Metelku štyri medaily z MS prekvapili. Formu chce potvrdiť na paralympiáde

Jozef Metelka získal tri zlaté a jednu striebornú medailu z MS v paracyklistike 2020.
Jozef Metelka získal tri zlaté a jednu striebornú medailu z MS v paracyklistike 2020. (Autor: Pavol Zachar - TASR)
TASR|5. feb 2020 o 11:06

Nemusí sa to opakovať, povedal Metelka.

METELKA. Slovenský paralympijský výbor oslavuje štvrťstoročie existencie a hneď v úvode roka mu veľkú radosť urobil Jozef Metelka.

Na nedávnych majstrovstvách sveta v dráhovej paracyklistike v kanadskom Miltone získal tri zlaté a jednu striebornú medailu.

Metelka: Nemusí sa to opakovať

Metelka štartoval na svojom siedmom dráhovom šampionáte. Striebro si vyjazdil na kilometri s pevným štartom, prvé tohtoročné zlato vybojoval vo svojej najsilnejšej disciplíne - stíhacích pretekoch na 4 km - kde triumfoval už po siedmy raz za sebou. Premiérové tituly dosiahol v disciplínach scratch a omnium.

"Šampionát bol pre mňa výnimočný, som veľmi rád, že sa to podarilo práve teraz. Náročná príprava sa začala už v minulom roku, dúfal som, že získam aspoň desiaty titul celkovo. Podarili sa tri zlaté a jedna strieborná medaila.

Myslím si, že je to historický úspech vo svetovej paracyklistike. Môžem sa pochváliť, že som sa v jednom roku stal trojnásobným svetovým šampiónom, nemusí sa to opakovať," povedal Metelka, celkovo už dvanásťnásobný majster sveta.

Organizátori podujatie zvládli

Tridsaťtriročný slovenský reprezentant vyzdvihol na stredajšej tlačovej konferencii v Bratislave aj podmienky, v akých sa súťažilo v Miltone.

"Kanada bola super zvládnutá, po predchádzajúcich MS v Holandsku som sa trocha obával. Kanaďania 'vyšpičkovali' technické zabezpečenie aj všetko ostatné pre športovcov. Začiatok MS bol hladký a šampionát mal dobrý priebeh.

Kilometer nie je disciplína, na ktorú sa špecializujem. Nedá sa hovoriť o nejakých očakávaniach, človeku nemusí sadnúť deň a konkurencia nikdy nespí.

Pre mňa je veľmi vzácne, že sa to v stíhačke podarilo siedmykrát a o to vzácnejšie, že siedmykrát za sebou," povedal Metelka s tým, že zrejme najmenej očakával úspech v disciplíne scratch.

Sústredí sa na paralympiádu

Slovenský paralympionik má za sebou úvodný vrchol sezóny a teraz sa už sústredí na paralympijské hry, ktoré sa v Tokiu uskutočnia od 25. augusta do 6. septembra.

Zverenec Angličana Kyleigha Mannersa získal v Riu de Janeiro na ceste jednu zlatú medailu, na dráhe pridal zlato i striebro.

"Budem sa veľmi svedomito pripravovať aj na ďalšie podujatia. Verím, že nastavený tréning mi bude vyhovovať a odzrkadlia to aj výsledky. Pred MS sa ešte nedalo hovoriť o Tokiu, ale teraz ho už mám v hlave.

Sám pre seba som si potvrdil, že by to mohlo vyjsť aj tam. Je to veľké podujatie, idem obhajovať tituly z Ria. Nebude to ľahké, verím však, že sa to dá zvládnuť. Pokračujem v tréningu, budem striedať hory a cyklistiku."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Metelku štyri medaily z MS prekvapili. Formu chce potvrdiť na paralympiáde