalovej ligy (MLS) Philadelphiou. Po osobnej návšteve (i s rodinou) sa však rozhodol, že nepodpíše. Vrátil sa do Norimbergu. Naposledy bude v kádri tímu v poslednom 34. kole bundesligy 14. mája v Hannoveri.

Kam sa vydá?

„Je na Marekovi, aby sa do konca mája rozhodol. Do úvahy prichádza Nemecko, iné zahraničie i MŠK Žilina,“ načrtol pre SME alternatívy ďalšieho Mintálovho pôsobiska hráčsky agent Juraj Vengloš, ktorý ho zastupuje.

„Ešte neviem, kde zakotvím, rozhodnem sa v najbližších dňoch,“ vyjadril sa hráč v nemeckej tlači. Naznačil, že by rád zostal v Nemecku. „Cítime sa tu dobre,“ povedal. Tamojšie médiá ho dávajú do spojitosti s klubom St. Pauli, ktorý vypadáva do druhej bundesligy. Nový tréner tímu Andre Schubert, prichádzajúci z Paderbornu, sa netají tým, že by ho v mužstve videl rád.

Stále však platí, že dvere má otvorené aj do MŠK Žilina, odkiaľ prestupoval do Norimbergu. „S Norimbergom máme od čias jeho prestupu nadštandardné vzťahy. V rozhovoroch však nie sme tak ďaleko, aby sme mohli povedať, či sa k nám Marek vráti, alebo nie,“ povedal pre SME športový manžér MŠK Karol Belaník.

„V prvom rade však musí prísť jasný signál od hráča, či chce zostať v Nemecku, alebo prísť k nám. Ak by zvolil náš klub, urobíme všetko preto, aby sme ho získali. Myslím si, že na podmienkach by sme sa vedeli dohodnúť. Najprv sa však musí rozhodnúť Mintál,“ uzavrel tému Belaník.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Nemecko»Mintál by rád zostal v Nemecku