Metelka svoj omyl nepriznal. Ak chce odísť, nebudú mu brániť

Jozef Metelka.
Jozef Metelka. (Autor: spv.sk)
Miloslav Šebela|5. sep 2017 o 19:31

Po nepochopiteľnom omyle na majstrovstvách sveta úspešný paralympionik ohlásil, že nechce reprezentovať Slovensko.

BRATISLAVA. Doteraz takmer každý rok posúval hranice. Vlani prekonal svetový rekord, na paralympiáde v Riu získal dve zlaté medaily a jednu striebornú. Na jeseň ešte štartoval na troch pretekoch so zdravými cyklistami.

V ankete o najlepšieho cyklistu Slovenska ho vlani predbehol len Peter Sagan. Tento rok pridal už piaty titul majstra sveta.

Sklamaný Metelka: Celá príprava vyšumela

Jozef Metelka však bol po svojom vystúpení na svetovom šampionáte v Južnej Afrike poriadne sklamaný. Dokonca pre Nový Čas vyhlásil, že to bol jeho posledný štart pod slovenskou vlajkou.

„Celá moja príprava vyšumela. Pre niekoho to bol asi turistický výlet, a nie špičkové preteky,“ hneval sa, hoci získal zlato v časovke.

V cestných pretekoch chcel tiež útočiť na medailu, lenže sa zmýlil a šprintovať začal v jedenástom zo štrnástich kôl. Preteky následne nedokončil.

Zlosť za omyl si vylial na trénera a vedúceho slovenskej výpravy Branislava Režňáka. Vraj mu nedodal informácie o tom, koľko kôl majú preteky.

„Bohužiaľ, bola to posledná kvapka a môj pohár trpezlivosti pretiekol. Boli to moje posledné preteky za Slovensko. Je to definitívne. Nebudem jazdiť za turistický oddiel,“ uviedol Metelka pre Nový Čas.

Jozef Metelka

  • Narodil sa 8. septembra 1986 v Piešťanoch.
  • Ľavú nohu má amputovanú pod kolenom. Prišiel o ňu po nezavinenej dopravnej nehode.
  • Je dvojnásobný paralympijský víťaz v cyklistike v kategórii C4.
  • Je štvornásobným majstrom sveta v dráhovej cyklistike (stíhacie preteky na štyri kilometre) a svetovým rekordérom. Jeden titul má z časovky.
  • Okrem toho je aj celkovým víťazom Svetového pohára v cestnej paracyklistike.
  • Vlani ho v ankete o najlepšieho cyklistu predbehol len Peter Sagan.
  • Jeho snom je súťažiť so zdravými športovcami.

Ďalší Slováci sa nezmýlili

O probléme sa vedenie slovenskej výpravy dozvedelo až z médií.

Pretekár v dejisku majstrovstiev ani slovkom nenaznačil, že by došlo k problému. „O žiadnom konflikte som netušil. Zachytil som to len cestou z letiska,“ nechápal Režňák.

Po pretekoch Metelka nehovoril o nijakom probléme. Režňák tvrdí, že všetky propozície k pretekom poslal Metelkovi e-mailom, keďže jazdec nezvykne bývať so slovenskou výpravou.

„Naozaj si neviem vysvetliť, ako mohlo dôjsť k tomu, že Jozef šprintoval skôr. Po pretekoch sa v našom stane neukázal a nik z výpravy sa s ním nestretol,“ vraví Režňák.

Ďalší slovenskí reprezentanti Patrik Kuril a Ondrej Strečko sa v počte kôl nezmýlili. Ak mal Metelka pochybnosti, mohol sa na nich kedykoľvek obrátiť.

Navyše na šampionátoch dostávajú pretekári signál pri nájazde do posledného kola jasným zvonením.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Metelka svoj omyl nepriznal. Ak chce odísť, nebudú mu brániť